ПАТ "Чернівцігаз" в 2019 році отримає 203,3 млн збитків на ВТВ

ПАТ "Чернівцігаз" в 2019 році отримає 203,3 млн збитків на ВТВ
Тариф на розподіл газу ПАТ "Чернівцігаз" є планово збитковим. За підсумками минулого року збиток компанії від розподілу газу склав 195,9 млн грн. В поточному році через дії Міненерговугілля та НКРЕКП ПАТ "Чернівцігаз" отримає ще 203,3 млн збитків
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Основним джерелом збитків для компанії "Чернівцігаз" є виробничо-технологічні втрати (ВТВ). Відповідно до чинного законодавства, їх обсяги затверджуються Міненерговугіллям згідно з розрахунками газорозподільних компаній. Оператори ГРМ здійснюють його, керуючись наказами профільного міністерства. Для ПАТ "Чернівцігаз" затверджено 25,3 млн куб м.

Про це повідомили в прес-службі ПАТ "Чернівцігаз".

Однак, через занижену вартість газу для ВТВ в тарифі, газорозподільні компанії вимушені купувати в Укртрансгазу послугу з балансування газу. Середня вартість цієї послуги в минулому році склала 13 495 грн/тис куб м. Тому тарифні кошти газорозподільна компанія має змогу придбати тільки 11,2 млн куб м газу з необхідних 25,3 млн куб м. 

При цьому, з 2016 року суттєво зросли інші статті витрат. Мінімальна заробітна плата збільшилася з 1378 грн до 4173 грн, вартість дизельного пального на АЗС зросла з початку 2016 року з 16,82 грн/літр до 28 грн/літр станом на початок березня 2019 року. Індекс інфляції, за той же період, склав понад 35%, а індекс цін виробників промислової продукції зріс більше ніж на 66%.

"Наша компанія готова до перевірок НКРЕКП, адже впродовж останніх років нацрегулятор послідовно формував нормативну базу, яка передбачає приведення газу до стандартних умов. Окрім цього, вимога про приведення обсягів природного газу до стандартних умов міститься в Кодексі газорозподільних систем, типовому договорі на розподіл, а також договорі постачання газу побутовим споживачам", — зазначає Голова правління ПАТ "Чернівцігаз" Віктор Горда.

Голова НКРЕКП нещодавно виступила з ініціативою зміни стандартних умов. Нацрегулятор пропонує відмовитись від "газпромівських" 20 градусів за Цельсієм до 0 градусів за Цельсієм, які прийняті в європейських країнах. Нагадаємо, що Європейське енергетичне співтовариство також пропонувало Україні змінити цей стандарт. Це дозволило б практично нівелювати коефіцієнти для кінцевого споживача, які б були близькими до одиниці.

"Вимушені констатувати, що побутові споживачі газу стали заручниками незавершених реформ в енергетичному секторі. Ще у 2015 році після прийняття закону "Про ринок природного газу" планувався перехід до оплати за газ в енергетичних одиницях. Це дозволило б зняти питання про приведення газу до стандартних умов взагалі. Однак, з незрозумілих нам причин, цього так і не відбулося", — пояснює Віктор Горда.

Більшість лічильників, які встановлено у споживачів, рахують об"єм газу в робочих умовах — без корекції температури та тиску. Щоб врахувати "температурну" різницю й застосовуються коефіцієнти. Взимку використовуються коефіцієнти більші за одиницю і рахунок за газ буде вищим, а влітку — навпаки. 

Розмір коефіцієнту залежить від місяця року, області, в якій знаходиться абонент та розташування лічильника. Навіть відстань до лічильника від входу в приміщення має значення. Тому коефіцієнти можуть відрізнятись у споживачів з ідентичним обладнанням, що живуть в однакових за площею будинках.

ДОВІДКА

Публічне акціонерне товариство "Чернівцігаз" єдина на території Чернівецької області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. ПАТ "Чернівцігаз" експлуатує 8 788 км. газопроводів. У 2018 році підприємство протранспортувало близько 367,5 млн. м. куб. природного газу. Клієнтами компанії є понад 230 тисяч сімей Чернівецької області та більше 3 тисяч підприємств, установ і організацій. ПАТ "Чернівцігаз" є одним з найбільших роботодавців Чернівецької області. Штат компанії становить близько 1200 осіб. Підприємство входить до трійки найбільших платників податків регіону.