Міжнародний громадський форум Let's create our future together 14 червня 2017

Головна тема Форуму — гуманітарний дефолт як загроза національній безпеці України.
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Серед завдань Форуму:

- акцентування на визначенні головних орієнтирів та стратегії розвитку українського суспільства в найближчі 50 років;

- обговорення дієвого інструментарію для виведення країни з гуманітарної кризи на прикладі світового досвіду;

- реформа в гуманітарній/соціокультурній сфері як один із пріоритетів державної політики.

Формат Форуму — публічний діалог між громадянським суспільством, міжнародною спільнотою, бізнесом і владою.

Модератори — Катерина Смаглій та Пітер Залмаєв

Серед запрошених гостей лідери громадської думки, дипломати, митці, соціологи, політологи, представники влади. Форум відкриє мер м. Києва — Віталій Кличко. Серед спікерів Форуму: Посол ЄС в Україні — Х'юг Мінгареллі, Представник УВКБ ООН в Україні — Пабло Матеу та ін.

Форум Let's create our future together проходить в рамках громадської ініціативи #SOSмайбутнє, яка має на меті спільними зусиллями громадян відновити та модернізувати соціокультурну сферу країни. Саме тому невипадковим є вибір місця його проведення. Однією з перших на платформу #SOSмайбутнє до нас потрапила світлина напівзруйнованого басейну "Чайка". Місце, де нещодавно тренувалися та оздоровлювалися тисячі дітлахів з мікрорайонів Сирця, Нивок та Лук'янівки, сьогодні стало прихистком для наркоманів та безхатченків. Цей басейн може і має бути відновленим. Цього прагнемо не лише ми.

"Найстрашніше, що ситуація з басейном "Чайка" є типовою для усієї країни. Саме таким є стан більшості об'єктів соціокультурної сфери України, які, по суті, є залишками радянської інфраструктури — знищеними чи морально застарілими. За часів незалежності, виросло ціле покоління українців, позбавлене можливості повноцінного розвитку власного потенціалу. І ми маємо важкі наслідки: країна є лідером у Європі з дитячого алкоголізму, тютюнопаління та наркоманії. Завжди, посилаючись на брак коштів, культурні очільники різних каденцій намагаються не помічати, як з культурного ландшафту країни зникають сотні замків, фортець та церков. Відсутність культурної політики веде країну до небезпечного рубікону.

Платформа #SOSмайбутнє, у рамках якої і оголошена так звана "народна інвентаризація", дозволяє збагнути реальний стан пам'яток, об'єктів національного значення, спортивної та культурної інфраструктури та, у цілому, ставлення держави до розвитку власного суспільства. Ми створюємо платформу заради реальних справ, яка має на меті, об'єднавши зусилля громад, бізнесу, влади та міжнародних організацій, формувати культурну, освічену, здорову, а значить сильну й непереможну країну", — Наталія Заболотна, автор ініціативи #SOSмайбутнє .

Експерти наголошують, що ситуація в соціокультурній сфері є загрозливою і має бути виправлена через прийняття та виконання комплексної соціальної державної політики, а також поєднання зусиль громадськості та державних органів.

"У звіті про людський капітал, який оприлюднюється Всесвітнім економічним форумом, українці посідають 26-ту сходинку зі 130 країн світу, що, з одного боку, свідчить, про значну конкурентну перевагу у світі, але через відсутність державної політики збереження і примноження цього капіталу — він вимивається із країни. На фоні того, що фактично зруйновано інфраструктуру і зміст соціально-гуманітарної сфери, а натомість не пропонується нічого нового — майбутнє не лише рейтингів, але й України в цілому є дуже сумнівним, хоча й передбачуваним. Необхідно, щоб соціокультурні ініціативи громадян знаходили підтримку в держави, і щоб вона нарешті виробила та дотримувалася соціокультурної стратегії, направленої на розвиток людини і громади", — Маріанна Онуфрик, керівник суспільних програм ІСЕД.

Щоб стати учасником форуму, будь ласка, заповніть акредитаційну форму за посиланням не пізніше 9 червня 2017 року та очікуйте на підтвердження.

Стати волонтером — заповнити форму за посиланням.

Про проект #SOSмайбутнє

#SOSмайбутнє — громадська ініціатива, що виникла у соцмережах з метою окреслити масштаби гуманітарної кризи в країні та кардинально змінити ситуацію спільними зусиллями громадян.

Уже в перші дні до ініціативи доєдналися тисячі учасників, серед яких знакові постаті, публічні особистості та небайдужі громадяни з різних регіонів України.

Для цього ми створюємо дієвий інструмент, за допомогою якого волонтери, населення, меценати, міжнародні донатори — усі небайдужі до долі нашої країни зможуть ефективно взаємодіяти та разом працювати над відродженням культурної сфери України.

Ми прагнемо відновити соціально важливі об'єкти, занедбані державою.

Ініціатором створення платформи #SOSмайбутнє виступила Наталія Заболотна, засновниця Art Ukraine Foundation, за підтримки Київського офісу Інституту Кеннана та Інституту суспільно-економічних досліджень. За створення онлайн-ресурсу відповідає Агенція цифрових комунікацій Volta.

У рейтингу країн за рівнем людського розвитку, який складає ООН, Україна має постійну негативну динаміку.

Україна тримає лідерські позиції з дитячого алкоголізму, тютюнової та наркотичної залежності. Держава імітує зміни та реформи. Особливо це відчутно в соціокультурній сфері. Можновладці дуже мало роблять для розуміння реальних гуманітарних потреб громадян.

Культурні очільники роками байдуже та бездіяльно спостерігають за тим, як у країні руйнуються знакові пам'ятки архітектури. Вони є свідками та інколи учасниками знищення інституцій культури, освіти, спорту.

У невеликих містах та селах люди виключені із сучасності: від колишніх культурних центрів, сільських клубів, бібліотек, спортивних шкіл та стадіонів лишилися руїни.

Ми, ніби навмисно, знищуємо можливості кожного нового покоління на гідне життя, а потім дивуємося трагічному стану країни.

Вже давно настав час кожному взяти відповідальність за своє майбутнє і своєї країни у свої руки.

Місце проведення Форуму: територія закинутого басейну "Чайка" (вул. Тимофія Шамрила 2)
Початок Форуму: 16:00