На HR Wisdom Summit 20 топових HRD поділилися трендами, що скоро змінять ринок праці

На HR Wisdom Summit 20 топових HRD поділилися трендами, що скоро змінять ринок праці
29 вересня у DTEK Academy відбулася головна подія року HR-спільноти України — HR Wisdom Summit, організована бізнес/медіа бюро еkonomika+, діловим онлайн-медіа delo.ua та журналом "ТОП-100. Рейтинги найбільших".
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Головна тема саміту — "Випереджаючи майбутнє". 20 найкращих HRD великих українських та міжнародних компаній обговорили виклики в управлінні персоналом та поділилися перевіреними рішеннями щодо мотивації персоналу, ефективнішого наймання працівників, а також як вони бачать нову роль HR-департаментів у найближчому майбутньому.

Програма саміту складалася з двох блоків: Human Capital — про мотивацію команди, навички майбутнього, створення умов для ефективної роботи у новому форматі та Function Transformation — про трансформацію ролі HR у компаніях майбутнього.

Мотивувати, навчати та робити щасливими  

Якщо компанії хочуть подолати головний виклик у боротьбі за таланти, то вже сьогодні мають думати про те, як та чого навчати своїх співробітників. У найближчі роки 54% працівників потребуватимуть перепідготовки, а загалом сьогодні 205 млн людей у світі залишаються без роботи (проти 187 млн у 2019 році). Такими даними поділилася ректорка Academy DTEK Валерія Заболотна.

"Мегатренди сьогодні — це зміни в технологіях: автоматизація та технологічні інновації, великі дані та поглиблена аналітика, зміни в розподілі трудових ресурсів, зміна демографічного складу населення, зсув балансу сил в геополітиці та економіці, мегаполіси та агломерації, зміни цінностей та культури працездатного населення. Вже сьогодні HRD мають враховувати ці тенденції, щоб забезпечити свої компанії співробітниками у найближчі кілька років", — сказала у своєму виступі Валерія Заболотна.

Спікери івенту — HRD компанії Moneyveo Вікторія Золотаревська, в. о. Human Capital Director StarLightMedia Наталія Волнянська, керівник департаменту управління персоналом РГК Костянтин Єрофтєєв, HRD fintech-компанії LeoGaming Олена Подолян, менеджерка по роботі з персоналом  "Філіп Морріс Україна"Марина Барсукова, керівниця проєктного офісу  "Філіп Морріс Україна " Марина Друцька, старша директорка з управління людьми в ЕПАМ (регіон Азія, Іспанія, Україна) Олеся Кирильчук, HR-директорка Bayadera Group Людмила Савицька та керівниця департаменту з управління персоналом YASNO Людмила Єропкіна — розповідали про те, що таке нова мотивація у постковідному світі, як розвивати фінтех-команди у висококонкурентній сфері серед IT-спеціалістів, як заохотити співробітників до створення інноваційних продуктів через навчання, як впровадження розумних підказок "наджів" допомагає підвищити ефективність роботи менеджерів , як не втрачати ефективність за гібридних форматів роботи та чому треба тримати фокус на клієнтоцентричність.

"У 2020 році понад 2,5 тис. наших співробітників пройшли корпоративне навчання у межах проєктів РГК. Ми побудували навчання на базі Києво-Могилянської бізнес-школи та Львівської бізнес-школи. Квінтесенцією програми розвитку лідерства стала наша власна топшкола РГК. Суть її у тому, що топменеджери РГК здійснюють коучинг та наставництво слухачів щодо внутрішніх бізнес-процесів і стратегії розвитку бізнес-напрямів. Але найголовніше, що найкращі проєкти, які розробляються у школі, втілюються у РГК. Ми вже маємо декілька нових інноваційних бізнес-напрямів, які розробили під час навчання наші співробітники", — розповідає керівник департаменту управління персоналом РГК Костянтин Єрофтєєв.

