Всі клієнти "Чернівцігаз збуту" отримали рахунки за газ із приведенням до стандартних умов

Всі клієнти "Чернівцігаз збуту" отримали рахунки за газ із приведенням до стандартних умов
Така практика розрахунків діє вже три роки для всіх категорій споживачів, окрім побутових

В рахунках за газ, спожитий у жовтні жителями Чернівецької області, об'єм природного газу приведений до стандартних умов. Така практика розрахунків діє вже три роки для всіх категорій споживачів, окрім побутових. Через те, що державні органи загальмували використання приведення до стандартних умов для населення, рахунки лише побутових споживачів не враховували фактичні зміни об'єм газу. Це призвело до невідповідності у нарахуваннях та боргу перед НАК "Нафтогаз України" на суму 95 млн грн.

Приведення до стандартних умов об'єму спожитого газу застосовується згідно Закону України, Кодексів ГТС та ГРМ, а також договорів на поставку та розподіл газу із грудня 2015 року. На таких умовах сплачують за газ бюджетні установи, школи та лікарні, промисловість. Населення стало останньою категорією споживачів природного газу, до яких застосовується приведення до стандартних умов. Це сталось через рішення державних органів влади, які унеможливило вчасне проведення таких розрахунків з побутовими споживачами. Незважаючи на це, гуртовий постачальник газу для населення — НАК — передавав "Чернівцігаз Збуту" обсяги газу лише на умовах приведення до стандартних умов.

Приведення до стандартних умов пов'язане із тим, що температура безпосередньо впливає на облік газу. При охолодженні відбувається зменшення об'єму газу, а при нагріванні — збільшення. Тому для коректних розрахунків споживання газу приводять до стандартних умов — згідно з законом "Про ринок природного газу" це температура +20С та тиск 760 мм рт.ст. До жовтня 2018 року "Чернівцігаз Збут" був вимушений, навіть взимку, продавати й проводити розрахунки за природний газ з державним монополістом(НАК "Нафтогаз України") як при температурі + 20С. При цьому, спожитий побутовими споживачами газ, але несплачений, вважається боргом "Чернівцігаз Збуту".

"92,3% клієнтів "Чернівцігаз Збуту" — це побутові споживачі. За три роки різниця між фактично спожитим, але не оплаченим природним газом для цієї категорії склала 15 млн кубометрів або ж 94,7 млн гривень. Застосування приведення до стандартних умов забезпечить рівні умови обліку для всіх категорій споживачів та зупинить накопичення заборгованості перед НАК "Нафтогаз України", — зауважує директор "Чернівцігаз Збуту" Володимир Ляшенко.

По кожному особовому рахунку довідково зазначена інформація щодо різниці в об"ємах спожитого газу в стандартних і робочих умовах за період з 1 грудня 2015 року по 30 вересня 2018 року. Це виключно довідкова інформація. Адже борги за період з грудня 2015 року по вересень 2018 року з'явилися з причин, що не залежать від "Чернівцігаз Збуту". Тому газопостачальна компанія звертається до органів влади для прийняття зваженого рішення та урегулювання проблеми цієї заборгованості. У разі відсутності такого рішення, компанія буде вимушена пред'явити заборгованість до оплати споживачам.

Борги за період з грудня 2015 року по вересень 2018 року з'явилися з причин, що не залежать від "Чернівцігаз Збуту". Тому газопостачальна компанія звертається до органів влади для прийняття зваженого рішення та урегулювання проблеми цієї заборгованості. У разі відсутності такого рішення, компанія буде вимушена пред'явити заборгованість до оплати споживачам.