Про затвердження Порядку реалізації в Україні радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв

Рішення Національної комісії з питань регулювання зв'язку України від 5 лютого 2009 року N 1339

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
17 березня 2009 р. за N 243/16259


Відповідно до статей 14, 16, 29 Закону України "Про радіочастотний ресурс України" Національна комісія з питань регулювання зв'язку України ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Порядок реалізації в Україні радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, що додається.

2. Дозволити до 30.06.2009 включно реалізацію в Україні терміналів, коди ІМЕІ яких не внесено до узагальненої бази даних кодів ІМЕІ.

3. Операторам мобільного зв'язку до 30.09.2009 подати Українському державному центру радіочастот коди ІМЕІ терміналів, які обслуговуються такими операторами за станом на 01.09.2009, для їх внесення до узагальненої бази даних кодів ІМЕІ.

4. Департаменту ліцензування та радіочастот і Юридичному управлінню в установленому порядку забезпечити подання цього рішення на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.


Голова С. Колобов
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державного комітету
України з питань регуляторної
політики та підприємництва
О. Кужель
В. о. Голови Антимонопольного
комітету України
О. І. Мельниченко

Порядок реалізації в Україні радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв


I. Загальні положення

1.1. Цей Порядок, розроблений відповідно до Закону України "Про радіочастотний ресурс України" (далі - Закон), визначає процедуру оформлення, подання та розгляду заяв про надання дозволів на реалізацію в Україні радіоелектронних засобів (далі - РЕЗ) і випромінювальних пристроїв (далі - ВП), призначених для використання у смугах радіочастот загального користування, і додаткові заходи щодо недопущення реалізації радіотелефонів мобільного зв'язку (далі - термінал), не дозволених до застосування в Україні.

1.2. Дія цього Порядку поширюється на всіх суб'єктів господарювання - юридичних та фізичних осіб, які здійснюють на території України реалізацію РЕЗ та ВП, що призначені для застосування у смугах радіочастот загального користування.

1.3. Оптова та роздрібна реалізація на території України РЕЗ і ВП, у тому числі й через мережу комісійної торгівлі та інтернет-магазини (електронну торгівлю), здійснюється на дозвільній основі.

Суб'єкти господарювання мають право здійснювати реалізацію РЕЗ та ВП за наявності дозволу на реалізацію радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв (далі - дозвіл на реалізацію) на кожний окремий пункт реалізації, виданого Державним підприємством "Український державний центр радіочастот" (далі - УДЦР) або його філією за місцем реєстрації суб'єкта господарювання.

1.4. Суб'єкту господарювання дозволяється реалізація лише тих видів РЕЗ та ВП, які зазначені в дозволі на реалізацію.

1.5. Перелік РЕЗ та ВП, для реалізації яких не потрібні дозволи, наведено в додатку 1.

1.6. Суб'єкт господарювання має право здійснювати реалізацію РЕЗ та ВП, які відповідають установленим законодавством умовам їх застосування в Україні.

1.7. Не дозволяється реалізація терміналів, міжнародні коди ідентифікації (далі - код ІМЕІ) яких відсутні в узагальненій базі даних кодів ІМЕІ терміналів.

1.8. Узагальнену базу даних кодів ІМЕІ терміналів веде УДЦР. Доступ до зазначеної бази даних мають працівники Державної інспекції зв'язку (далі - ДІЗ) та інших визначених законом контролюючих органів, оператори мобільного зв'язку, правоохоронні органи, громадське об'єднання дистриб'юторів терміналів. Порядок доступу до узагальненої бази даних кодів ІМЕІ встановлює Національна комісія з питань регулювання зв'язку України.

1.9. Копії всіх документів, що додаються до заяв, засвідчуються підписом посадової особи суб'єкта господарювання та печаткою (за наявності).

1.10. Роботи (послуги), пов'язані з підготовкою та видачею дозволів на реалізацію, виконуються УДЦР на договірних засадах відповідно до Тарифів на роботи (послуги) Державного підприємства "Український державний центр радіочастот", пов'язаних з користуванням радіочастотним ресурсом України та виділенням номерного ресурсу, затверджених рішенням НКРЗ від 11.12.2008 N 1256, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 25.12.2008 за N 1238/15929.


II. Порядок оформлення та подання заяв про надання дозволів на реалізацію РЕЗ та ВП

2.1. Суб'єкт господарювання, який має намір здійснювати реалізацію РЕЗ, ВП (далі - заявник), для отримання дозволу на реалізацію особисто, через уповноважений ним орган чи особу або рекомендованим листом з описом вкладення звертається із заявою про надання дозволу на реалізацію (додаток 2) до філії УДЦР відповідного регіону (далі - філія), у якому його зареєстровано як суб'єкта господарювання.

У разі якщо суб'єкта господарювання зареєстровано в місті Києві або Київській області, він звертається із заявою про видачу дозволу на реалізацію безпосередньо до УДЦР.

