Что общего между Олимпиадой в Лондоне и Евро-2012 в Украине

Чрезвычайный и Полномочный Посол Украины в Соединенном Королевстве Великобритании и Северной Ирландии Владимир Хандогий рассказал "Делу", как Лондон готов к принятию Олимпиады и что общего между Олимпиадой в Лондоне и Евро-2012 в Украине
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

2012-й для України та Великої Британії — особливий рік. Для обох країн він ознаменується не лише успіхом у проведенні масштабних та видовищних спортивних заходів, але серйозними випробуваннями на здатність протистояти політичним і економічним викликам сьогодення. Переймаючи естафету свята великого спорту, столиця Туманного Альбіону кидає виклик економічній кризі, яка охопила сьогодні Європу.

Ще кілька тижнів тому Україна продемонструвала всьому світові, що попри певні внутрішньополітичні негаразди та економічні труднощі здатна динамічно розвиватися, розбудовувати туристичну і транспортну інфраструктуру, успішно реалізовувати інвестиційні та соціальні проекти, метою яких є наближення до європейських стандартів життя. Серйозним стимулом до таких змін в Україні стало проведення Євро-2012. Українці довели, що вміють якісно організувати грандіозні спортивні заходи, долаючи численні проблеми, які виникають у процесі їх підготовки.

Для Великої Британії проведення міжнародних заходів такого масштабу, здавалось би, не мало викликати серйозних ускладнень. Лондон приймає Олімпіаду вже втретє, не кажучи про те, що місто має добре розвинуту спортивну і транспортну інфраструктуру.

Та попри це, у ході підготовки до проведення олімпійських змагань британці зустрілися з цілою низкою проблем. Більшість з них дуже нагадують ті, що стояли перед Україною напередодні футбольного чемпіонату. Але є й такі, що притаманні суто для британської столиці.

Приміром, дещо навіть кумедною виглядає історія з дикими білками, які стали на заваді проведенню тренувань на спортивних майданчиках поблизу Букінгемського палацу. Гризуни із Сент-Джеймс парку наповнили пісок для турніру з пляжного волейболу горіхами та жолудями, завдаючи тим самим відчутних проблем спортсменам, які тренуються босоніж.

До значно більших ускладнень у проведенні олімпійських змагань у Лондоні можуть призвести анонсовані страйки таксистів, держслужбовців та працівників громадських і комерційних організацій Великої Британії. У цьому зв`язку столиці Великої Британії пророкують і транспортний колапс. Звісно, Олімпіада-2012 не може не привертати увагу британського суспільства до внутрішніх економічних і соціальних проблем. Проте страйки напередодні відкриття Ігор навряд чи позитивно позначаться на організації заходу.

Широкого розголосу набули скандали довкола забезпечення безпеки під час Олімпіади. Попри сотні мільйонів фунтів, які британський уряд виділив на захист від тероризму та інших загроз під час Олімпійських ігор, приватні підрядники виявилися неспроможними своєчасно підготувати цивільних охоронців для забезпечення правопорядку. На допомогу, як це завжди буває, покликали армію.

Чим менше часу залишається до початку Олімпійських ігор у Лондоні, тим гучніше лунає критика на адресу організаторів. Утім, як показує український досвід підготовки до проведення Євро-2012, скептичні настрої у суспільстві є однаково притаманними для обох країн.

Всі добре пам`ятають, як напередодні проведення чемпіонату Європи з футболу Україну намагалися звинувачувати у неналежному рівні підготовки спортивних та туристичних об`єктів і завищенні бюджетних видатків на розвиток інфраструктури в країні. Схожі дискусії про надмірно високі бюджети будівництва Олімпійських об`єктів зараз ведуться і у Великій Британії.

Деяка критика на адресу України взагалі виходила за межі здорового глузду. Наприклад, звинувачення українців у расизмі, які лунали саме від британських медіа, насправді виявилися лише безпідставним наклепом, у чому на власні очі переконалися зокрема і британські вболівальники. Вже з перших днів проведення спортивних змагань в Україні запанувало відчуття свята. Іноземні гості та журналісти побачили нашу країну з кращого боку. До посольства все ще продовжують надходити листи з позитивними відгуками про Україну, про нашу гостинність, про високий рівень проведення чемпіонату з футболу в Україні.

Цього року в Олімпійських та Параолімпійських іграх бере участь рекордна кількість українських спортсменів, які мають гарні шанси здобути чимало перемог для України. Ані затори на дорогах чи труднощі з організацією правопорядку, ані навіть лондонські білки вочевидь не стануть на заваді успішному виступу української олімпійської збірної на змаганнях у Лондоні. Власне, ніщо не завадить успішному проведенню свята великого спорту у Великій Британії, як це ще зовсім недавно відбулося і в Україні.