У 2019 році обсяги споживання газу на Івано-Франківщині зменшилися на 19%

Фото: "Івано-Франківськгаз"
Фото: "Івано-Франківськгаз"
Найбільше скорочення споживання спостерігається серед побутових споживачів — на 23%, промисловість зменшила використання газу на 5%, а бюджетні установи — на 11%

За січень-листопад 2019 року "Івано-Франківськгаз" розподілив близько 431 млн кубічних метрів блакитного палива споживачам Івано-Франківщини. Це на 19% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Зменшення обсягів розподілу газу відбулося за рахунок усіх категорій споживачів. Найбільше скорочення споживання блакитного палива спостерігається серед побутових споживачів — на 23%, промисловість зменшила використання газу на 5%, бюджетні установи — на 11%, ТКЕ — на 15%.

"Вперше за останні роки спостерігається зменшення споживання газу серед усіх категорій споживачів. Якщо минулого року релігійні організації та підприємства ТКЕ збільшили споживання газу, то у 2019 році  спостерігається зворотна тенденція. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року релігійні організації цього року спожили блакитного палива на 2 млн кубометрів менше, а теплопостачальні компанії — на 7 млн кубометрів", — зазначив комерційний директор "Івано-Франківськгазу" Віктор Кедик.

Від обсягів споживання природного газу залежить фінансування робіт по утриманню газотранспортної системи в належному стані та виконання заходів передбачених інвестпрограмою "Івано-Франківськгазу". Адже, джерелом фінансування поточної діяльності компанії, витрат на обслуговування, ремонт, реконструкцію та модернізацію газових мереж, а також на аварійно-диспетчерські і експлуатаційні служби є тарифна виручка від розподілу газу.

Кризова ситуація із надходженням коштів поглиблюється і заборгованістю споживачів перед підприємством за надані послуги розподілу газу. На початок грудня борг перед компанією складає 7,2 млн грн. З них 80% боргують підприємства — виробники теплової енергії. Решту — бюджетні організації та комунально-побутові підприємства.