На Михайлівській площі представили перші скульптури проекту "Янголи націй"

14 грудня на Михайлівській площі представили перші скульптури проекту "Янголи націй". Представники дипломатичних місій Литви, Латвії, Молдови, Болгарії та Ізраїлю презентували янголів, їхні місця розташування, а також послання до України
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Так, Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Болгарії в Україні пан Красімір Мінчев подарував киянам Янгола Просвітництва, який зайняв своє місце на Михайлівській площі і символізуватиме спільність слов'янських культур обох народів: "Київ — одне із найкрасивіших міст Європи, тому мені так сподобалася ідея і ми одразу підключились. Хочу подякувати, що наш янгол зветься "Янгол Просвітництва". Ви всі знаєте, що болгари пишаються тим, що Кирило та Мефодій, творці слов"янської азбуки, походять з Болгарії. І це додає символізму".

Руслан Болбочан, Надзвичайний і Повноважний Посол Посольства Республіки Молдова в Україні, виступив із такими словами: "Народи наших країн традиційно мають дружні стосунки і традиційно підтримували один одного і це дуже символічно, що цей ангел має назву "Янгол Віри", який буде установлений біля стін Києво-Могилянської академії на Контрактовій площі. Академії, яка була заснована сином господаря Молдови — Митрополитом київським Петром Могилою. І нехай цей янгол зміцнює віру наших країн на найкраще майбутнє та європейську перспективу!"

Поділився майбутніми планами проекту меценат фонду-організатора Ігнас Юрконіс: "Сьогодні ми відкриваємо проект. Перший етап — це 25 янголів, які впродовж трьох місяців "приземляться" у Києві. Кожен із них символізуватиме зв"язок Києва з різними країнами. Зісканувавши код на табличці біля янгола, можна буде дізнатись про історію та визначні місця навколо того місця, де він встановлений".

По завершені презентації усі янголи лишилися на Михайлівській площі, звідки впродовж тижня вони відправляться на свої локації.

Так, Янгол Долі від посольства Латвії буде встановлений на Поштовій площі, Янгол Інновацій від Ізраїлю відправиться на територію ВДНГ, Янгол Братерства від Литви прикрашатиме Андріївський узвіз, а посланець Молдови — Янгол Віри — займе місце на Контрактовій площі.

На заході були присутні:

Олег Гаряга, голова Шевченківської районної у місті Києві державної адміністрації;

Валентин Мондриївський, голова Подільської районної у місті Києві державної адміністрації;

Красімір Мінчев, Надзвичайний і Повноважний Посол Посольства Республіки Болгарія в Україні ;

Руслан Болбочан, Надзвичайний і Повноважний Посол Посольства Республіки Молдова в Україні;

Юріс Пойканс, Надзвичайний і Повноважний Посол Посольства Латвійської Республіки в Україні;

Геннадій Поліщук, радник Посольства Держави Ізраїль в Україні;

Римантас Шегжда, аташе з комерційних питань Посольства Литовської Республіки в Україні;

Юргіс Гедріс, аташе з культурних питань Посольства Литовської Республіки в Україні.

Про проект:

За концепцією проекту, організатори планують встановити понад 20 скульптур янголів заввишки 1,3 м у основних туристичних місцях Києва. Біля кожного янгола кияни та гості столиці зможуть побачити табличку з посланням до України від дружньої країни. Автором скульптур став український художник та скульптор, член Національної спілки художників України В"ячеслав Дідківський.

"У кожної нації є особлива риса, яка виокремлює її серед інших. Можливо, вона не повністю визначає її успіх, але точно робить сильнішою і багатшою! Краще, чим може поділитися кожна нація з Україною сьогодні, — це подарувати їй частину своєї "сили", послати їй янгола з унікальною чеснотою. А ми зберемо їх разом, щоб зробити наше місто та країну сильнішими. Щоб кожен її житель знав — світ з Україною, Україна — зі світом!" — зазначають організатори проекту.

Встановлені янголи створять туристичний маршрут "Шлях янголів" та розповідатимуть міську легенду, чому янгол з"явився саме на цьому місці, що знаходиться поруч та що скульптура символізує.

Довідка:

"Фонд Ігнаса Юрконіса" засновано з ініціативи мецената Ігнаса Юрконіса з метою підтримки соціальних ініціатив, направлених на поглиблення міжнародної співпраці України в культурній та освітній сферах.