Не тим допомагають

На початку грудня у парламенті зареєстровано проект закону «Про антикризові заходи у будівництві житла». Зазвичай під документом ставлять підписи один чи два депутати. А тут — аж ціла армія народних обранців: троє з блоку «НУ — НС», два з Партії регіонів

початку грудня у парламенті зареєстровано проект закону «Про антикризові заходи у будівництві житла». Зазвичай під документом ставлять підписи один чи два депутати. А тут — аж ціла армія народних обранців: троє з блоку «НУ — НС», два з Партії регіонів та один із Блоку Тимошенко.

Серед багатьох способів порятунку будівельної галузі є й досить дивні. Зокрема, депутати пропонують дозволити виселяти батьків з неповнолітніми дітьми із займаного ними приміщення за несплату внесків по іпотечних кредитах за рішенням суду, без згоди органу опіки та піклування.

А тепер спитаємо один одного: чи є Україна тією країною, де довіра до суду дозволяє сподіватися на неупереджене ставлення суддів при розгляді справ? А тим більше таких. Звичайно, банк явно сильніший. У нього грошей більше і можливостей. Так, завітає адвокат банку до кабінету судді, «поколядує» там на кілька сот тисяч «зелених», і тоді Феміда закриє очі на все.

А що позичальник? У нього — мінімальний вплив на формування умов договору. У нього —обмежені можливості щодо залучення досвідчених юристів тощо.

Отже усунення додаткового державного органу від вирішення таких питань робить сім’ї українців ще беззахиснішими.

Поки що цей проект закону не було прийнято за основу. Проте вкрай неприємним видається вже той факт, що подібні заходи, навіть тимчасові, ініціюються народними обранцями. Замість того щоб піклуватися про захист населення в умовах нестабільності національної валюти, масових звільнень і неоплачуваних відпусток, вони розробляють проекти, як найпростіше відібрати у людей оселю. А ще б краще — щоб і без рішення суду. І не лише оселю, а й усе, що купується за залучення банківських позичок.