Левко Лук`яненко: Хочу поговорити з Януковичем про громадське телебачення

Відомий український діяч, Герой України Левко Лук`яненко у бліц-інтерв`ю "Делу" розповів, які теми він хоче підняти на зустрічі з президентом Віктором Януковичем

Левку Григоровичу, Ви просите президента Віктора Януковича про зустріч. Які теми плануєте обговорити?

Є багато цікавих і актуальних тем для розмови з президентом. Але я хотів звузити їх до двох проблем, враховуючи, що розмова не буде довго тривати.
Одним словом, я хотів поговорити про стан інформаційного простору України. Річ у тім, що до 1991 року Україна не мала свого інформпростору — вона була територією, яку наскрізь простромлювали московські засоби масової інформації — і друковані, і електронні.
Коли Україна в 1992 році проголосила приватизацію, телевізійні канали продали. Нам у ті роки теж пропонували купити канал за 50 тис. доларів. Ми таких грошей не мали, тому й не купили. А хтось — мав, наприклад, Лаудер та інші.
Таким чином канали попали до рук людей грошовитих, а не патріотичних. Двадцять років Україна не має свого інформаційного простору. Телеканали потрапили до приватних рук.
Є щось, що залишилось у руках держави. Але держава чомусь теж хоче виховувати українців у промосковському дусі.

І що Ви запропонуєте?

Створити громадське телебачення. У свій час ми хотіли створити громадське телерадіомовлення, на зразок того, як це зроблено у Германії, у Франції. Таке телебачення не є приватнім, і не є державним. Основне завдання — інформування країни про все, що відбувається. Інформувати про діяльність підприємств, про діяльність влади і таке інше.
Зараз екран заповнений вбивствами, підпалами, пограбуваннями. Такий негатив псує психологію нації, бо привчає до того, що треба вбивати і грабувати. Оце і є головна тема для розмови з президентом

А друга тема?

Про другу тему не хотів говорити, бо не хотів би виходити за межі нашої розмови.

А президенту хіба зараз вигідно повертатись до теми створення суспільного телебачення, особливо напередодні парламентських виборів?

Не думаю, що президент Янукович свідомо гальмує створення інституту громадського телебачення. Тим більше, що напрацьована певна законодавча база.
Власне, тому я як людина небайдужа до долі України, й захотів переговорити з Віктором Януковичем на цю тему.

Нещодавно президент сказав, що потрібно надати російській мові статус офіційної. Яке Ваше ставлення до цього?

Абсолютно негативне. Якщо надати російській мові статус державної, це означає узаконити русифікацію. У нас і так відбувається русифікація. Українська нація і так не змогла подолати бар`єр і перейти у наступ. Ми ледве тримаємо оборону від нахабних російських шовіністів. Візьміть міського голову Одеси Костусева. Він демонстративно розмовляє російською. На півдні багато чиновників перекладають документи, які надходять їм з Києва українською. Це нахабство окупантів, які хочуть повернути Україну в "малоросію".