Українська кіноіндустрія: у пошуках жанрового кіно

Кадр из фильма "DZIDZIO Контрабас"
Кадр из фильма "DZIDZIO Контрабас"
Поруч із самобутніми мистецькими стрічками український кінематограф пропонує і фільми, орієнтовані на широку кіноаудиторію — кіноексперт Сергій Васильєв для "Знято в Україні", проекту організованого delo.ua у партнерстві з "Медіа Група Україна"
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Окончание обзора украинской киноиндустрии 2016-2018. Начало здесь

Поруч із самобутніми мистецькими стрічками, які у кінопрокаті дивляться заледве декілька тисяч глядачів — як-от "Рівень чорного" Валентина Васяновича, безсловесну драму про кризу середнього віку, яку переживає фотограф, яку Україна висунула на "Оскар" у категорії "Найкращий іншомовний фільм" у 2017 році, — український кінематограф пропонує і фільми, орієнтовані на широку кіноаудиторію.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: спецпроект "Знято в Україні": 500 повнометражних фільмів  та серіалів 2016-2018

Як і в інших європейських країнах, найуспішнішими стрічками національного виробництва стають комедії:

  • "Скажене весілля" (2018) Влада Дикого (658 тис. глядачів),
  • "8 найкращих побачень" (Росія, Україна, 2016) Марюса Вайсберга (530 тис. глядачів) і "Слуга народу" (2016) Олексія Кирющенка (340 тис. глядачів) із популярним комедійним актором Володимиром Зеленським у головній ролі, його нова кіноробота "Я, ти, він, вона" (2018), в якій він не лише зіграв, а став також і режисером (спільно із Девидом Додсоном), зараз іде в кінотеатрах, продавши за 7 тижнів майже 800 тис. квитків,
  • "DZIDZIO Контрабас" (2017) Олега Борщевського (311 тис. глядачів) і "DZIDZIO Перший раз" (2018) Михайла Хоми і Тараса Дроня (273 тис. глядачів), що демонструє непересічні акторські таланти естрадного виконавця Дзідзьо.

Кадр з фільму "Скажене весілля"

Високі результати мають і повнометражні анімаційні фільми, орієнтовані на сімейну аудиторію, — "Викрадена принцеса: Руслан і Людмила"(2018) Олега Маламужа (493 тис. глядачів) і "Микита Кожум'яка"(2016) Манука Депояна (203 тис. глядачів). При тому, завдяки універсальній природі анімації, вони виходять у кінопрокат і за межами України.

Зокрема, у січні цього року "Викрадена принцеса" стала першою вітчизняною стрічкою, що вийшла у кінотеатрах Китаю — найперспективнішого світового кіноринку. Її китайські касові збори склали $1,147 млн.

З-поміж жанрових драматичних фільмів найкраще у вітчизняному кінопрокаті виступили "Кіборги" Ахтема Сеітаблаєва — військова драма про захисників Донецького аеропорту, заснована на документальних свідченнях, встановила міцний контакт із аудиторією. У 2017 та 2018 роках кінотеатри 15 тижнів демонстрували її для 324 тис. глядачів.

Але загалом серйозні жанрові фільми — а це й мелодрама заробітчанства "Гніздо горлиці" (2016) Тараса Ткаченка, і гостросюжетна оповідь про повстання воїнів УПА у радянському таборі "Червоний" (2017) Зази Буадзе, й історична біографія "Таємний щоденник Симона Петлюри" (2018) Олеся Янчука — у кінопрокаті поки що не знаходять такого успіху.

Completed Films 2018: шоуріл фільмів, створених за підтримки Держкіно у 2018 році 

До презентаційного ролика "USFA Completed Films 2018" увійшли 33 фільму: "Казка про гроші", "Стрімголов", "Іній", "Викрадена принцеса", "Ржака", "Січень-Березень", "Зрадник", "Брама", "Гірська жінка: на війні", "Бобот", "Таємний щоденник Симона Петлюри", "Коли падають дерева", "Шляхетні волоцюги", "Скажене Весілля", "Позивний "Бандерас"", "Дике поле", "Пригоди S Миколая", "Секс і нічого особистого", "Я, Ти, Він, Вона", "ЕКС", "Троє", "Антон", "13 автобус", "Історія Лізи", "Крути 1918","Ефір", "Морена", "Гуцулка Ксеня","Сквот32", "Вулкан". Всего же Держкино приняло в 2018 году 51 фильм. 

Майбутні українські фільми

Нині Ахтем Сеітаблаєв працює над історичним фільмом "Захар Беркут" — екранізацією твору Івана Франка. Фільм створюють англійською мовою із перспективою міжнародного кінопрокату.

Ще одним масштабним історичним фільмом, зйомки якого зараз тривають у Карпатах, є "Довбуш" Олеся Саніна. До речі, найкращий результат з-поміж українських драматичних фільмів у кінопрокаті утримує інший фільм режисера — "Поводир", який у 2014–2015 роках подивилися 362 тис. глядачів.

Триває робота над помітними копродукціями — історичними фільмами "Гарет Джонс" Агнєшки Голланд (Польща, Україна, Великобританія) та "Антон" Зази Урушадзе (Грузія, Україна, США), що піднімають теми Голодомору та російського більшовицького перевороту 1917 року (перший щойно представили у головному конкурсі Берлінале, другий — на його Європейському кіноринку), та екранізацією роману Єжи Косинського "Пофарбоване пташеня" Вацлава Маргоула (Чехія, Україна, Словаччина, Польща), анімаційним фільмом "Мавка. Лісова пісня" Олександри Рубан за мотивами твору Лесі України, готуються дебютувати у повному метрі молоді талановиті автори, що гучно заявили про себе у короткому метрі — кримськотатарський режисер Наріман Алієв ("Додому"), Катерина Горностай ("Стоп-Земля"), Антоніо Лукич ("Мої думки тихі")…

Усіх очікуваних проектів не злічити. Це сповнює погляд на українське кіно і його перспективи оптимізмом.

Всі фільми, які згадані в статті, є учасниками рейтингу Знято в Україні. Всього в ньому зібрано 245 кіно- і телепроектів. Заходьте за посиланням і голосуйте за улюблені українські фільми і серіали.