Відтепер пацієнт головний

Доктор Уляна Супрун, в. о. міністра охорони здоров’я України, про докорінну зміну системи охорони здоров’я, лікарів і нові стандарти

Зміни почалися вже цьогоріч. Ми впроваджуємо просту, відпрацьовану в світі модель, коли пацієнти вільно обирають сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів і мають право звертатися до них без обмежень. Замість простого утримання закладів ми починаємо фінансувати необхідні для пацієнтів медичні послуги через Національну службу здоров'я.

Для первинної медичної допомоги до списку безоплатних для пацієнтів послуг входить лікування найпоширеніших хвороб, профілактичні огляди за групами ризику, аналізи та діагностика, знеболювальні та рецепти. Цей пакет покриває до 80% всіх медичних звернень. Така модель стимулює навчання пацієнтів практикам здорової поведінки, профілактиці, ранній діагностиці.

На рівні спеціалізованого лікування Національна служба здоров'я платитиме, коли людина захворіла, за конкретні послуги, надані пацієнтам. Список безоплатних послуг один для всіх громадян і буде щорічно визначатися у Програмі медичних гарантій.

Триває перший етап реформи. У 2019 році почнуться "пілоти" щодо спеціалізованого лікування. У 2020-му на нові принципи роботи перейде вся система.

Одночасно зі змінами порядку фінансування ми переходимо на міжнародно визнані настанови діагностики та лікування, які передбачають лікування перевіреними та безпечними ліками з доведеною ефективністю. Саме їх виписуватимуть лікарі в електронних рецептах. Це не дозволить виписувати так звані "фуфломіцини" — пустушки без доведеної ефективності, які продаються в аптеках під виглядом ліків.

Команда МОЗ розробила концепцію докорінних змін ще у двох сферах охорони здоров'я України — в екстреній медичній допомозі та запровадження професійного ліцензування лікарів.

Екстрена медична допомога має перейти на нові стандарти освіти, диспетчеризації, IT-інфраструктури, обладнання та надання допомоги бригадами. Працівники бригад екстреної медичної допомоги пройдуть донавчання практикам порятунку, що існують у світі. Нові знання передбачають і нові зарплати. Між екстреною службою та первинною медичною допомогою буде посилена співпраця для ефективного патронажу хронічних пацієнтів.

Професійне ліцензування лікарів змінить усю систему навчання та допуску лікарів до професії. Зміни починаються на рівні відбору абітурієнтів — ми вже впровадили пороговий рівень ЗНО у 150 балів і механізм, за яким кошти отримують ті виші, які обирають студенти. Після закінчення вищого навчального закладу, проходження інтернатури та резидентури випускники складатимуть ліцензійний іспит і зможуть отримати професійну ліцензію, яка дозволить їм практикувати лікарями. Ліцензія потребуватиме безперервного навчання і поновлення щотри роки.

Впровадження гарантій оплати медичних послуг для громадян, перехід на міжнародні настанови лікування, поява конкуренції та професійного ліцензування лікарів зробить зміни незворотними.

Трансформація розпочалася. У липні Національна служба здоров'я провела перші виплати. Гроші пішли за пацієнтом!