Сьогодні Верховна Рада розгляне поступове підвищення акцизу на ТВЕНи

Фото: Unsplash
Фото: Unsplash
Більш поступове підвищення акцизів на тютюнові вироби для електричного нагрівання вже підтримали Американська торговельна палата, Європейська Бізнес Асоціація, Спілка українських підприємців та Федерація роботодавців України

У середу, 17 березня, Верховна Рада розгляне податковий законопроект №4278, а також поправку №55 до нього, яка передбачає більш поступове підвищення акцизу на тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕНи).

Про це йдеться у порядку денному Верховної Раді.

Нагадаємо, наприкінці лютого парламентський Комітет з питань фінансів, податкової і митної політики підтримав поправку щодо більш врівноваженого і поступового підвищення акцизу на ТВЕНи. Замість раніше прийнятого підвищення на 320% було запропоновано підвищити акцизи на 200% плюс по 30% щороку.

Цю поправку вже підтримали низка провідних бізнес-асоціацій України.

"Поступове підвищення ставок акцизу відповідає європейській практиці, Угоді про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Директиві №2011/64/ЄС від 21 червня 2011 року про структуру та ставки акцизного збору на тютюнові вироби", — пояснює президент Американської торговельної палати Андрій Гундер.

У свою чергу, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Ганна Дерев’янко нагадала, що в країнах Євросоюзу ставки акцизу на ТВЕНи нижчі, ніж акциз на сигарети.

"Вважаємо за необхідне в подальшому забезпечити диференціацію зазначених ставок та встановити меншу ставку для ТВЕНів. За даними експертів Асоціації, в країнах Європейського Союзу рівень ставок на сигарети та ТВЕНи не є однаковим," — заявила Ганна Дерев’янко.

"Більш поступове підвищення акцизу сприятиме інвестиційній привабливості України", — впевнена виконавчий директор Спілки українських підприємців Катерина Глазкова.

За розрахунками Федерації роботодавців України, реалізація прийнятої комітетом поправки №55 збільшить доходи державного бюджету з акцизного податку на ТВЕНи у 2021 році на 2,6 млрд грн.

 "Запропонований Комітетом темп підвищення ставки акцизу стримуватиме зростання нелегального ринку ТВЕНів, на відміну від руйнівного підвищення на 320%, яке призведе до трикратного зменшення обсягу легального ринку тютюнових виробів для електричного нагрівання", — зазначає директор департаменту конкурентоспроможності бізнесу Федерації роботодавців України Олександр Яворський.

Більш поступове підвищення акцизів на ТВЕНи підтримали і в провідних профільних науково-експертних установах України.

Зокрема, за підрахунками Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук України під керівництвом академіка НАН України Валерія Гейця, "поступовий сценарій підвищення ставок акцизного оподаткування ТВЕНів впродовж 2021-2025 років забезпечить на 18,7 млрд грн більше податкових надходжень (акцизи, ПДВ, 5% акцизний податок), ніж "шоковий" сценарій".

У свою чергу, в Інституті соціально-економічної трансформації порахували, що у разі шокового підвищення акцизу на ТВЕНИ (відразу на 320%) український акциз буде майже вдвічі вищим, ніж акциз на ТВЕНи в Словаччині, Чехії, Словенії та Румунії. А також приблизно в півтора рази вищим, ніж акциз в Данії і Австрії.