Фонд енергоефективності у питаннях і відповідях: де українцям взяти гроші на енергоефективність

Уряд знайшов іноземних спонсорів та гроші в держбюджеті для реформи енергоефективності в Україні. Не вистачає малості — створити Фонд енергоефективності, щоб він виділяв гранти населенню та контролював модернізацію житлового фонду
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Здобуття енергетичної незалежності України вирішується одночасним розв'язанням трьох основних задач: збільшення власного видобутку енергоносіїв, диверсифікація поставок палива та скорочення споживання енергії.

Над першою задачею працює "Укргазвидобування" разом з приватними добувачами, над другим — "Нафтогаз", "Енергоатом" та приватні трейдери, а третє завдання повинен вирішити державний Фонд енергоефективності.

Мета та джерела коштів

Зобов'язання створити Фонд енергоефективності Україна взяла на себе, підписавши угоду про асоціацію з ЄС. Законопроект про цей Фонд розробляли майже рік. Й нарешті 21 березня 2017 року Верховна Рада схвалила його в першому читанні.

Цього року буде створено Фонд енергоефективності. Його мета — наблизити Україну до європейської моделі споживання та обліку енергоресурсів. Головне завдання Фонду — провести модернізацію житлового фонду і зекономити енергоресурси.

Фонд наповнюватимуть бюджетними грошима і коштами міжнародних фінансових організацій (МФО). У 2017 році з бюджету у Фонд буде направлено 400 млн грн. Ще 3 млрд грн (до 100 млн євро) Фонд зможе залучити від МФО.

[graph_1021]

За задумом стале фінансування заходів з енергоефективності дозволить зменшити витрати на опалення житла, знизити витрати на субсидії, а також — створити 75 тис. нових робочих місць у малому і середньому бізнесі.

При цьому держава продовжить виділяти кошти під окрему програму на фінансування "теплих" кредитів.

Гроші Фонду будуть спрямовані на надання населенню та ОСББ безповоротної фінансової допомоги на проведення енергоефективних заходів: утеплення будинків, встановлення вузлів обліку води та тепла, радіаторів опалення з терморегулятором, заміну вікон на енергоефективні, модернізацію освітлення, облаштування ІТП тощо.

"Ми напрацювали важливий інструмент спільно з експертами, міжнародними партнерами, народними депутатами, робочими групами — інструмент технічної і фінансової підтримки термомодернізації житлового фонду. Сьогодні житловий сектор — це складна технічна інституція, яка потребує модернізації, і ми маємо ефективно використати кошти, які будуть залучатися і від держави, і від міжнародних партнерів, і від самого споживача. Саме споживач — основний гравець, який ініціює термомодернізацію. Тож маємо йому запропонувати прозору маршрутну карту", — наголосив віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Справа в тому, що в Україні 15 мнл домогосподарств. Половина з них розташовується у приватних будинках, а решта — у багатоповерхівках, збудованих переважно у 1960-1980 роках. При цьому саме домогосподарства в багатоквартирних будинках нині є найбільш енергозатратними.

Також є 98 тис. будівель бюджетної сфери (школи, дитсадки, лікарні, бібліотеки, клуби тощо), переважна більшість з яких перебувають у незадовільному технічному стані, побудовані в часи, коли економія енергоресурсів пріоритетом ще не була.

Тому без міцної централізованої ефективної структури, яка відповідатиме за таку масштабну реформу, про успіх годі й думати.

Хто і як отримує кошти

Метою роботи Фонду енергоефективності є суттєве зниження енергоспоживання, а отже, і витрат родин на житлово-комунальні послуги. Тому під час формування переліку заходів з енергоефективності, які необхідно впровадити в Україні, треба враховувати необхідне фінансування комплексних заходів, що сприятиме суттєвій економії енергоресурсів для кожної родини та всієї держави.

Проведення професійного енергоаудиту, який визначить клас енергоефективності будівлі та допоможе ідентифікувати місця найбільшої втрати тепла є головною вимогою Фонду для отримання коштів на енергозбережнення.

Енергоаудитори видаватимуть сертифікат із інформацією про споживання енергоресурсів будинком та рекомендації для підвищення його енергоефективності. Це потрібно, щоб розробити ефективний комплекс заходів із модернізації житла.

Далі Фонд компенсуватиме частину вартості проектів із запровадження заходів з утеплення та енергоефективності в індивідуальних та багатоповерхових будинках.

