У Києві нагородили переможців премій Zakupki.Кращі та Digital.Кращі (ФОТО)

У Києві нагородили переможців премій Zakupki.Кращі та Digital.Кращі (ФОТО)
Відзнаки отримали 25 представників ринку електронних закупівель та 6 драйверів діджиталізації — ті, на кого слід рівнятися у впровадженні цифрових рішень

Вручення премії Zakupki.Кращі цього року проходило вже втретє. Кращих визначали серед державних та комерційних компаній, які є взірцем в електронних закупівлях та аукціонах.

У категорії "Громадський вибір" до вибору переможців могли долучилися всі охочі. Спочатку компанії номінували себе і свої колег, а потім обирали лідерів на відкритому голосуванні. У результаті звання найкращий постачальник виборола компанія "ФІТНЕС ТРЕЙДІНГ", найкращим замовником став Кам'янський протитуберкульозний диспансер Дніпропетровської облради, а найкращим комерційним замовником — Благодійна організація "Мережа 100 відсотків життя. Запоріжжя".

"Я дуже радий, що навколо реформи, яку багато людей започаткували ще в 2014 році, вибудовується здорова і ефективна екосистема. Ми ніколи не хотіли бути головним регулятором, драйвером чи єдиним гравцем. Наше завдання – бути ядром, довкола якого створюватимуться нові сервіси, і вони будуть значно кращі за все те, що може придумати держава. Зараз ми завершуємо підготовку нового законопроекту, працюємо над електронними каталогами та іншими інструментами, які зроблять роботу закупівельників і постачальників простішою", – зазначив Максим Нефьодов, перший заступник міністра економічного розвитку та торгівлі України.

Переможців у категоріях "Експертний вибір" та "Найкращі результати", як і минулого року, обирали спеціальні комісії. До них увійшли фахівці моніторингового порталу DOZORRO та представники торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua. Експерти оцінювали номінантів за багатьма критеріями та використовували дані публічного модулю аналітики BI.ProZorro.

"Ми обирали переможців за допомогою складних розрахунків — над цим працювала команда наших аналітиків. Серед критеріїв були і кількість закупівель та учасників, конкуренція в торгах, відсоток скарг тощо. Звісно, не обійшлося без запитань від тих, хто не потрапив у номінацію. Тому відповім: ще на першому етапі ми закрили назви компаній і обирали тільки за кодом ЄДРПОУ. Цифри самі за себе все скажуть. На другому етапі ми аналізували компанії через Youcontrol, згадки про них в ЗМІ. І звісно, ми аналізували відгуки про компанії на DOZORRO тощо. Усі переможці — приклад не тільки для ринку, а й для всієї країни. Їхній досвід має стати мотивацією для інших учасників", – розповів Іван Лахтіонов, координатор DOZORRO, керівник програми інноваційних проектів Transparency International Ukraine.

Нововведенням цього року стала премія Digital.Кращі. Відзнаки отримали українські компанії, які активно впроваджують цифрові сервіси та автоматизують свої бізнес-процеси. Тому що, незважаючи на всю складність переходу від старих та звичних інструментів до інновативних, вони – не зупиняються та продовжують розвиватися.

"Сучасний світ змінюється з шаленою швидкістю. Люди і компанії тут схожі — одні чекають до останнього і гальмують розвиток. Інші — готові експериментувати, помилятись, намагатися знову і так змінювати світ довкола нас. Це стосується як електронних закупівель і аукціонів, так і впровадження цифрових технологій у свої бізнес-процеси. Ми відзначали саме такі компанії, бо впевнені, що їх приклад спонукатиме до розвитку інших", — наголосила Оксана Ферчук, керівник бізнес-напряму компанії EVO (майданчики Zakupki.Prom.ua, Аукціони.Prom.ua та онлайн-сервісу "Вчасно").

Переможці ІІІ всеукраїнської премії Zakupki.Кращі і премії Digital.Кращі

Категорія "Громадський вибір: закупівлі "

Найкращий державний замовник — КП "Кам'янський протитуберкульозний диспансер" Дніпропетровської обласної ради

Найкращий комерційний  замовник — Благодійна організація "Мережа 100 відсотків життя. Запоріжжя"

Найкращий постачальник — ТОВ "ФІТНЕС ТРЕЙДІНГ"

Категорія "Громадський вибір: цифрові технології"

Державна компанія — АТ "Укрпошта"

Комерційна компанія — Portmone.com

Категорія "Найкращі результати"

Професіонал конкурентних закупівель — КВНЗ "Дніпропетровська академія музики ім. М. Глінки" Дніпропетровської облради

Найкраще налагоджена робота з постачальниками у ProZorro — Військово-медичний клінічний центр західного регіону

Замовник, який рахує кожну копійку у ProZorro — КЗ "Криворізький психоневрологічний інтернат" Дніпропетровської обласної ради

Найкомунікабельніший замовник, який активно співпрацює з ринком — Харківська міська рада

Активіст-провідник — Олександр Наход, АТ "Укрпошта"

Незалежний активіст, чия діяльність найбільш корисна для системи закупівель — Денис Селін, ГО "Платформа  Громадський контроль"

Громадська організація-найактивніший борець за справедливість у системі закупівель — проект "Zалізниця без корупції"

Медіа, що допомагають розвивати публічні закупівлі — студія "1+1"

Найрезультативніший учасник ProZorro — ТОВ "Екоіллічпродукт"

Найякісніша документація у тендерних пропозиціях — ТОВ "Корвет"

Найактивніший та найрезультативніший захисник своїх прав та інтересів — "ТЕКС ЦЕНТР"

Наполегливий учасник — ТОВ "СПЕЦПРОДІНТЕКС"

Учасник, який робить найбільший внесок у розвиток системи — Валерій Яковенко, ДронUA

Категорія "Експертний вибір"

Найактивніший комерційний замовник — ТОВ "Фармак"

Замовник. Відкриття року — група компаній SMART ENERGY

Найвідповідальніший замовник — корпорація "ДБК-Житлобуд"

Найбільш конкурентні закупівлі — ДЦ Україна

Найактивніший учасник комерційних закупівель — ТОВ "Систематика Україна"

Найбільша кількість перемог у комерційних закупівлях — ТОВ "БРІЛЛЕКС ГРУП"

Активна позиція — ТОВ "КРІСТАЛ-М"

Амбассадор майданчика — ТОВ "ОПТИМУМ ФАКТОР"

Прозорий підхід у роботі з електронними торгами — Національний банк України

Лідер ринку електронного документообігу — "Е100"

Драйвер цифрових змін — Андрій Івасів, співзасновник Delivery Group

Лідер діджитал-трансформації — ТОВ "Розетка.УА"

Лідер системного впровадження цифрових рішень — ТОВ "Нова Пошта"

Премія Zakupki.Кращi — відзнака, що була започаткована у 2016 році. Вона вручається замовникам та постачальникам, які використовують можливості електронних закупівель найбільш ефективно. Нагородами відзначаються учасники у трьох категорiях: "Експертний вибір", "Найкращі результати", "Громадський вибір: закупівлі". Засновник премії — популярний торговельний майданчик Zakupki.Prom.ua.

Премія Digital.Кращі започаткована у 2019 році. Її отримають компанії, які стежать за новаціями й активно впроваджують цифрові технології. Нагородами відзначать учасників у двох категорiях: "Експертний вибір" та "Громадський вибір: цифрові технології". Засновник премії — популярний торговельний майданчик Zakupki.Prom.ua.