Brexit. До якої торговельної угоди має бути готова Україна

Україна може отримати додаткові можливості при виході українських товарів на ринок Британії
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Нова Угода про ЗВТ між Україною і Британією після Brexit швидше за все буде вибудувана на основі умов вже діючої Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом (Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA).

Усю раніше затверджену текстову частину угоди з мінімальними правками і змінами перенесуть в новий договір. Що ж стосується тарифної частини, тут не варто очікувати багато нового. Слід пам'ятати, що при владі Сполученого Королівства консерватори, тому не варто чекати повної торговельної лібералізації, а швидше за все аграрна торгівля між країнами буде лімітована тарифними квотами та імпортними тарифами.

Україна знаходиться в списку пріоритетних країн, з якими в першу чергу будуть підписані нові торговельні угоди після виходу Британії з ЄС. Про це йшла мова під час "Українського тижня" у Лондоні, який відбувся у жовтні 2018 року за допомогою Британо-Української Торгової Палати. Саме тодішній міністр міжнародної торгівлі Великобританії Ліам Фокс на зустрічі з першим віце-прем'єр- міністром — міністром економічного розвитку і торгівлі України Степаном Кубівим підтвердив ці наміри.

З 2018 року між Україною та Британією проходять неформальні консультації щодо підписання нової угоди. Варто не забувати, що після Brexit Британії необхідно буде перепідписати торговельні угоди з СОТ і всіма її учасниками, країнами ЄС, G20, країнами Співдружності націй, до якого входять Великобританія і майже всі її колишні домініони, колонії і протекторати, в цілому нараховуючи 53 країни.

Після виходу Британії з ЄС обсяги тарифних квот, прописані за умовами DCFTA, для українських підприємців, які експортують в ЄС, залишаться без змін. На додаток до цього, ми отримаємо додаткові можливості при виході українських товарів на ринок Британії.

У сформованих реаліях рівень цих можливостей буде залежати в тому числі і від уміння представників нашого профільного міністерства переконувати своїх британських візаві в необхідності розширювати і зміцнювати торговельне співробітництво між країнами.

Згідно з даними Eurostat, за результатами 2018 року Україна і Великобританія наторгували в сфері АПК на загальну суму в $299,6 млн. При цьому лише за 9 місяців 2019 року цей же показник склав $277,3 млн. Експорт з України до Великобританії у 2018 році склав $215,9 млн, імпорт в Україну з Великобританії — $83,7 млн. При цьому за 9 місяців 2019 року експорт з України до Великобританії склав $210,7 млн, а імпорт в Україну — $66,6 млн.

За 9 місяців 2019 року основними товарами при експорті з України до Великобританії стали: кукурудза — $94,3 млн, олія соняшникова — $57,8 млн, шрот соняшниковий — $16,1 млн, ріпак — $13,3 млн, пшениця — $5,6 млн. Сумарно ці товари формують 89% поставок аграрної продукції з України до Великобританії.

У той же час, топ-5 найбільших товарних позицій, які Україна ввозила з Великобританії виглядають наступним чином: алкогольні напої (в першу чергу віскі) — $23,8 млн, заморожена риба — $14,9 млн, тютюн — $6,7 млн, екстракти та концентрати кави, чаю (в тому числі розчинна кава) — $4,9 млн, інші харчові продукти (білкові концентрати, сиропи, плавлені сир, інше) — $3,5 млн. Топ-5 формують 81% в структурі постачань агарної продукції з Великобританії в Україну.

Але на жаль, ці дані не є точними. Ніхто з цілковитою упевненістю не може сказати, який реальний обсяг торгівлі між Україною та Великою Британією, адже між країнами також діє DCFTA, тому продукція, яка їде в ЄС, маючи одну країну призначення, в кінцевому підсумку може потрапити на полиці британських магазинів.

Подальша ж еволюція відносин з Великою Британією має забезпечити подальший розвиток двосторонньої торгівлі та більш глибоку економічну інтеграцію, як і у випадку з ЄС.

Українські компанії мають отримати такі ж права і обов'язки, як і європейські компанії на європейському ринку. Наразі з обов'язками зрозуміло, а от з правами та відповідним захистом прав — тут Україна, як держава, мала би ще докласти зусиль.

Нагадаю, жителі Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії 12 грудня 2019 року під час дострокових виборів більшістю голосів підтримали Консервативну Партію, давши чітку відповідь: Brexit бути. За попередньою інформацією з ЄК, це буде soft Brexit, з підписанням до кінця січня усіх необхідних документів.

20 грудня 2019 року Палата громад Великої Британії схвалила у другому читанні законопроєкт, який затверджує угоду про вихід країни з ЄС. За це рішення проголосували 358 депутатів, 234 виступили проти. Це означає, що 31 січня, через понад три роки після референдуму, Британія покине ЄС за умовами так званого "впорядкованого" Brexit. Після 31 січня між Британією та Євросоюзом розпочнуться переговори про майбутні торговельні відносини.