Екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник: Уряд піднімає зарплати, а статистика показує все навпаки

Про соціальність уряду Януковича мені дуже важко говорити тому, що він проїдав те, що напрацьовувалося у попередні роки. Що ми спостерігали? Насамперед падіння росту динаміки ВВП з 9,3 до 7,9%, а по промисловості ще більше — з 15,8 до 12,1%

спостерігаємо як методично нарощується абсолютно неграмотний і немотивований нічим зовнішній борг країни. Маючи на рахунках уряду залишки у всіх валютах близько 26 мільярдів, уряд стрімко нарощує боргову позицію. Замість зниження, яке відбувалося у минулі роки, нині йде накопичення, яке доведеться віддавати десятки років.

Разом із цим відбувається переорієнтація політики на обслуговування власних бізнес-інтересів. Вперше ми стикаємося з ситуацією, коли падає реальна мінімальна зарплата і мінімальна пенсія.

Тобто мінімальна зарплата піднімається на 15%, мінімальна пенсія — на 12%, і разом із цим відбувається реальне падіння. Яким чином? Наприклад, від мінімальної зарплати 15% віднімаємо 2% зростання прибуткового податку, яке відбулося цього року, лишається 13%.

Уряд, готуючи бюджет цього року, забув 3% видатків минулого року, які мав врахувати, залишається 10%, і наостанок маємо поточну річну інфляцію 13% — все це свідчить про реальне зниження мінімальної зарплати. Те саме відбувається і з пенсіями.

Крім цього, уряд переорієнтував кошти на бізнес-підприємства. Підтвердженням цього є збільшення видатків загального фонду бюджету цього року на 38% у той час, коли мінімальні пенсії і зарплати зросли на 12-15%. Це свідчить не про нестачу коштів, а про небажання вирішувати соціальні проблеми.

Уряд Януковича також відновив схеми ручного відшкодування ПДВ. Причому тенденції до перекосів очевидні.

Статистика підтверджує, що є улюблені бізнес-структури в регіонах, яким відшкодування ведеться без обмежень, і є решта бізнесу, яким відшкодування ведеться за рахунок «відкатів».

Типовим явищем для уряду Януковича є той факт, що він завжди демонструє найвищі темпи інфляції. Наприклад, за даними Державного комітету статистики, поточна річна інфляція — 13%, а по оптових цінах промисловості — майже 21%. Таких темпів інфляції країна не знала ніколи, крім 2004 і 2007 років.

Якщо ми хочемо вийти на низькі відсоткові ставки за кредити банків, Україна має оперувати інфляцією 1-2%, а то й меньшою.

При інфляції 13% кредитні ставки банків будуть 17-20%. Хоча цей уряд заявляв про дотримання середньої річної інфляції 7,5%, але жодного місяця з початку року вона не була нижчою 10%.