2.2. До заяви про надання дозволу на реалізацію додаються:

копія свідоцтва про державну реєстрацію (при першому поданні заяви протягом календарного року або у разі зміни даних у свідоцтві);

копія установчих документів - для юридичних осіб (при першому поданні заяви протягом календарного року або у разі зміни даних в установчих документах);

фотокопія відповідних сторінок паспорта, що містять відомості про прізвище, ім'я, по батькові та місце проживання, - для фізичної особи;

копія свідоцтва платника податку на додану вартість (при першому поданні заяви протягом календарного року або у разі зміни даних у свідоцтві);

адреси пунктів реалізації;

копія документа, що засвідчує право власності на приміщення пункту реалізації, або копія договору оренди такого приміщення;

перелік видів РЕЗ та ВП, реалізацію яких планує здійснювати заявник.

2.3. Перелік видів РЕЗ та ВП зазначається за видами радіозв'язку, визначеними постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 N 200 "Про розміри плати за видачу, продовження строку дії, переоформлення, видачу дублікатів ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України".


III. Порядок розгляду заяв про надання дозволів на реалізацію та переоформлення дозволів

3.1. Заява про надання дозволу на реалізацію реєструється УДЦР (філією) у день її надходження.

3.2. При отриманні заяви про надання дозволу на реалізацію УДЦР (філія) перевіряє повноту й правильність її оформлення та відповідність наданих матеріалів вимогам розділу II цього Порядку.

3.3. Рішення про надання дозволу на реалізацію або про відмову в його наданні УДЦР (філія) приймає протягом 10 робочих днів від дня реєстрації заяви.

3.4. У зазначений термін УДЦР або відповідна філія повинні відправити заявнику рекомендованим листом з повідомленням про вручення, факсом або вручити особисто (при його зверненні) рахунок на оплату вартості робіт з підготовки й оформлення дозволу на реалізацію або надати мотивоване повідомлення про відмову в наданні дозволу на реалізацію.

3.5. Рішення про відмову в наданні дозволу на реалізацію надається у разі, якщо:

подана заява не відповідає формі, наведеній у додатку 2, або оформлена неналежним чином;

заявлене місце реалізації не відповідає вимогам до пункту реалізації, визначеним розділом V цього Порядку;

документи, що додаються до заяви, оформлені з порушенням вимог пункту 1.9 цього Порядку;

відсутній хоча б один із документів, що повинні додаватися до заяви згідно з пунктом 2.2 цього Порядку.

3.6. У разі якщо заявник протягом 30 календарних днів від дати направлення йому рахунка на оплату вартості робіт з оформлення та видачі дозволу на реалізацію не вніс плати за ці роботи, УДЦР (філія) анулює рішення про його видачу.

3.7. Заявник має право оскаржити в НКРЗ рішення УДЦР або відповідної філії про відмову в наданні дозволу на реалізацію.

3.8. У разі відмови у наданні дозволу на реалізацію відповідна заява та документи, що додаються до неї, заявнику не повертаються.

3.9. Дозволи на реалізацію видаються заявнику або вповноваженій ним особі не пізніше ніж через три робочі дні після надходження на рахунок УДЦР оплати робіт з підготовки та видачі цих дозволів.

3.10. Дозволи на реалізацію надаються на кожний пункт реалізації.

Зразок бланка дозволу на реалізацію РЕЗ та ВП наведено в додатку 3. Зміст дозволу на реалізацію РЕЗ та ВП наведено в додатку 4.

3.11. Перелік видів РЕЗ та ВП, дозволених до реалізації, зазначається в умовах дозволу на реалізацію.

3.12. Дозволи підписуються начальником УДЦР (уповноваженою ним посадовою особою) або начальником відповідної філії та засвідчуються відповідною печаткою.

3.13. Дозвіл на реалізацію надається на термін, зазначений у заяві, але не більше ніж на п'ять років.

3.14. Видача дозволів на реалізацію реєструється у журналі реєстрації видачі дозволів (додаток 5).

3.15. У разі наміру відкриття додаткового пункту реалізації заявник звертається з відповідною заявою в порядку, визначеному пунктом 2.1 цього Порядку. При цьому документи, зазначені в пункті 2.2 цього Порядку, до заяви не додаються.

3.16. У разі наміру продовження здійснення діяльності з реалізації РЕЗ та ВП після закінчення терміну дії дозволу на реалізацію суб'єкт господарювання не пізніше ніж за місяць до закінчення терміну дії дозволу звертається до УДЦР або відповідної філії із заявою про надання дозволу на реалізацію (додаток 2) та комплектом документів, зазначених у пункті 2.2 цього Порядку.

3.17. Дозволи на реалізацію анулюються УДЦР на підставі:

заяви суб'єкта господарювання, який здійснює реалізацію РЕЗ, ВП;

скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання, який здійснює реалізацію РЕЗ, ВП;

нотаріально засвідченої копії свідоцтва про смерть фізичної особи - суб'єкта господарювання, який здійснював реалізацію РЕЗ, ВП.

