Відмова від централізованого опалення — це як ходіння по лезу бритви — мер Тростянця

Відмова від централізованого опалення — це як ходіння по лезу бритви — мер Тростянця
У 2008 році Тростянець — одним з перших в Україні відмовилось від централізованого опалення. Delo.UA спитало мера Тростянця Юрія Бову — чого коштував місту перехід на індивідуальне опалення

Delo.UA вже писало про перехід невеликих міст на автономне опалення. Минулого року від централізованого опалення відмовились Марганець, Нікополь та Покров у Дніпропетровській області. Остаточний перехід зайняв один рік і проходив у дещо авральних умовах. Наприклад, у Марганці вирішили переходити на електроопалення, зіткнулись з перевантаженням електричних мереж і витратили більше 5 млн грн на оновлення міських та будинкових мереж. Попри це, містяни в Марганці все ж страждали через регулярне вимкнення світла.

За останні 8 років перехід на автономне опалення у великих містах майже не змінився (77% у 2009 році та 76,3% у 2017 році). Але у малих містах статистика зворотна: з 2009 року кількість користувачів автономного опалення зросла майже на 10% — з 49,9% до 59,4%.

Одним із перших в Україні від централізованого опалення відмовилось місто Тростянець в Сумській області. У 2008 році місто остаточно перейшло на індивідуальне опалення. Кореспондент Delo.UA зустрілась з мером Тростянця Юрієм Бовою, щоб дізнатись, чому місто відмовитись від центрального опалення і скільки це коштувало міському бюджету.

У 2008 роц і Тростянець відмовився від централізованого опалення (ЦО). Це була ініціатива людей чи міської влади?

Важливу роль у цьому відіграли люди. По-перше, було цілком закономірне бажання мешканців якомога менше сплачувати за споживання енергоресурсів. До відмови (від ЦО — ред.) майже половину заробітної плати людина мусила віддавати за тепло.

По-друге, при централізованому теплопостачанні 15 жовтня сприймалося як дата пуску котельні. Але температура може знизитись значно раніше, що робити людям у таких умовах? Особливо тим, у кого є маленькі діти. Тому автономне опалення — це також мобільність. Ви можете включити тепло тоді, коли це вам потрібно.

По-третє, ТЕЦ подають в усі оселі зазвичай однакову температуру. Однак комусь комфортно при +17 градусах, а комусь треба +22. При автономному опаленні кожен сам може регулювати необхідну температуру.

Скільки це коштувало міському бюджету?

Витрати можна поділити на дві основні групи — на документацію та на підтримку соціально-незахищених верств населення. Щодо першого, то місто розробило всю документацію для переходу на автономне опалення. Це було необхідно для того, щоб знати, чи достатньо тиску в газових мережах, де треба замінити труби або поставити додаткові станції для підкачування газу. Однак це не були якісь дуже великі гроші.

Більше пішло на підтримку соціально незахищених верств населення — пенсіонерів та дітей-сиріт. На цю програму з міського бюджету ми виділили 200 тис. грн. Всього на автономне опалення за три роки перейшли жителі 1 400 квартир.

Чи був вибір між газовим і електроопаленням?

Ми вирішили обрати газове опалення. Для запровадження електроопалення немає можливостей, тому що електромережа будинків не розрахована на опалення осель. Зараз в Тростянці всі мешканці багатоквартирних будинків на газовому опаленні. У приватному секторі вибір був більший. На деяких вулицях люди відмовились від газового опалення і встановили електричне. Ми дали їм таку можливість, підводячи їм кабельну лінію.

Мер Тростянця Юрій Бова. Фото: Facebook Юрія Бови

Скільки це коштувало місту?

Ми лише проводили кабелі, а люди вже підключались самостійно. Тому місту це майже нічого не коштувало.

Скільки часу зайняв перехід Тростянця на автономне опалення?

Щоб підключити все місто на автономне опалення, у нас пішло три роки. Перед тим ми розробили схему підключення. Але все залежало від інфраструктури. Будинки, у яких труби були уже готові, ми підключали раніше. Там де треба було більше підготовчих робіт — пізніше.

Які перешкоди були при переході на автономне опалення?

Головною проблемою було те, що ця проблема майже не регулювалась в українському законодавстві. Тому я відчував, що ходжу по лезу бритви. В окремих будинках були люди, що виступали проти переходу на автономне опалення. Тоді місто йшло назустріч цим людям — хтось отримував субсидію чи допомогу при підключенні.

Чи залучали кошти інвесторів при переході на автономне опалення?

Ні, люди самі вкладали в опалення своєї оселі. Місто лише їм допомагало в цьому.