Група компаній РГК: 72% боргів за газ сформовані через бюджетні неплатежі

Група компаній РГК: 72% боргів за газ сформовані через бюджетні неплатежі
Станом на 1 січня 2018 року загальний борг в рамках поставки газу по ПСО групи компаній РГК склав 19,9 млрд грн, з яких 14,4 млрд грн — бюджетна заборгованість з фінансування субсидій

Борг бюджету, який становить 72% від загальної заборгованості групи компаній РГК, сформувався через існуючу до цього часу систему клірингових міжбюджетних розрахунків по субсидіях. Ця система розрахунків створила багатомільярдні борги бюджету перед компаніями-постачальниками, які забезпечують населення газом в рамках ПСО. Така фінансова модель була головною перешкодою для виходу на ринок нових компаній і розвитку конкуренції, без якої неможливе зниження цін на газ для споживачів.

Бюджетна заборгованість сформувалася протягом останніх двох років, в умовах, коли всі розрахунки по субсидіях на газ проводилися винятково через НАК "Нафтогаз України". Ця компанія стала неформальним кліринговим центром, де в ручному режимі регулюються терміни й обсяги проведення розрахунків по всьому ланцюжку поставки газу населенню.

Саме бюджетна заборгованість по субсидіям стала ключовою проблемою на ринку — на неї припадає дві третини від загального боргу за спожитий населенням газ.

Залишок заборгованості, в розмірі 5,5 млрд грн, складають поточні борги споживачів за відпущений газ.

У травні минулого року група компаній РГК повідомляла, що за результатами опалювального періоду 2016-2017 років рівень розрахунків із НАК "Нафтогаз України" склав 97%.

Довідка: Регіональна Газова Компанія — сервісна компанія, що надає послуги з фінансового, юридичного, технологічного консалтингу. Клієнтами компанії є постачальники газу в 16 регіонах країни, а також 19 газорозподільних компаній, на обслуговуванні яких перебуває понад 200 тис. км газопроводів і 8 млн побутових споживачів газу.

Регіональна Газова Компанія надає газовим компаніям сервіси, спрямовані на підвищення стандартів обслуговування клієнтів — серед них послуги єдиного контакт-центру та телекомунікаційні послуги по захищеному онлайн доступу клієнтів до особистих рахунків.