Дискусія навколо змін до бюджету буде жаркою

Володимир Парнюк, директор департаменту макроекономічного прогнозування Міністерства фінансів України

Парнюк, директор департаменту макроекономічного прогнозування Міністерства фінансів України

Вчора затвердив макропоказники, відповідно до яких буде змінюватися бюджет поточного року. Зараз іде дискусія між Секретаріатом президента та Кабміном. У Секретаріаті говорять, що треба збільшити ВВП, ставити інші обсяги інфляції, збільшувати доходи. Якщо ми дійсно приймаємо ці вимоги, ми ставимо більші показники інфляції, більше ВВП, то ми подаємо неправильний сигнал в економіку. Підприємець відразу закладе ці інфляційні очікування у свою ціну і ми отримаємо вищі ціни. У нас крива цін іде вниз. Які підстави ми маємо говорити про те, що до кінця року вони зростуть? А чому ж тоді ми повинні збільшувати індекс інфляції? Треба показувати, що в нас відбувається зниження динаміки цін.

Дискусійні питання

У нас є й інші дискусійні питання до Секретаріатом президента. Це стосується рівня ВВП. Номінально експорт зменшується через падіння курсу долара. Той фізичний обсяг експорту, який був раніше, у вартісному виразі стає менший. Експорт ми додаємо до ВВП. Таким чином величина ВВП  стає меншою, ніж та, що була раніше. За рахунок цього у нас повинен бути менший ріст ВВП. Крім того, зменшення курсу стимулює збільшення імпорту, а імпорт віднімається від ВВП. За рахунок цього у нас теж повинно відбутися скорочення валового внутрішнього продукту. Ці всі моменти повинні знайти відображення у бюджеті.

Крім того, варто пам’ятати, що НБУ збирається не тримати курс на якомусь рівні, а зробити його більш гнучким. Тобто він може бути і нижчим. Усіх бізнесменів привчили до одного - стабільного курсу, а зараз ми відходимо від цієї практики і переходимо до плаваючого курсу. Тепер бізнесмени будуть намагатися якомога більше ризиків закласти по верхньому значенню попереднього коридору, і це буде впливати на зростання цін.

Є суперечки і щодо незбалансованості закупівельних цін на газ та нафту та цін, за якими вони продаються споживачам в Україні. Курс долару впав, це означає, що для нас ціна газу повинна бути трошки меншою. У 2008 році ціна на газ становить 179,5 долара. Якщо зараз курс став 4,85, а був 5,05, то ця різниця уже є зменшенням ціни на газ. У нас курс долара знизив ціну на нафту і газ. Усі підприємці, які споживають багато газу, це дуже чітко розуміють. І вони вже ставлять перед урядом, перед президентом питання про те, що треба знизити ціну газу. Долар впав, отже і ціну треба знизити.

Прожитковий мінімум

Прожитковий мінімум пов’язаний з вартістю імпорту. У нас зараз імпортні енергоносії, імпортні сільськогосподарські товари, бо ще немає свого врожаю. Здешевів долар, зменшилася вартість імпорту – це все треба перерахувати. За логікою у нас імпортні товари повинні стати дешевшими. Якщо таке станеться, а ціни вже почали знижуватися, то це має вплинути на прожитковий мінімум. Оці складові прожиткового мінімуму, які викрутили через курсову різницю, треба врахувати і провести додаткові розрахунки. Прожитковий мінімум буде підвищуватися, але в якій пропорції, ще невідомо.

Але в чому Секретаріат правий? Зараз у нас відбувається курсове скорочення, але на наступний рік можуть накластися два фактори. Зростання абсолютної ціни в доларах на газ і стрімкий рух курсу у зворотному напрямку – девальвація. Тоді вибух цін буде набагато більший і складніший. Цей шок буде дуже непросто подолати для економіки і для населення.