ОТП Банк у другому кварталі операційно спрацював у прибуток

У другому кварталі 2014 року чистий процентний дохід АТ "ОТП Банк" склав 603,4 млн грн, що на 154,2 млн грн більше результату в другому кварталі попереднього року
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Наростаючим підсумком чистий процентний дохід банку склав 1,21 млрд грн, на 294,5 млн грн перевищивши результат роком раніше (987,7 млн грн). Чистий комісійний дохід ОТП Банку в звітному періоді склав 73,9 млн грн.

Зазначені показники свідчать про прибуткову операційну діяльність банку. Однак у другому кварталі 2014 року ОТП Банку довелося понести збитки внаслідок належного збільшення резервів майже в 2 рази, обумовленого як ефектами валютного курсу, так і збільшенням кредитного ризику на тлі гострої політико-економічної ситуації в країні. Крім того, на фінансовому результаті банку також відбилося припинення діяльності в АР Крим.

Так, внаслідок доформування резервів АТ "ОТП Банк" закінчив другий квартал 2014 року зі збитком 316,9 млн грн, що, однак, є позитивним зрушенням порівняно із збитком, отриманим банком в першому кварталі цього року (678,4 млн грн).

"Ми в ОТП Банку чітко бачимо і оцінюємо всі майбутні ризики і тому створюємо відповідну резервну базу під них. Хоча дорезервування відбилося на прибутковості банку, ми не розцінюємо створення достатніх резервів як збитки, а вважаємо це необхідним запобіжним заходом, який ми завчасно проводимо для забезпечення стабільної роботи банку в майбутньому. Такого підходу дотримуються всі банки на Заході. Достатня капіталізація і ліквідність дозволяє нам також слідувати таким належним банківським практикам", — зазначив Тамаш Хак-Ковач, Голова Правління АТ "ОТП Банк".

Водночас, незважаючи на складні умови на банківському ринку, ОТП Банк зафіксував позитивну динаміку загального кредитного портфеля Банку, який за результатами другого кварталу склав 15,3 млрд грн, що на 1,5 млрд грн більше за показник аналогічного періоду минулого року (13,8 млрд грн). Обсяг кредитів та заборгованості юридичних осіб у звітному кварталі склав 9 млрд грн. Обсяг кредитів, виданих фізичним особам, також практично не змінився в порівнянні з попереднім кварталом і склав 6,3 млрд грн.

Активи ОТП Банку за підсумками 2-го кварталу збереглися на рівні 21,1 млрд грн.

Загальний депозитний портфель ОТП Банку в другому кварталі збільшився до 11,5 млрд грн з 10,4 млрд грн у попередньому кварталі. Зокрема, кошти юридичних осіб зросли до 4,6 млрд грн; по залишках на рахунках фізичних осіб зафіксовано значний приріст до 6,9 млрд грн.

Про більш ніж стабільний фінансовий стан ОТП Банку також свідчать і основні фінансові показники — капіталізації та ліквідності. Так, регулятивний капітал Банку на кінець другого кварталу склав 3,3 млрд грн (за нормативної вимоги не менше 120 млн грн). Показник адекватності регулятивного капіталу (Н2) станом на 14 липня 2014 року зафіксувався на рівні 14,13% (при нормативі 10%). Показник поточної ліквідності Банку на 1 липня 2014 року склав 86,31%, більш ніж у два рази перевищивши норматив, встановлений НБУ (40%).

Публічне акціонерне товариство "ОТП Банк" — один з найбільших вітчизняних банків, визнаний лідер фінансового сектора України. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу. На українському ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально відповідальної, надійної і стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Його стовідсотковим власником є найбільший угорський банк OTP Bank Plc.

В Україні АТ "ОТП Банк" виступає флагманом банківської групи ОТП, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ "ОТП Факторинг Україна", ТОВ "КУА "ОТП Капітал"", ТОВ "ОТП Лізинг" та ТОВ "ОТП Кредит".

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах Facebook, Vkontakte, Twitter і YouTube.