Що принесе українцям прихід PayPal?

Прихід PayPal може стати проривом для працівників дрібного аутсорсингу — як-от написання статей, переклади, пошук і агрегація даних, канцелярська робота та інші дистанційні завдання
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Національний банк України намагається йти в ногу з часом. Принаймні, про це свідчить реалізація частини Програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року щодо забезпечення доступу до ринку міжнародних систем інтернет-розрахунків. Очікується, що створення регулятивної бази стимулюватиме прихід на український ринок міжнародних платіжних систем (МСП), таких як PayPal, GoogleWallet, Apple Pay та інших. Якщо, звичайно, ті проявлять інтерес до України. До слова, програмою визначено дедлайн, до якого повноцінна робота має стартувати, — 31 грудня 2016 року. Тож чекати залишилося недовго.

Характерно, що експерти, говорячи про можливості роботи МСП в Україні, насамперед звертають увагу не на онлайн-комерцію — їхній основний напрям діяльності. Натомість доступ до міжнародного ринку інтернет-платежів може суттєво спростити життя працівникам індустрії IT-аутсорсингу, які експортують свої послуги за кордон. На сьогодні одним із найпопулярніших способів оплати їхніх послуг є валютний переказ від західних партнерів, що конвертується в банку у гривню. При цьому, наприклад, у випадку з "Приватбанком", маржа між курсом купівлі та продажу близько в 9% з"їдає частину доходу. Використання ж PayPal має зробити такі розрахунки простішими та швидшими.

Щоправда, дещо насторожує гранична сума розрахунків електронними грошима протягом року — до 62 000 гривень. За нинішніми мірками, це еквівалент місячної зарплати добротного розробника із 3-4-річним стажем. Вочевидь, НБУ поки що не поспішає кардинально "розкручувати гайки".

У будь-якому разі МПС кардинально не збільшать обсяг експорту IT-послуг, хоч і намагатимуться зайняти цю нішу. А от для кого прихід PayPal може стати проривом, то це для працівників дрібного аутсорсингу — як-от написання статей, переклади, пошук і агрегація даних, канцелярська робота та інші дистанційні завдання. Простіші та надійніші платежі даватимуть можливість українцям збільшити зайнятість, а також сприятимуть надходженню валюти в країну.

Однак, слід визнати, революції в сфері платежів не буде — регулятор не дозволить розрахунків у валюті всередині країни. Навіть якщо в тому ж PayPal буде можливість відкриття валютних рахунків, платити за товари/послуги в Україні чи пересилати з них кошти іншим резидентам буде неможливо. Вступу в єврозону найближчим часом не передбачається, а національну валюту ніхто не скасовував.

Електронні гроші успішно виконують таку класичну функцію грошей, що її окреслив ще Карл Маркс, як спосіб накопичення капіталу. Після масштабної чистки банківської системи, яка почалася 2014 року і яка, хочеться вірити, завершується, в дуже багатьох українських вкладників сформувалася стійка недовіра чи побоювання українських банків. МПС цілком здатні конкурувати з роздрібними банками як альтернативний майданчик для розміщення коштів. Так званих "жирних котів" (особливо заможних вкладників) навряд чи вдасться залучити, до того ж ліміти не дадуть розігнатися. А звичайних українців може справді зацікавити перспектива тримати кошти в установі з інвестиційним рейтингом, не виїжджаючи за межі Батьківщини.

Безумовно, спочатку не доведеться говорити про відсотковий дохід за розміщеними коштами. Але якщо вже зовсім помріяти, то можна уявити, як ці МПС купують державні цінні папери. Так чи інакше, конкуренції банкам прибуде. Доступність інтернету в країні та поширеність онлайн-банкінгу дозволяють упевнено це стверджувати. Основне, не зупинятися на досягнутому, і все неодмінно вдасться.