В Україні падають ціни на капусту

В Україні падають ціни на капусту

Українські виробники капусти станом на 2 листопада опустили ціни на свою продукцію до 6-8 грн/кг, що в середньому на 17% нижче за тиждень раніше. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Експерти пояснюють, що ціни впали через різке збільшення пропозиції та незадовільну якість капусти, що надходить на ринок. Через економію ЗЗР та добрив, а також у зв'язку з несприятливими погодними умовами у вересні-жовтні масово поширювалися захворювання капусти. Тому часто продукт просто неможливо продати за високими цінами.

Незважаючи на падіння за останні два тижні, ціни на білокачанну капусту в Україні на 40% вищі, ніж за аналогічний період 2021 року.

Більше того, експерти прогнозують недостатню пропозицію капусти на українському ринку в другій половині поточного маркетингового сезону. Якщо прогнози справдяться, то споживачів очікує зростання цін на капусту.

Також цього року на українському ринку буде обмежена пропозиція томатів. У довоєнний час 29% усіх томатів із відкритого ґрунту вирощувалися у Херсонській області, а 19% – у Миколаївській. Інші виробництва поступово розміщувалися територією України. Ці фактори не дозволять ціні бути низькими.

В той же час на українському ринку зафіксовано чергове зниження цін на картоплю. Сьогодні оптові партії картоплі з місцевих господарств пропонуються в діапазоні 3,5-6,0 грн/кг. Але учасники ринку виключають подальше зниження цін на картоплю, оскільки вести реалізацію продукції за нижчими цінами буде економічно недоцільним.

Джерело фото: ua.depositphotos.com