Клієнти "Рівнегаз Збуту" майже втричі збільшили заборгованість

Клієнти "Рівнегаз Збуту" майже втричі збільшили заборгованість
За два останніх місяці заборгованість мешканців Рівненщини перед ТОВ "Рівнегаз Збут" за спожитий природний газ зросла на 156 млн грн, та сягнула майже 260 млн грн

За два останніх місяці заборгованість мешканців Рівненщини перед ТОВ "Рівнегаз Збут" за спожитий природний газ зросла на 156 млн грн, та сягнула майже 260 млн грн. Вже 8,5 боржників отримали попередження про припинення поставок газу, а в зв`язку із змінами законодавства, решта неплатників ризикує отримати пеню, та залишитись без субсидії.

Збільшення неплатежів за газ пов"язане з початком опалювального сезону та відповідно різким збільшенням обсягів споживання газу. Ситуацію ускладнило запізніле призначенням субсидій населенню. В очікуванні державної допомоги, споживачі газу не сплачують за використані кубометри.

Наразі державну допомогу в Рівненській області отримують майже вдвічі менше споживачів газу, ніж рік тому. Станом на початок грудня 2018 року вона призначена 42%, в той час як минулого опалювального сезону її отримували 69 % клієнтів "Рівнегаз Збуту".

Через високий рівень заборгованості побутових споживачів, ТОВ "Рівнегаз Збут" як постачальник газу для населення зі спеціальними обов"язками, не може вчасно розрахуватися за поставлений газ з НАК "Нафтогаз України". Інших джерел фінансування для закупівлі газу компанія не має.

"Відповідно до постанови Кабміну № 867, умова гарантованих поставок газу населенню є недопущення росту заборгованості "Рівнегаз Збуту" перед НАК "Нафтогазом". Іншими словами, починаючи з 1 листопада цього року неплатежі нашої компанії не повинні перебільшити загальну сума боргу по побутовим споживачам, зафіксовану станом на 1 жовтня 2018 року. В іншому випадку газопостачання може бути припинено", — каже директор "Рівнегаз Збут" Леонід Кошельник.

З метою забезпечення безперебійного газопостачання, ТОВ "Рівнегаз Збут" закликає вчасно оплачувати спожитий газ. Боржникам компанія мусить припинити поставки газу. Першим кроком до цього є письмове попередження про припинення газопостачання. За минулий рік вже 8490 боржників отримали такі попередження.

Разом із тим, з 1 травня цього року відбудеться введення в дію закону України " Про житлово-комунальні послуги". Зазначений закон надає право постачальнику проводити нарахування пені споживачам у разі несвоєчасного здійснення платежів, яку споживач буде зобов"язаний сплатити. Окрім того, у разі звернення ТОВ "Рівнегаз Збут" до суду із заявами про стягнення заборгованості із боржника, проводиться стягнення не лише суми боргу, але й трьох відсотків річних від простроченої суми та інфляційних нарахувань.

Якщо реакції з боку неплатників немає, за дорученням на відключення постачальника відбувається припинення газопостачання, а справа передається до суду. З початку року було відключено 950 домогосподарств.

Після відключення майже кожен четвертий споживач погашає заборгованість на протязі кількох днів. Для відновлення газопостачання необхідно погасити не лише борг, а й відшкодувати витрати за відновлення газопостачання.

Якщо споживач не може оплатити усю суму заборгованості, він має право укласти із "Рівнегаз Збутом" договір реструктуризації.

Наразі найбільшими боржниками є мешканці Рівного — 95 млн грн, Рівненського, Здолбунівського та Костопільського районів — 38 млн грн , 18 млн грн та 15 млн грн відповідно.