Вище 30 грн за долар: Кабмін прогнозує девальвацію гривні в найближчі роки

Фото: Єлизавета Сергієнко/Прес-центр НБУ
Фото: Єлизавета Сергієнко/Прес-центр НБУ
Попередні показники макропрогнозу уряду на три роки показують зростання курсу американської валюти

Поступове зростання вартості долара до 28,8 грн/долар за оптимістичним сценарієм і до 29,7 грн/долар за песимістичним сценарієм очікується в Україні до 2024 року, згідно із попереднім макропрогнозом Міністерства економічного розвитку України. 

Про це пише"Економічна правда" із посиланням на свої джерела у Кабінеті міністрів України.

Такі значення курсу гривні до долара США там називають середніми. Зазначається, що максимальне значення курсу гривні до долара в кінці 2024 року може бути вище позначки 30 грн/долар, у кращому випадку — не перевищить 29,2 грн/долар.

Зазначимо, з початку лютого 2021 року курс української гривні демонструє тенденції на укріплення. Станом на 5 лютого 2021 року на готівковому ринку котирування гривні до долара США знаходяться на рівні 27,75/27,99 грн/долар. Офіційний курс НБУ 27,8885 грн/долар. На міжбанківському валютному ринку долар торгується в межах 27,75/27,77 грн/долар.

Попри це сьогоднішній курс гривні щодо долара США деякі аналітики ринку вважають все одно завищеним. Так, за оцінкою президента ІГ "Універ"Тараса Козака, реальний курс гривні на сьогодні, зважаючи на економічні показники, має бути 26 грн/долар.

У своєму експертному прес-дайджесті голова Ради НБУ Богдан Данилишин зазначає: "Рахунок поточних операцій платіжного балансу за 2020 рік вперше з 2015 року був зведений із профіцитом 6,6 млрд доларів США (у 2019 році — „мінус" 4,1 млрд доларів США), що визначає відсутність фундаментального тиску на обмінний курс гривні". Поточну ситуацію на валютному ринку він визначає як стабільну.

Зрозуміти, чим керуються у своєму макропрогнозі щодо курсу гривні представники МЕРТ поки що важко — можливо, це проясниться уже в офіційному і остаточному прогнозі Мінекономрозвитку, який має бути оприлюднений до 15 лютого — оскільки наряду із падінням курсу гривні урядовці прогнозують протягом трьох років зростання іноземних інвестицій. Прогнозовано, у 2021 році — 0,5-2 млрд доларів, а до 2024 року — 5-5,5 млрд доларів. Зростання обсягу іноземних інвестицій зазвичай є стимулятором укріплення курсу гривні і аж ніяк не його падіння.

Разом з тим, якщо подивитися на сьогоднішню ситуацію, то тут ми маємо наявне скорочення іноземних інвестицій в економіку України. Так, за словами Богдана Данилишина, відплив прямих іноземних інвестицій з України у 2020 році становив 420 млн доларів США, у тому числі за рахунок збільшення прямих інвестицій резидентів за кордон (322 млн доларів США) та відпливу капіталу прямих інвесторів з України (мінус 98 млн доларів США). Для порівняння: у 2019 році чисті надходження ПІІ в Україну становили 5,2 млрд доларів США, у середньому за 2010-2013 — понад 6 млрд доларів США на рік).

Ще один прогнозований МЕРТ показник, а саме — зростання обсягу переказів від українських трудових мігрантів — за підсумками 2024 року обсяг надходжень від заробітчан за песимістичним сценарієм урядовців має становити 13,3 млрд доларів, за оптимістичним — 14,4 млрд доларів — також не мав би дати долару укріпитися. Такі надходження від заробітчан і на сьогодні є суттєвою підтримкою для курсу гривні. У 2020 році попри карантинні обмеження вони зросли на 200 млн доларів і склали 12,12 млрд доларів.

Втім, однозначно сказати, що прогнози МЕРТ будуть відображені у Державному бюджеті не можна. Ухвалений у грудні 2018 року закон, який зобов’язує уряд планувати державні видатки не на рік, а на три роки, і, який, власне, і має бути розроблений на основі прогнозів Мінекономрозвитку Міністерством фінансів, так і не був реалізований. У 2019 році — через надмірну критику закладених у нього показників. У 2020 році — через коронакризу. Урядовці повважали, що розробляти Державний бюджет на 3 роки вперед в нестабільних умовах недоцільно.