[graph_1022]

Для полегшення й пришвидшення процесу види заходів розділено на 3 пакети: "Легкий", "Комплексний" і "Приватний". Пакети відрізняються оціночною вартістю робіт, терміном їх виконання та зменшенням у результаті модернізації будівлі платежів за газ і комунальні послуги.

Домовласник сам обиратиме потрібний пакет, щоб отримати від Фонду грант на 20-50% загальної вартості проекту.

Важливо, що власники будівель — клієнти фонду, не матимуть контактів з чиновниками. Усі пакети стандартизовані і будуть дистанційно узгоджуватися через банки. А Фонд надаватиме однаковий для всіх перелік вимог для отримання гранту.

Для того, щоб отримати від Фонду гроші, власнику будівлі (або уповноваженій особі ОСББ) необхідно зібрати пакет документів: сертифікат енергетичного аудиту і документи для банку. Перелік документів для банку визначається складністю пакета.

[graph_1023]

Після узгодження пакета з банком клієнт укладає угоду з будівельною компанією і отримує кредит. Після завершення робіт Фонд виплатить компенсацію.

Сумніви та перестороги

Через те, що фонд являє собою цілком нову реальність, в окремих представників громадськості виникли сумніви, спричинені браком інформації.

Тож я вирішив їх розвіяти.

Чи вже готовий порядок вибору проектів, як будуть фінансуватись і вибиратись об'єкти, як будуть перевіряти результати проекту?

Законопроект передбачає основні положення створення та організації діяльності Фонду.

А порядки використання коштів Фондом, механізми реалізації моделей Фонду, проведення енергоаудиту та верифікації результатів впровадження відповідних енергоефективних проектів можна розроблювати лише після остаточної редакції закону, після його прийняття.

Закон передбачає основні положення діяльності Фонду, тоді як механізми реалізації передбачаються підзаконними нормативно-правовими актами або внутрішніми актами Фонду.

Тому на сьогодні є концептуальне бачення реалізації механізмів впровадження енергоефективних проектів у житловому фонді в рамках діяльності Фонду.

Чи зможе громадськість та ЗМІ отримувати оперативну інформацію про фінанси фонду та його роботу?

Звітування про використання коштів передбачено законом, про що буде інформуватися через сторінку Фонду. У тому числі — про витрати по роботі Фонду та самі гранти.

Фонд створюється урядом України і планує залучати кошти держбюджету, тому фінансові результати його діяльності будуть публічними.

Розробники законопроекту "Про Фонд енергоефективності" пропонують створити Фонд як державну установу — юридичну особу публічного права.

Це дозволить створити наглядову раду Фонду, яка буде затверджувати річну фінансову звітність, готувати щорічні звіти для моніторингу цілей щодо енергоефективності для державного органу, відповідального за впровадження державної політики з енергоефективності тощо.

Однак наразі також є багато правок народних депутатів, пропозицій експертного середовища та фахівців щодо організації діяльності Фонду, зокрема і фінансової звітності, які будуть розглядатися під час голосування до другого читання законопроекту у профільному комітеті Верховної Ради України.

Як Фонд даватиме гроші на енергоефективні проекти?

У законопроекті до другого читання Фонд є державною установою — юридичною особою публічного права. Таке формулювання дозволяє надавати співвласникам багатоквартирних будинків безповоротну фінансову допомогу для впровадження заходів з енергозбереження.

У першому читанні пропонувалось зробити Фонд фінансовою установою, щоб він міг видавати кредити. Але у зв'язку з правками до другого читання Фонд не буде фінансовою установою, а зможе лише відшкодовувати частину кредиту — видавати гранти.

Чи потрібно якісь додаткові закони чи акти, щоб Фонд запрацював?

Для належної роботи Фонду необхідно, щоб Верховна Рада прийняла "енергоефективний" пакет: закони "Про житлово-комунальні послуги", "Про комерційний облік комунальних послуг", "Про енергетичну ефективність будівель" та "Про Фонд енергоефективності".

Законопроекти пов'язані між собою, тому голосування лише за Фонд енергоефективності не врегулює ситуацію.

Наприклад, щоб отримати грант від Фонду, співвласники багатоквартирного будинку повинні провести енергетичний аудит до та після проведення заходів з енергозбереження та отримати сертифікат енергетичної ефективності. А порядок та механізм проведення аудиту та отримання сертифікату прописаний у законопроекті "Про енергетичну ефективність будівель".

Ураховуючи важливість та необхідність створення такої інституції як Фонд енергоефективності, зусилля народних депутатів та урядовців мають бути спрямовані на прийняття всього "енергоефективного" пакету.