Аграрні розписки: як аграрним компаніям залучити мільйони гривень

Delo.UA з'ясовувало, як функціонує інструмент аграрних розписок в Україні
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Інструмент аграрних розписок, який дозволяє аграріям отримати фінансування під заставу майбутнього врожаю, є поки ще новим на українському ринку. Тим не менше, його вже досить активно використовують фермери на території восьми областей. За час застосування цього інструменту в Україні було залучено майже мільярд гривень.

Delo.UA з'ясовувало, як функціонують аграрні розписки і які переваги вони мають перед банківськими кредитами чи іншими джерелами фінансування.

Що це таке

Аграрна розписка — це документ, за яким сільгоспвиробник, позичаючи гроші, бере на себе зобов'язання поставити у майбутньому продукцію (таку розписку називають товарною) або сплатити визначену суму (фінансова розписка). Заставою при цьому є виключно очікуваний урожай, а не земельна ділянка, на якій його виростили.

Скористатися таким інструментом можуть як юридичні, так і фізичні особи. Основна вимога — мати у власності або в користуванні землю і використовувати її для вирощування с/г культур.

Використання аграрних розписок регулюється Законом України "Про аграрні розписки", який набрав чинності 18 березня 2013 року. Державне підприємство "Аграрні реєстри" є адміністратором реєстру розписок, однак доступ до нього поки ще обмежений.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, зараз інструмент аграрних розписок використовують с/г виробники на території восьми областей: Вінницької, Полтавської, Черкаської, Харківської, Миколаївської, Сумської, Тернопільської та Хмельницької.

"Станом на початок червня 2017 року, за період реалізації пілотних проектів із впровадження аграрних розписок видано 123 таких документи, що дозволило залучити сільгоспвиробникам близько 909 млн грн. Усі аграрні розписки добровільно виконані з настанням строку виконання або виконуються боржниками", — повідомили у міністерстві.

Як це працює

"Для прийняття рішення про фінансування під аграрні розписки ми ретельно аналізуємо фінансову стійкість клієнтів і їх репутацію. Процедура оцінки включає в себе оцінку агротехнологій, що застосовуються при вирощуванні заставного врожаю, а також обов'язковий виїзд до клієнта на поля, на яких вирощується заставний урожай. На цьому етапі позичальник надає банку такі документи: карту посівів, реєстр засіяних земель і довідку про врожайність попередніх років, фінансові документи", — розповідає голова правління Агропросперіс Банку Сергій Щепанський.

Відсоткова ставка визначається залежно від суми і терміну кредитування, фінансової стійкості клієнта і його досвіду в агробізнесі. Ставка по аграрній розписці зазвичай трохи менша в порівнянні з класичним кредитуванням під заставу врожаю. У середньому сьогодні вона складає 19-20% річних у гривні. Як правило, термін фінансування з використанням агророзписок становить від 6 до 12 місяців.

Якщо в заставу надається майбутній урожай кількох культур, то на кожну культуру оформляється окрема аграрна розписка. "У нашій практиці одне підприємство зазвичай оформляє дві-три розписки одночасно", — розповідають в Агропросперіс Банку.

Для оформлення аграрної розписки обов'язково треба зареєструвати земельну ділянку, на якій вирощується заставний урожай, у реєстрі майнових прав на нерухоме майно. Наступним кроком є підписання розписки та її завірення нотаріусом. Вартість оформлення, як і його тривалість, залежить від кількості ділянок, оскільки на кожну з них треба робити виписку з реєстру. При завіренні агророзписки нотаріус вносить інформацію про зобов'язання до державного реєстру обтяжень рухомого майна та до реєстру аграрних розписок.

Підписавши документ, банк здійснює моніторинг посівів, що знаходяться в заставі. Порядок його проведення сторони узгоджують і фіксують в самій розписці. Для кожної культури є три періоди проведення такого моніторингу, вони прив'язані до фаз розвитку рослин.

Після виконання розписки кредитор протягом трьох днів ставить на ній відповідний штамп і передає її позичальникові. Потім позичальник знову має звернутися до нотаріуса, який завірив розписку, щоб той вніс запис про її виконання до відповідних реєстрів.

У чому вигода аграріїв

"Використовуючи цей інструмент, я впевнений у тому, за якою ціною продам свою продукцію. У нашій державі стабільності немає, сьогодні ти розраховуєш, що, наприклад, кукурудза буде по 4 200, а коли настає час збирання — ціну скидають до 3 900. А тут я підписав розписку з фіксованою ціною урожаю, мені перерахували гроші, і я впевнений у завтрашньому дні", — говорить Олександр Фурман, засновник та директор ТОВ "Україна+", яке обробляє близько 600 га землі у Липовецькому районі Вінницької області.

За його словами, компанія минулого року підписала розписки на 6 млн грн, у цьому — вже на 8 млн. Залучені кошти йдуть на поповнення парку техніки, на закупку міндобрив, засобів захисту та насіння.

"Ми закуповуємо більше мінерального добрива, закуповуємо більше інтенсивних сортів. Можемо дозволити собі оригінальні препарати захисту. На сільськогосподарську техніку йдуть кошти, наприклад, торік ми купили зернозбиральний комбайн", — розповідає Фурман.

"У нас дехто в районі, коли лише з'явився цей інструмент, ставився досить скептично — купа паперів, а невідомо взагалі, працюватиме воно чи ні, — додає підприємець. — Я перший скористався і задоволений. Та й надалі планую використовувати".

Перспективи використання

Прикладом вдалого використання аграрних розписок є Бразилія, де уряд запровадив аграрні розписки ще в 1994 році. Першочерговою метою впровадження цього інструменту був захист постачальників та трейдерів за зобов'язаннями їх клієнтів-фермерів на фоні кризи неплатежів. З того часу аграрні розписки згенерували більше $30 млрд обігового капіталу для малих та середніх фермерів. Багато в чому саме вони сприяли становленню Бразилії як глобального лідера у сфері виробництва зернових.

Зараз розписки та похідні інструменти забезпечують до 60% фінансування оборотного капіталу бразильських фермерів. Часто дехто з них повністю формує обігові кошти за рахунок цього інструмента.

На думку експертів, враховуючи досвід Бразилії, де на 70 млн га землі було залучено $30 млрд, Україна із 35 млн га оброблюваних земель може потенційно залучити в агробізнес $10-15 млрд.