Рік Гройсмана: ТОП-5 економічних досягнень і провалів чинного уряду

Як бізнес і експертне середовище оцінює перший рік роботи Кабінету міністрів на чолі з Володимиром Гройсманом

Сьогодні, 14 квітня, виповнюється рівно рік з моменту призначення Володимира Гройсмана прем'єр-міністром України. Минулого року у цей день, виступаючи у Верховній Раді, новообраний голова уряду пообіцяв усім "показати, як керувати державою". Delo.UA опитало експертів та представників бізнес-спільноти з метою з'ясування, наскільки це йому вдалося в економічній площині. За результатами опитування Delo.UA склало рейтинг 5 найбільших успіхів і найбільших провалів чинного Кабінету міністрів.

Провали

Відсутність пенсійної реформи

Попри всі обіцянки про підвищення пенсій, законопроект про проведення пенсійної реформи досі не внесений до парламенту. "З травня 2016-го по квітень 2017-го ми дуже багато всього чуємо, що уряд збирається зробить у плані пенсій, але законопроекту ми ще не побачили", — говорить Тарас Козак, президент інвестиційної групи УНІВЕР. Нагадаємо, згідно з меморандумом МВФ проект пенсійної реформи має бути затверджений у ВР до 1 січня 2018 року.

Відсутність приватизації

Діяльність виконавчої гілки влади у напрямку продажу об'єктів державної власності поки залишає бажати кращого. Через це уже фактично позбувся посади голова Фонду держмайна Ігор Білоус. "Повна відсутність приватизації ще раз підкреслює, що контроль над фінансовими потоками держпідприємств залишається основним джерелом політичної корупції в Україні", — відзначає виконавчий директор Центру економічних стратегій Гліб Вишлинський.

Відсутність земельної реформи

Експерти відзначають, що хоча рішення про продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель і приймається у парламенті, уряд теж несе пряму відповідальність за те, що в Україні досі не запрацював ринок землі. "Продовження мораторію — це найбільше розчарування останнього року", — каже Павло Кухта, заступник керівника Стратегічної групи радників з підтримки реформ (SAGSUR).

Відсутність реформи регламенту і процедур Кабміну

Роботу апарату Кабінету міністрів потрібно переводити на якісно новий рівень, вважають експерти. "Системне недосягнення цього уряду — це фактичне не проведення реформи самого уряду. Процедури в Кабінеті міністрів залишаються архаїчними, і це не зручно для бізнесу", — вважає голова Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олексій Гончарук.

Справа Насірова

Усунення голови ДФС за допомогою НАБУ експертне середовище сприйняло як демонстрацію недостатньої політичної ваги Володимира Гройсмана. "ДФС підпорядковується Кабміну, та прем'єру не вдалося звільнити його голову так, щоб було зрозуміло, що це зроблено через його неефективну діяльність на чолі ДФС. Довелося робити це через НАБУ", — говорить Тарас Козак.

Успіхи

Податкова реформа

Представники ділових кіл позитивно оцінюють доволі-таки прогресивні зміни у податковому законодавстві. "Запуск публічного реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість унеможливлює корупцію при відшкодуванні ПДВ, створює рівні умови для кожного підприємця, тим самим полегшує ведення бізнесу в Україні", — стверджує президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер.

Спрощення регуляторної політики

Кабмін Гройсмана значну увагу приділяв питанню дерегуляції, що сприятливо впливає на бізнес-середовище. "Почався системний перегляд всіх нормативних документів, за останній час було скасовано близько 1,5 тис. різних непотрібних і неактуальних папірців", — розповідає Павло Кухта.

Зменшення контролю за цінами на продовольчі товари

Експерти сходяться на думці, що важливим досягненням чинного уряду є зменшення державного регулювання цін на продовольчі товари. "Це радянський пережиток, який дуже сильно утримував від розвитку нашу харчову промисловість, а разом з нею і весь аграрно-промисловий сектор. Це саме та сфера, у якій ми маємо конкурентну перевагу, у якій можемо розвиватися, а ми самі себе від цього утримували через цінове регулювання", — говорить Кухта.

Підвищення тарифів на газ

Також експерти позитивно оцінили вирівнювання тарифів на газ для населення та промисловості за принципом імпортного паритету. На їх думку, це дозволяє ліквідувати значну корупцію і неефективність, адже саме через занижені ціни на газ наша економіка є однією з найменш енергоефективних у світі.

Зростання економіки

Одразу декілька експертів відзначили, що продовження жорсткої бюджетної політики сприяло відновленню зростання економіки України. "Ініційоване урядом зростання державних видатків стало вагомим компонентом зростання ВВП в другій половині минулого року", — вважає керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен. Разом з тим значною мірою на відновлення економічного зростання вплинула сприятлива кон'юнктура на зовнішніх ринках і хороший урожай. Тому говорити про заслуги уряду у цьому питанні ще рано.