Як зекономити до 30% електроенергії: 5 простих кроків

Раціональне використання електроенергії починається з дуже простих речей, які дають швидкі наочні результати — до 30% економії
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

З 1 березня 2016 року відбулося підвищення тарифів на електроенергію для населення на 25%. Вже у квітні всі ми отримаємо платіжки за новими цінами. Це вже третя хвиля підвищення тарифів на електроенергію за останній рік, але буде і четверта, і п'ята. План щодо підвищення тарифів ще рік тому анонсував регулятор ринку електроенергії — НКРЕКП.

Політики, економісти, аналітики можуть сперечатися, чи потрібне таке підвищення тарифів, чи правильно воно відбувається. Але для нас, споживачів, мешканців квартир та будинків, це факт, до якого вже зараз треба пристосовуватися.

Тільки ледар, байдужий до всього, або дуже багатий власник не задумається над економією електроенергії.

Нічого не міняти, споживати, як споживали, та платити більше, або відмовлятися від комфорту та благ цивілізації — це явно не варіант. Тому найкращий та розумний вибір — це стати енергоефективними господарями, тобто раціонально використовувати електроенергію, не обмежуючи свого комфорту.

Найпростіші заходи з енергоефективності, які може запровадити у себе вдома кожен, допоможуть зекономити мінімум 30% витрат на електроенергію. Скільки саме — дивіться у наведеній нижче таблиці.

Для цього потрібно зробити 5 дуже простих кроків:

1. Розберіться, скільки саме ви використовуєте електроенергії щомісяця, скільки сплачуєте в місяць та на рік, та як розраховується ваш тариф. Не кожен може це згадати, а доречно, коли усі члени родини усвідомлюють, з чого складаються комунальні витрати. Прослідкуйте, скільки електроенергії ви витратили протягом доби, які прилади вмикали вдень, які вночі.

2. Замініть лічильники електроенергії на двозонні. Сам по собі лічильник не призводить до економії електроенергії, але дозволяє сплачувати за нічним тарифом, який удвічі нижчий за денний. Тобто ви зможете у 2 рази зекономити на електроприладах, що працюють уночі — холодильник, електрообігрівач, електрокотел, бойлер, кондиціонер, комп'ютер, телевізор, зарядні пристрої, нічники, пральні машини, посудомийка.

Двозонні лічильники коштують близько 1000 грн, і при обсягах споживання більше 300 кВт∙год на місяць можуть окупитися за рік.

3. Замініть лампочки – замість традиційних ламп розжарювання краще використовувати сучасні енергозберігаючі, які витрачають електроенергії у десятки разів менше.

Енергоефективні лампи можуть служити вам декілька років, тому окупляться кілька разів. Найбільш ефективні LED-лампи коштують недешево, тому краще замінювати в першу чергу в тих місцях, якими користуєтесь найбільше часу. Де освітлення вмикається зрідка, можна замінити лампочки в останню чергу або навіть не замінювати. Треба зважено також до цього підходити.

4. Знайдіть вампірів серед ваших електроприладів. Подивіться інструкції до нихї та етикетки, з'ясуйте, які прилади скільки використовують енергії. Старі електроприлади споживають більше у порівнянні з сучасними аналогами. Рано чи пізно всі ми замінюємо холодильник, пральну машину, телевізор, праску, пилосос і т.п. — може, саме настав такий час?

Звертайте увагу, який клас енергоспоживання у прилада, купуйте не нижче класу "А" і у перевірених виробників.

5. Раціонально користуйтеся електроприладами: періодично розморожуйте холодильник, у чайнику кип'ятіть лише необхідну кількість води, вимикайте за собою світло, не залишайте прилади на ніч у розетках. Це елементарні речі.

І головне — комплексно ставтеся до свого енергоспоживання.

Наприклад, якщо правильно утеплити своє помешкання (стелю, стіни, вікна), то взимку можна обійтися без електрообігрівача. Якщо будинок правильно утеплений — то влітку він і менше нагрівається, отже можна скоротити витрати на кондиціонері. Аби не витрачати "зайве" тепло — встановіть терморегулятори на батареї, беріть стільки тепла, скільки вам треба для створення комфорту, разом із сусідами встановіть автоматичний тепловий пункт, щоб теплопостачальна компанія не могла постачати вам "зайве" тепло.

До речі, комплексний підхід до власної енергоефективності — це універсальна відповідь для будь-яких тарифів: на електроенергію, на тепло, на газ та навіть воду. Заходи з енергоефективності вигідніше робити разом з сусідами по цілому будинку. Аби зрозуміти, скільки можна зекономити по будинку — просто помножте річні витрати на електроенергію вашої квартири на 100 аналогічних квартир, або кількість квартир у вашому будинку.

Приблизно 30% — мінімальна економія від цієї суми — це великі кошти, які мешканці будинку можуть використати на інші важливі для будинку речі. Звичайно, що такий колегіальний підхід в першу чергу можливий у будинках, де створено колегіальний орган, наприклад, ОСББ.

Комплексний підхід до енергоспоживання може взагалі дати економію 50-70%. Аби зрозуміти, як досягти цього ефекту — краще залучити професійного енергоаудитора, який допоможе виявити питання нераціонального використання енергії енергоспоживання у будинку. Енергоаудитор має також розробити план заходів для скорочення енерговитрат, терміни їх окупності, та джерела фінансування таких заходів. Бо погодьтеся, не завжди вистачає фінансових можливостей, аби все зробити власноруч за власні кошти.