Споживання газу на Львівщині зменшилось на 25%

Споживання газу на Львівщині зменшилось на 25%
Обсяги споживання газу у Львівській області зменшуються. Від початку року АТ "Львівгаз" протранспортувало 605,7 млн кубометрів, а це на 152,3 млн кубометрів (25%) менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року

Найбільше скорочення обсягу зафіксовано серед побутових споживачів Львівщини. Від початку року воно склало 350,6 млн кубометрів. Минулоріч розподіл по цій категорії становив на 129,8 млн кубометрів більше. Зменшення обсягів споживання природного газу спостерігається і серед інших категорій споживачів. Зокрема підприємства ТКЕ спожили на 12,9 млн кубометрів менше, промисловість на 6,7 млн, установи та організації, що фінансуються з державного бюджету на 2,6 млн кубометрів

"Зі зменшенням тарифної виручки компанії суми витрат необхідних для  експлуатації газорозподільних мереж, роботи аварійно-диспетчерської служби залишаються незмінними і навіть зростають з року в рік, — зазначає технічний директор АТ "Львівгаз" Павло Сербан. — Тому оптимальним для ринку газу України є модель тарифу на розподіл, в якій врахована заявлена потужність". 

Компанія АТ "Львівгаз" вітає кроки НКРЕКП по застосуванню європейських принципів при встановленні тарифів на розподіл газу. Такий підхід буде сприяти розвитку енергоефективності та економії газу. 

Рівномірні щомісячні платежі за послугу доставки природного газу зменшать фінансове навантаження на споживача в опалювальний період і дозволять операторам ГРМ чітко спрогнозувати свої доходи та витрати. Але АТ "Львівгаз" пропонує дати можливість споживачам сплачувати за фактично використану потужність, а не номінальну приєднану потужність, як це передбачено діючою Методикою.

Тариф на розподіл природного газу є єдиним джерелом надходження коштів до компанії. А встановлений НКРЕКП тариф на розподіл природного газу не покриває економічно обґрунтованих витрат компанії. Зокрема, минулий рік АТ "Львівгаз" завершило із збитком 439,7 млн грн.

ДОВІДКА

АТ "Львівгаз" — компанія, яка займається розподілом природного газу через розподільчі газопроводи на території Львівської області. Це найстаріше вітчизняне підприємство у своїй галузі, а також одне з найбільших за рівнем газифікації. Щороку компанія транспортує приблизно 1,5 мільярдів кубометрів природного газу до споживачів Львівщини. Природний газ потрапляє до споживачів Львівщини через розподільчі мережі АТ "Львівгаз".

Загальна довжина розподільних газопроводів в області становить 24 712,284 км, з яких розподільні 16 638,736 км, та газопроводи-вводи 8 073,548 км. Регулювання тиску газу здійснюється за допомогою 4 267 газорегуляторних пунктів та 72 781 будинкових регуляторів.