керівник департаменту управління персоналом РГК Костянтин Єрофтєєв

Про те, як і що мотивує команду, на що орієнтуватися, розробляючи стратегію перебудови компанії під покоління Z або формуючи кар’єрний план для міленіалів і бумерів, та як розвивати людей у компанії, обговорили учасники панельної дискусії "Мотивація, автоматизація та new skills" HRD "Київстар"Оксана Олійник, директорка по роботі з персоналом, корпоративного партнерства та комунікацій Astarta-Kiev Світлана Мозгова, HRD "Нова пошта"Ніна Масюк та директорка з персоналу, соціального розвитку та екології ДТЕК Олена Семич. Модерував панель CEO першої онлайн-платформи з пошуку роботи в Україні robota.ua Кірілл Манковскі.

У першому блоці HR Wisdom Summit обговорювали також тему аналізу та збирання великих даних для кращої роботи HR-департаментів. "Використовуючи HR- аналітику, ви можете до 80% підвищити ефективність рекрутингу, до 50% знизити плинність кадрів та до 25% підвищити результативність бізнесу", — вважає директор з управління персоналом "Медіа Групи Україна" Євген Бондаренко. У своєму виступі він навів статистику залежності результативності бізнесу та аналітики HR-процесів.

директор з управління персоналом "Медіа Групи Україна" Євген Бондаренко

Не менш важливою була тема гендерного балансу у компаніях. "Рівність — це глобальний тренд. Щороку у світі кількість жінок на посадах СЕО збільшується на 5%. В Україні 30,6% жінок на посадах топменеджерів", — ділиться Chief Governance Officer холдингу Techiia Людмила Ткач-Ключник. У своєму виступі спікерка наводила дані, які свідчать про те, що  гендерно збалансований топменеджмент — це вигідно бізнесу, адже 75% компаній, які відстежують гендерне різноманіття на керівних посадах, повідомили про збільшення прибутку на 5-20%. На кожні 10% збільшення гендерної рівності бізнес констатує зростання доходів на 1-2%.

Chief Governance Officer холдингу Techiia Людмила Ткач-Ключник

В інноваційних компаніях HRD має брати участь у розробленні стратегії 

HR-стратегія не може існувати окремо від стратегії компанії загалом. Роль HRD варто обговорити у команді, усі мають розуміти її важливість, вона змінюється залежно від вимог та цілей компанії. Про роль HR у формуванні бізнес-стратегії розповіли директорка департаменту по роботі з персоналом "Континентал Фармерз Груп" Ірина Романенко та директор з організаційного розвитку FAVBET Євген Дзюменко.

"HR-стратегія — це не план роботи HR-департаменту, а стратегія роботи з персоналом і організацією всієї компанії для реалізації бізнес-амбіцій", — розповів про роль HRD у розробленні стратегії Євген Дзюменко.

Наприкінці саміту VP, Talent Management в Intellias Роман Гапачило підсумував, що у людиноцентричних компаніях фінансові показники вищі.

Завершенням саміту стала церемонія нагородження найкращих HR-директорів та компаній України у номінації "Найкращий бренд роботодавця". У лонг-лист рейтингів "Найкращий роботодавець" та "Найкращий HRD" увійшли майже 200 українських компаній та їхніх кадрових управлінців. Топ-30 визначали експерти з національних і міжнародних рекрутингових агентств. Повний рейтинг та його методологія будуть опубліковані у найближчому номері журналу "ТОП-100. Рейтинги найбільших".

Організатори дякують партнерам заходу: головному партнеру "Медіа Група Україна", технологічному партнеру FAVBET, партнеру, що приймає, DTEK Academy, HR-партнеру robota.ua, продуктовому партнеру PepsiCo, чайному партнеру "СОЛОМІЯ", партнеру кава-пауз "КИЇВ ХЛІБ", партнеру ланчу "ФудМама", партнеру сирних делікатесів PRO CHEESE, сервісу оренди павербанків Power Now, горілчаному бренду №1 в Україні Nemiroff та оператору власної мережі преміальних Led-екранів у Києві XVision, лідеру алкогольної галузі України BAYADERA GROUP. 

А також нашим медіапартнерам: " 1 діловому каналу", "Апостроф ТВ", "5 канал", "33 канал", журналу "Мері Клер Україна", ТРК "Україна", порталу "ПОСТФАКТУМ", інтернет-виданню "Comments.ua", інтернет-виданню Мarketer.ua, Соцпорталу, інтернет-порталу PaySpace Magazine, сайту "ТАК ХОЧУ", сайту Liga.net.