Зміни до бюджету мають стосуватися лише питання ліквідації наслідків повені

Борис Соболєв заступник секретаря РНБОУ.

Соболєв заступник секретаря РНБОУ.

На сьогодні збитки, завдані повінню, ще не оцінені. Позавчора на засіданні Ради національної безпеки і оборони відповідальний міністр Володимир Шандра сказав, що оцінка всієї шкоди буде здійснена відповідальними комісіями після того, як спаде вода. Тому цифри, які називаються в пресі, є ніким не підтвердженими.

205 мільйонів гривень вже зараз виділено Кабінетом Міністрів з резервного фонду. Зазвичай такі кошти виділяються саме через резервний фонд, який складає 2% від планових надходжень до державного бюджету. Через те, що в резервному фонді не вистачає коштів для ліквідації наслідків трагедії, в четвер збирається засідання Верховної Ради, де мають бути внесені зміни до бюджету. Це єдиний законодавством і Бюджетним кодексом встановлений шлях, який допоможе залучити кошти. Зміни до бюджету мають стосуватися тільки коштів резервного фонду, які будуть виділятися на ліквідацію наслідків трагедії. За рахунок загальних надходжень державного бюджету буде збільшено ці кошти і виділено їх на ліквідацію наслідків повені. Звичайно, парламент міг би перерозподілити кошти в рамках діючого бюджету, але зараз це питання не розглядається. Вихід у прийнятті змін до бюджету.

За дорученням президента зараз почали пропрацьовуватися питання щодо залучення міжнародної допомоги. Але майже всі члени РНБОУ висловилися за те, що це має бути цільова допомога, яка стосуватиметься післяповеневої відбудови окремих потужних об’єктів, таких як дороги і мости.

Виплата компенсацій буде здійснюватися лише цільовим шляхом. Кожна людина, яка постраждала від стихійного лиха, зможе отримати компенсації на свій особистий рахунок. Ніхто нічого в такій ситуації красти не зможе.

Рада національної безпеки на сьогодні займається моніторингом ситуації в тих областях, де збільшується приплив води, особливо в Одеській області. Крім того, ми моніторимо ситуацію в тих областях, які вже постраждали від повені, з тим, щоб уникнути розвитку епідемічних ситуацій. Зараз контролюються греблі на річці Дністер з тим, щоб уникнути їх руйнування. Ми слідкуємо за медичною ситуацією, наявністю питної води, хліба, лініями комунікації, які мають підвищену небезпеку, в тому числі газо- і нафтопроводами підвищеного тиску, підземними сховищами газу, лініями електропередачі, мостами, великими спорудами. Вже зараз оголошено збір коштів на допомогу постраждалим, відкрито відповідні рахунки. Перші кошти вже почали надходити, у тому числі й секретар РНБОУ Раїса Богатирьова перерахувала частково свої кошти, які отримала на відпустку.