У Раді повернулись до прийняття закону "Про працю": "Будемо вносити його як допрацьований"

У Раді повернулись до прийняття закону "Про працю": "Будемо вносити його як допрацьований"
У Раді доопрацьовують законопроект про новий Трудовий кодекс, який був поданий ще Урядом Олексія Гончарука, і який в результаті відкликали
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Депутатська підгрупа з розробки допрацьованого законопроєкту №2708, який змінює Трудовий кодекс, невдовзі завершить свою роботу.

Про це у ході відкритого інтерв'ю в рамках Ukraine Economy Week розповіла голова комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

За її словами, голова робочої підгрупи комітету Микола Бабенко "обіцяє, що найближчим часом, щойно завершиться карантин, йому потрібно буде ще 3-4 тижні.

"Я думаю, що він вже і в режимі карантину почав працювати для того, щоб прибрати оті червоні заступи, які відбулися", — розповіла Третьякова.

Як відомо, законопроєкт "Про працю" №2708 у грудні 2019 року вніс в парламент уряд Олексія Гончарука. Хоча документ автоматично відкликали зі зміною Кабміну в березні, комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів вже ухвалив рішення про його включення до порядку денного ВРУ і почав доопрацьовувати. 

"Ми чекаємо цей законопроєкт і будемо вносити як комітетський, як допрацьований, незалежно від того, що Кабмін його відкликав", — каже Галина Третьякова.

Як відомо, законопроєкт про працю Кабміну Гончарука передбачав низку змін, зокрема заборону маскування звільнень працівників "реорганізацією" та виплату обов"язкової компенсації працівникові у разі настання звільнення.

"Я прихильник того, щоб ми надали можливість звільняти людину з матеріальною компенсацією. І прихильник того, щоб знову починати розмову про це. Люди починають думати про це (оскарження звільнення — Delo.ua): "Навіщо мені бодатися з роботодавцем невідомо скільки, судитися, поновлюватися і приходити в цю нервову атмосферу, коли до мене застосовують булінг, харасмент, сексизм і таке інше, видавлюючи мене з цього робочого місця", — пояснила Третьякова.

"Є ще один блок, який мені дуже подобався у законопроєкті уряду Гончарука. Це впровадження в українське законодавство професійних суджень, коли трудовий кодекс може бути професійно опрацьований на підприємстві у спосіб, який не розписаний у законі безпосередньо. Наприклад, яким має бути дисциплінарний порядок на підприємстві? Це можна описати в законі на рівні прав і відповідальності роботодавця і найманих осіб, а можна розписати технологію. Юриспруденція — це права і обов"язки сторін, і закон насправді має бути інструментом оскарження в судових процесах і давати можливість судді стати на ту чи іншу сторону. От такий блок використання законодавства урядом Гончарука був використаний. Але проти нього багато HR-івців, юристів, навіть великих корпорацій, які почали задумуватися, а як це інтерпретувати і чи не буде Державна інспекція праці при застосуванні цих норм перевищувати свої повноваження і умовно, як кажуть, "наїжджати" на бізнес. Цей блок переходу в законодавстві до професійних суджень для мене є дуже логічним, але він поки що перебуває на стадії обговорення з роботодавцями", — розповіла Третьякова. 

Тим часом у іншій дискусії на Ukraine Economy Week, організованому Київською школою економіки, заступниця міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Юлія Свириденко також висловила сподівання, що українське трудове законодавство буде оновлене до кінця року.