3.18. Відомості щодо дозволів на реалізацію заносяться УДЦР до реєстру дозволів на реалізацію РЕЗ та ВП і протягом трьох робочих днів публікуються на веб-сайті НКРЗ.


IV. Додаткові заходи щодо недопущення реалізації терміналів, не дозволених до застосування в Україні

4.1. Не дозволяється реалізація терміналів, коди ІМЕІ яких відсутні в узагальненій базі даних кодів ІМЕІ терміналів.

4.2. За наявності чинного дозволу на реалізацію суб'єкт господарювання до 30.05.2009 включно може звернутися до УДЦР (відповідної філії) із заявою про внесення кодів ІМЕІ терміналів, що залишилися в реалізації після набрання чинності цим Порядком, до узагальненої бази даних кодів ІМЕІ (додаток 6).

4.3. До заяви додаються такі документи:

довідка про кількість терміналів, що залишилися в реалізації після набрання чинності цим Порядком, засвідчена підписом керівника та печаткою (за наявності);

копія дозволу на ввезення РЕЗ, ВП (за наявності);

копія сертифікатів відповідності на термінали, що залишилися в реалізації після набрання чинності цим Порядком;

фотокопія чинного дозволу на реалізацію РЕЗ та ВП;

в електронному вигляді перелік кодів ІМЕІ терміналів, що залишилися в реалізації після набрання чинності цим Порядком.

4.4. Формат переліку кодів ІМЕІ встановлюється НКРЗ.

4.5. Повторні заяви на внесення кодів ІМЕІ нереалізованих терміналів до узагальненої бази даних кодів ІМЕІ від одного й того ж суб'єкта господарювання не приймаються.

4.6. УДЦР протягом 10 робочих днів розглядає заяву та вносить заявлені коди ІМЕІ до узагальненої бази даних кодів ІМЕІ.

4.7. Оператори мобільного зв'язку після 30.07.2009 здійснюють підключення терміналів до своїх телекомунікаційних мереж та надання послуг рухомого (мобільного) телефонного зв'язку відповідно до ліцензійних умов здійснення діяльності у сфері телекомунікацій з надання послуг рухомого (мобільного) телефонного зв'язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв'язку.


V. Вимоги до пунктів реалізації РЕЗ та ВП

5.1. У пункті реалізації обов'язково повинні бути такі документи:

документи, відповідно до яких товар надійшов на реалізацію (товарно-транспортна накладна із зазначенням реквізитів постачальника);

копії сертифікатів відповідності РЕЗ, ВП;

копія дозволу на реалізацію РЕЗ та ВП.

5.2. У кожному пункті реалізації повинна бути забезпечена можливість перевірки при покупці наявності в узагальненій базі даних коду ІМЕІ термінала, що придбавається.

5.3. Пункт реалізації повинен бути обладнаний комп'ютерною або іншою технікою з доступом до мережі Інтернет.

5.4. У кожному пункті реалізації повинна бути забезпечена можливість перевірки при покупці справності та виконання всіх заявлених виробником функцій термінала, що придбавається.

5.5. Пункт реалізації повинен мати захищену згідно з чинними правилами мережу електроживлення.


VI. Нагляд за дотриманням порядку реалізації в Україні РЕЗ та ВП

6.1. Нагляд за дотриманням суб'єктами господарювання, які здійснюють реалізацію РЕЗ та ВП, вимог законодавства щодо реалізації РЕЗ та ВП здійснює ДІЗ у порядку, визначеному НКРЗ.

6.2. УДЦР щомісяця до 20 числа місяця, наступного за звітним, надає ДІЗ відомості щодо змін в обліку чинних дозволів на реалізацію РЕЗ та ВП.



Перелік радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, для реалізації яких не потрібні дозволи на реалізацію

Радіоелектронний засіб, випромінювальний пристрій Примітки
Приймач для визначення місцезнаходження (типу GPS), установлений на транспортному засобі
Засоби, зокрема супутникові, для індивідуального приймання програм теле- і радіомовлення
Портативні приймачі сигналів виклику, тривоги або пейджингових сигналів
Засоби охоронної сигналізації, що використовуються в моторних транспортних засобах, до складу яких входить радіопередавальний пристрій з потужністю випромінювання до 10 мВт включно З потужністю випромінювання до 10 мВт уключно
Дитячі радіопереговорні засоби, що працюють у діапазоні 26,975...27,283 МГц З потужністю випромінювання до 10 мВт уключно
Дитячі радіокеровані іграшки, що працюють у діапазоні 26,975...27,283 МГц З потужністю випромінювання до 10 мВт уключно
Печі мікрохвильові
Машини автоматичного оброблення інформації цифрові портативні масою не більш як 10 кг (ноутбук)
Адаптер радіодоступу (для застосування у персональних комп'ютерах)
USB-адаптер радіодоступу (для застосування у персональних комп'ютерах)
Мікротелефонна гарнітура, яка з'єднується за допомогою радіоінтерфейсу (WiFi, Bluetooth) із іншими пристроями (термінал, комп'ютер тощо)