Як закон про аліменти може зробити всіх боржників невиїзними

Разом із неплатниками аліментів заборону на виїзд із України можуть отримати й інші громадяни, які заборгували, наприклад, банку
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Нещодавно у першому читанні парламент прийняв проект закону про аліменти. Показово, що це вже другий такий документ за останні півроку. Перший стосувався визначення  справедливого розміру аліментів (наприклад, дозволив враховувати витрати платника), і вступив в законну силу ще в липні 2017 року. Новий законопроект створений для ефективного виконання судових рішень про стягнення аліментів. Втім, як це часто у нас буває, він торкнувся положень, які дуже віддалено стосуються аліментів.

Виїзд із дитиною за кордон — без згоди другого із батьків

Досі діє правило про те, що для виїзду із дитиною за кордон треба нотаріально посвідчена згода другого із батьків. Це жорстке правило, яке не передбачає винятків, таких як "дуже треба", "це ж всього на кілька днів", "батько/мати згодні, ось переписка в телефоні". Не потрібна згода за наявності окремого судового рішення, на яке можна дуже довго чекати і яке дуже швидко вичерпує свою дію, або, у разі позбавлення батьківських прав.

Новий закон дозволяє виїжджати із дитиною за кордон без згоди другого із батьків.

Щоправда, тільки тому, із ким за рішенням суду проживає дитина, і на строк до одного місяця. Тут відразу постає два "але": по-перше, як прикордонник має перевірити, на один місяць їде дитина за кордон чи на довше? Зворотні квитки завжди можна змінити. По-друге, ніякої відповідальності за порушення цього правила поки немає — поїздка на кілька місяців замість одного ніяк не каратиметься. Це означає, що обмеження одним місяцем виглядає декларативно.

Більше того, згода другого із батьків не потрібна і тоді, коли дитина перебуватиме за кордоном більше 1 місяця — за наявності певних умов. Такими умовами є: 1) ціль поїздки — лікування або навчання; 2) другий із батьків має заборгованість по аліментах на суму, що перевищує платежі за півроку.

Заборона боржнику виїжджати за кордон

Із 2011 року судам надано право заборонити людині, яка ухиляється від виконання рішення суду, виїжджати з України — аж доки вона не виконає своє зобов"язання. Для цього виконавець звертається до суду із таким клопотанням і має переконати суд в тому, що боржник не просто не виконує рішення, а саме ухиляється від його виконання.

Тепер все буде по-іншому. Суду більше немає місця у цій процедурі. Виконавець зможе сам забороняти виїзд за кордон. Ба більше, його ніхто не змушуватиме доводити факт ухилення, достатньо буде просто судового рішення, що не виконується.

Що найцікавіше — ця зміна не обмежується аліментами, а стосується судових рішень в усіх сферах.

Ст. 6 Закону Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України

Право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли:

Зараз

5) він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням, — до виконання зобов'язань;

Буде

5) він не виконує зобов"язань, покладених на нього рішенням, що підлягає примусовому виконанню у порядку, встановленому законом, — до виконання зобов"язань.

Це дуже насторожує. Можливість виїжджати з України коли заманеться — це конституційне право. Якщо нині його можна обмежити тільки судовим рішенням, то пропонується, щоб це міг зробити виконавець самостійно. Безумовно, існує різниця між взяттям під варту без рішення суду (за постановою слідчого) і забороною на виїзд за кордон без рішення суду (за постановою державного виконавця). Але різниця у ступені, а не у виді. І те, і друге є порушенням Конституції, адже тільки суд може обмежувати наші конституційні права. Однак, від першого ми відмовилися ще 5 років тому як від шкідливої практики, а друге чомусь впроваджуємо.

Нові покарання за несплату аліментів

На платника аліментів, який допустив заборгованість у розмірі, що перевищує суму аліментів за 6 місяців, чекають нові покарання.

Перше — такого платника аліментів відправлять займатися  суспільно корисними роботами. Якими саме, визначатиме орган місцевого самоврядування. Наприклад, Київська міська рада. Ці роботи оплачуватимуться, але плата повністю йтиме на погашення заборгованості по аліментах. Тривалість соціальних робіт — від 120 до 240 годин. Якщо людина ухилятиметься від їх виконання, то соціальні роботи будуть замінені на арешт із розрахунку 15 годин робіт = 1 доба арешту. Ця норма буде застосовуватися за рішенням суду.

Друге —  заборона керувати автомобілем  до погашення заборгованості. Поки не ліквідував заборгованість по аліментах — за руль сідати не можна. За ігнорування заборони — позбавлення права керування на 6 місяців. Буде застосовуватися за постановою виконавця.

Третє —  заборона полювати та користуватися зброєю. Буде застосовуватися за постановою виконавця.

Ну і наостанок закон пропонує, що той із батьків, з яким суд залишив дитину, самостійно визначатиме, де дитина житиме, в яку школу (садочок) ходитиме, в якій лікарні лікуватиметься і яку спортивну секцію відвідуватиме. Немає чого, мовляв, радитися із другим із батьків.

Закон чомусь об'єднав мало не всі фракції парламенту — його ініціаторами виступило аж 39 народних депутатів. Це створює велику ймовірність, що закон так само легко приймуть в цілому, і скоро звичні для нас положення сімейного права відійдуть у минуле.