Зміна клімату: що нам до того?

Ми сприймаємо проблему глобального масштабу несерйозно, не помічаючи того, наскільки швидко змінюється клімат і як ці зміни впливають на нас. Проте зміни клімату в Україні ближче, ніж ми думаємо
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

У кожного з нас робота щодня, спортзал тричі на тиждень, зустріч з друзями щоп'ятниці, війна у країні, врешті-решт, а ще й дитині треба гроші на ремонт класу здати. А зміни клімату — це так, балачки і дискусії, які нас не зачіпають.

Так, нам поки не загрожує підтоплення світового океану, тайфуни чи цунамі… Однак середньорічна температура в Україні вже підвищилася на 0,8 градусів. А світові вчені попереджають про катастрофічні наслідки через підвищення глобальної температури більше ніж на 2 градуси.

За даними Українського науково-дослідницького гідрометеорологічного інституту, літні місяці в Україні будуть все більш контрастними. Перепади температур коливатимуться від +28 до +14 та супроводжуватимуться потужними зливами з градом. Незабаром шквальні вітри зі швидкістю понад 30м/с стануть звичним явищем для мешканців Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Сумської областей. Нестача питної води стане звичною у Вінницькій, Хмельницькій, Кіровоградській, Черкаській, Полтавській та Житомирській областях, повені — у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій та Закарпатській, та пожежі — у Київській, Житомирській, Волинській та Рівненській областях. Втім, навіщо чекати десятиліття, якщо торфовища під Києвом горять вже зараз!

Українському уряду поки що не варто турбуватися про нові території для життя як, наприклад, уряду Республіки Кірибаті. Ця острівна країна через ризики підтоплення Тихим океаном вже почала вживати заходів для боротьби зі зміною клімату. Нам же якраз час подумати про адаптацію до глобального потепління для мешканців прибережних районів Чорного та Азовського морів.

Україні вигідно боротися зі змінами клімату

Та чи можна думати про зміну клімату, коли у бюджеті немає грошей навіть на пенсії, коли середня зарплата українця ну дуже далека від середньої зарплати європейця? То про які заходи боротьби зі зміною клімату взагалі йдеться?

Економія споживання енергії, утеплення будинків, встановлення лічильників тепла, розвиток громадського транспорту і велоінфраструктури, реформування енергетичного сектору та перехід до відновлювальних джерел енергії — це все заходи боротьби зі зміною клімату. Вони зрозумілі не тільки уряду, а й кожному українцю.

Завдяки заходам з енергозбереження Україна зможе вийти з енергетичної та економічної кризи. Це дозволить більше не залежати від Росії в її поставках газу чи ядерного палива для АЕС. І що більш важливо — не платити їй за це.

Тому, якщо ви за те, щоб взимку був сніг, а влітку — лагідне сонечко, щоб шквальні вітри не зривали дахи будинків, а повені не зносили все на своєму шляху, щоб ваші платіжки за комунальні послуги йшли на зарплату українцям, які обслуговують сонячні батареї, а не газовим магнатам з РФ, то ви — потенційний кліматичний активіст!

Користуючись можливістю, запрошую всіх небайдужих 29 листопада приєднатися до глобального кліматичного маршу, що відбудеться у парку імені Шевченка (м. Київ). Між іншим, кліматичний марш у Києві занесли до списку найбільших та найважливіших акцій світу напередодні Кліматичної Конференції ООН. Українську столицю можна побачити на головній сторінці глобальної події разом з Парижем, Лондоном, Берліном, Амстердамом, Сіднеєм, Нью-Делі, Осло та іншими містами світу. До маршу приєдналися вже близько сорока організацій громадянського суспільства України та активні громадяни. Приєднуйтеся і ви!