OTP Bank успішно пройшов стрес-тест

Угорський OTP Bank Plc. успішно пройшов загальноєвропейський стрес-тест 2014 року, який проводився Європейським управлінням з банківського нагляду (European Banking Authority, EBA) при співпраці з Національним банком Угорщини

Відповідно до опублікованої заяви, результати стрес-тестування OTP Bank не виявили необхідності будь-якої зміни основного капіталу першого рівня (Common Equity Tier 1) або інших фінансових показників банку.

Загальноєвропейське стрес-тестування банків під егідою EBA спрямоване на оцінку загальної стійкості європейських банків до серйозних макроекономічних та фінансових потрясінь. Стрес-тести 2014 року охопили 123 найбільші банки в Європі.

З боку Угорщини в тестуванні брав участь тільки OTP Bank Plc. як лідер фінансового сектора цієї країни з часткою ринку понад 25% і міжнародний гравець, представлений у восьми країнах регіону Центральної і Східної Європи.

В рамках стрес-тестування за методологією EBA, із залученням незалежного аудитора, також проводився ретельний аналіз якості активів (AQR). Так, аналіз якості корпоративного кредитного портфеля OTP Bank показав відмінну якість активів і відсутність необхідності будь-якого додаткового резервування. Аналіз роздрібного кредитного портфеля також встановив задовільний результат, враховуючи достатність резервів на покриття ризиків цього портфеля.

Також ОТП Банк продемонстрував сильні позиції за показником капіталізації, що є одним із найважливіших результатів стрес-тесту. Консолідований коефіцієнт основного капіталу першого рівня (Common Equity Tier1 ratio) OTP Bank Plc. за результатами трирічного періоду стрес-тесту склав 11,95%, значно перевищивши пороговий показник, встановлений на рівні 5,5% при несприятливому сценарії.

Нагадаємо, OTP Bank так само успішно пройшов загальноєвропейський стрес-тест 2011 року.

Таким чином, стрес-тестування в черговий раз засвідчило, що OTP Bank Plc. перевищує встановлені критерії достатності основного капіталу та якості активів, а також володіє ресурсами для підтримки задовільних показників навіть при несприятливому сценарії розвитку економіки.

Аналогічно материнському банку, український ОТП Банк також утримує відмінні позиції капіталізації і ліквідності, а також рівня резервування для забезпечення стабільної роботи фінансової установи. Так, регулятивний капітал Банку на кінець 3-ого кварталу склав 3,1 млрд грн (при нормативній вимозі не менше 120 млн грн). Показник поточної ліквідності Банку склав 93,9%, майже в 2,5 рази перевищивши норматив, встановлений НБУ (40%). На підставі об'єктивних показників ОТП Банк удостоївся найвищої оцінки "rd.1" (pi) в Рейтингу надійності банківських депозитів за перше півріччя 2014 року, складеному незалежним Рейтинговим агентством "Стандарт-Рейтинг". Також, ОТП Банк увійшов до топ-5 банків за результатами Рейтингу надійності українських банків за перше півріччя 2014 року за версією видання "Forbes Україна".

Публічне акціонерне товариство "ОТП Банк" — один з найбільших вітчизняних банків, визнаний лідер фінансового сектора України. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу. На українському ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально відповідальної, надійної і стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Його стовідсотковим власником є найбільший угорський банк OTP Bank Plc.

В Україні АТ "ОТП Банк" виступає флагманом банківської групи ОТП, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ "ОТП Факторинг Україна", ТОВ "КУА "ОТП Капітал"", ТОВ "ОТП Лізинг" та ТОВ "ОТП Кредит".

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах Facebook, Vkontakte, Twitter і YouTube.