Заява Ідея Банк стосовно розвитку антиколекторського руху в Україні

Заява Ідея Банк стосовно розвитку антиколекторського руху в Україні
Наразі в Україні має місце так званий антиколекторський рух, який розповсюджує через ЗМІ та інші джерела некоректну інформацію щодо можливості безкарного неповернення фізичними особами — позичальниками кредитних коштів банкам.

Такі заяви вводять в оману клієнтів банків щодо наслідків,  які очікують позичальника, якщо він  перестає виплачувати кредит та бере на себе статус "боржника".

У зв"язку з цим Ідея Банк, який є однією із провідних в Україні кредитуючих населення фінустанов, звертає увагу клієнтів банків, що неповернення банкам кредитних коштів фізичними особами — позичальниками має правові наслідки. Із відповідною скаргою банк може звернутися до суду, що матиме негативний вплив як на репутацію, так і на фінансовий стан клієнта.

За результатами численних рішень Верховного суду, банк, який виступає кредитором та позивачем, має перевагу у правових підставах стягнення боргових зобов"язань.

Серед інструментів, які можуть бути використані банками по відношенню до недобросовісного позичальника:

  • вилучення заставного майна боржника з метою подальшої його реалізації;
  • залучення навіть на ранніх стадіях прострочення виплати за кредитом відповідних колекторських компаній;
  • інформування клієнта/поручителя/контактних осіб: СМС, ІВР та поштові листи;
  • виїзд за місцем реєстрації/проживання та роботи;
  • звернення до суду/нотаріуса для отримання виконавчого листа;
  • залучення приватних та державних виконавців.

У результаті цих дій може відбутися вилучення заставного майна, накладення арештів на майно та доходи позичальників, примусова реалізація майна, відрахування коштів на погашення боргу з регулярних надходжень, обмеження права виїзду з країни.

Удосконалення законодавчої бази України щодо примусового стягнення дозволяє пришвидшити процес отримання відповідного виконавчого документу, за яким до погашення заборгованості долучаються як державні так і приватні виконавці.

Отже, плануючи свої витрати, у тому числі подорожі чи відпочинок, клієнту варто бути впевненим, що він не порушив терміни виконання своїх зобов"язань та пересвідчитись у відсутності простроченого боргу, що може тягти за собою арешти на майно та заборону виїзду за кордон.

Не варто відкладати борг "на завтра" й чекати кращих часів, оскільки за цей період сума непомірно зростає й стає для позичальника завеликою.

Наслідки несплати кредитів носять довгостроковий характер. Боргові зобов"язання ніколи і нікуди не зникають. На жаль, антиколекторський рух ігнорує статистику українських позичальників,  які перебувають у місцях позбавлення волі, але вимушені оплачувати свої кредитні зобов"язання.

Зі свого боку повідомляємо, що Ідея Банк не залишає поза увагою жоден з кредитів "боржників" та готовий до кінця відстоювати свої права усіма методами, передбаченими законодавством України.