Чим живуть IT–міста України

Вирушити у 7 денний ІТ-тур країною, без вихідних і проїхати 3 тис. км не найрівнішими дорогами було однієї із найбільших авантюр Lviv IT Cluster. ІТ-мітапи у містах стали дещо більшим, ніж просто подіями. Можна знайти ІТ-спільноти там, де, здавалось, їх нема, і відкрити потенціал міст, про які не знав раніше. Тому я вирішив написати про ці спостереження, про життя ІТ-спільнот в містах, де ця сфера тільки зароджується, але вже має великий потенціал
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие
Вінниця

Першим містом, яке ми відвідали, була Вінниця. Місто швидко розвивається, я був тут два роки тому і прогрес за цей час очевидний.

ІТ-індустрія в місті представлена 24 компаніями великого і середнього розміру, також багатьма малими компаніями та близько 2000 ІТ-спеціалістами. Місто займає 4 місце в Україні в рейтингу міст з ІТ-роботодавцями.

Для нас реальною перемогою було те, що у місті також вирішили створити Кластер, і наш приклад у деякому розумінні був для них натхненням. Це круто, адже після Lviv IT Tour 2015 було створено Кластер в Одесі. Тепер процес розпочався в Вінниці і це позитивна динаміка, як на мене.

Одеса

Одеса входить в трійку моїх найулюбленіших міст України: море, сонце, старі вулички, спокій. В місті працюють 150 ІТ-компаній, а це вже дуже добрий показник.

Паралельно розвиваються кілька ІТ-середовищ: IT-Cluster Odessa, Терминал 42, IQSpace, Impact Hub Odessa, Startup Odessa, але їм бракує злагодженості в роботі, кожен з них мав би займати окрему нішу, а не діяти самостійно. Співпраця мотивує і мала б сприяти успішному просуванню ІТ в місті.

Одеса має потенціал приваблювати до себе не лише туристів на море влітку, але й ІТ-спеціалістів, підприємців, інвесторів, якщо розвиватиметься і організовуватиме цікаві ІТ-івенти. Раніше в місті проводили конференцію Black Sea Summit, цього року її не буде і це, як на мене, мінус одна причина приїхати до Одеси.

Миколаїв

Миколаїв — півмільйонне місто, яке налічує більше 20 ІТ-компаній та близько 3000 ІТ-спеціалістів. Більше того, міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич сам з ІТ-індустрії. Було дуже класно, що він долучився до нашої події, ми з ним чудово поспілкувалися в неформальній атмосфері. Тому я впевнений, що ІТ-сфера у місті розвиватиметься дуже швидко в найближчому майбутньому. Тут вже розпочали створення ІТ-Кластеру тому я спокійний за Миколаїв, у нього все вийде.

Маріуполь

Наступним був Маріуполь. Місто, котре зруйнувало багато наших стереотипів і, мабуть, залишило найсильніші враження. В місті живуть 470 тисяч людей, воно має добре розвинену інфраструктуру. ІТ-індустрія поки що невелика, всього 10 ІТ-компаній, тому нам особливо хотілося завітати саме сюди, аби розказати про ІТ саме тут, мотивувати молодь.

Місто прифронтове, але в ньому кипить життя, студенти навчаються і мріють про мирне майбутнє, тому там ми зустрілися зі студентами в Приазовському технічному університеті, а також завітали в школу №53, якій подарували мультимедійне обладнання. Студенти, на жаль, ще й досі не розглядають ІТ як перспективну професію, досі мріють бути моряками, лікарями чи прокурорами. Ми дуже хочемо побувати тут ще раз, допомогти молоді знайти себе, відкрити перед ними нові можливості.

Це місто має потенціал, головне завдання — це вміти його правильно сформувати і подати Україні та світові.

Дніпро

Дніпро має свій потужний ІТ-Кластер на чолі з Євгеном Гостіщевим, який реалізовує багато чудових проектів і об'єднує 13 компаній. Загалом в місті 138 ІТ-компаній і близько 8000 ІТ-спеціалістів.

В Дніпрі проводиться одна з найкращих технологічних конференцій України ІТЕМ, яка два роки поспіль займає перше місце в Україні серед конференцій розміром до 800 учасників. Це найважливіше ІТ-середовище в місті, яке запрошує щороку до Дніпра сотні відомих спікерів ІТ-індустрії з усього світу. Така подія — дуже правильне позиціонування для міста.

Харків

Завершився ІТ -тур у Харкові. Це місто вже давно є найбільшим ІТ-центром в Україні, налічує близько 300 ІТ-компаній та 22 тисяч ІТ-працівників. В Харкові діє потужний ІТ-Кластер, до якого входять 33 компанії. За 2 роки діяльності Кластер реалізував безліч великих проектів, якими ми надихаємось.

Як і іншим містам України, Харкову бракує нових причин приїжджати до міста, цікавих глобальних подій, сформованої стратегії розвитку.