Пенсійна реформа: 5 пропозицій уряду Гройсмана

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман презентував ініціативи уряду щодо змін у пенсійній системі. Однак тексту законопроекту поки ще не показують громадськості

Відповідно до меморандуму з МВФ пенсійна реформа в Україні має набути чинності з 1 січня 2018 року. Зараз у Києві працює місія фонду, основним завданням якої є саме обговорення відповідного законопроекту з представниками українського уряду. Між тим текст проекту поки ще навіть не винесли на суд громадськості.

Серед озвучених прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом тез щодо проведення пенсійної реформи Delo.UA виділило п'ять ключових моментів.

Збільшення страхового стажу

Уряд не планує збільшувати пенсійний вік, проте час виходу на пенсію збираються прив'язати до страхового стажу, який виросте. За проектом пенсійної реформи з 1 січня 2018 року для виходу на пенсію в 60 років буде потрібно 25 років страхового стажу. У 63 роки можна буде вийти на пенсію при стажі від 15 до 25 років. Починаючи з 1 січня 2019 року особам, які мають страховий стаж 15 років, пенсії за віком призначатимуться в 65 років. Люди, які на момент призначення пенсій не матимуть необхідного стажу, зможуть його придбати (не більше 5 років).

Близько 50 тис. пенсіонерів зі стажем менше 25 років, які планували виходити на пенсію в 2018-му, будуть змушені продовжити працювати.

"Це підвищить справедливість солідарної системи і створить стимули до детінізації", — ввважає виконавчий директор Центру економічних стратегій Гліб Вишлинський.

Осучаснення пенсій

Уряд збирається осучаснити пенсійні виплати відповідно до зростання середньої заробітної плати, чого не робили останні 5 років. Відповідно до озвучених Гройсманом розрахунків 1,3 млн пенсіонерів матимуть підвищення пенсії на 200 грн, 1,2 млн — на 200-500 грн, 2 млн — на 500-1 000 грн. І ще близько 1,1 млн українців отримуватимуть пенсії вищі більше ніж на 1 тис. грн.

Кабмін збирається з 1 жовтня також переглянути розмір мінімальної пенсії, яка зросте до 1 373 грн. Таким чином, підвищення пенсій торкнеться 9 млн з 11,9 млн пенсіонерів.

Скасування оподаткування пенсій

Кабмін пропонує скасувати обмеження розміру пенсій працюючим пенсіонерам. Зараз діє обмеження: 85% від розміру пенсії, але не менш 150% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Після проведення реформи пенсіонер отримуватиме 100% пенсії навіть, якщо вирішить продовжити свою трудову діяльність.

Закон про введення 15% податку на пенсії для працюючих пенсіонерів був прийнятий 2 червня і набув чинності 1 липня 2016 року.

Збільшення ЄСВ

Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) для професій зі списку №1 і №2 (шкідливе виробництво) зросте на 15% і 7% відповідно. Як повідомляв міністр соціальної політики Андрій Рева, профспілки підтримують цей пункт, а роботодавці готові компенсувати ранній вихід на пенсію своїх працівників.

З 1 січня 2019 року Пенсійний фонд має запровадити накопичувальні професійні пенсійні програми для окремих категорій осіб віком молодше 35 років.

Щорічна індексація пенсій

За словами прем'єра, урядовий законопроект передбачатиме автоматичну норму щодо щорічної індексації (перерахунку) пенсій для захисту від інфляції. Будуть враховані фінансові можливостей солідарної системи, але не менш ніж на 50% росту середньомісячних зарплат за три роки та на 50% індексу споживчих цін. "Ми закладаємо системну норму, яка буде забезпечувати осучаснення і підвищення пенсій щороку. Це є надзвичайно важливий крок, цього до нас ніхто не робив", — говорить Гройсман.

Загалом, за прогнозами Кабміну, проведення пенсійної реформи має у середньостроковій перспективі забезпечити бездефіцитність Пенсійного фонду. За 4 місяці поточного року підвищення мінімальної зарплати вже дало додаткові надходження до ПФ у розмірі майже 8 млрд грн. До кінця року уряд очікує ще 4 млрд. У 2018 році додаткова потреба в коштах на виплату "осучаснених" пенсій з урахуванням підвищення прожиткового мінімуму становитиме 30 млрд грн.