Імітація підняття цін на сигарети

У Верховній Раді зареєстровано новий урядовий проект, який передбачає підвищення акцизів на тютюнові вироби. Насправді це лише імітація підняття цін

навіть після підняття цін сигарети в Україні залишаться одними з найдешевших у Європі. Так, наприклад, пачка Marlboro коштуватиме 6,20 гривні, тоді як у Росії їхня вартість на 1,40 гривні більше — 7,60 гривні, у Молдові — 6,90. Навіть з другого півріччя вартість Marlboro буде 6,40 гривні і все ще залишиться найдешевшою. Отже, за Мінфіном ціни на сигарети подорожчають приблизно на 20 копійок, середня ціна зросте на 5,5%, що навіть менше інфляції. Це не є боротьбою зі зростанням доступності сигарет, а є прямим лобіюванням інтересів тютюнових бізнесменів, які за десять місяців цього року наростили виробництво сигарет ще на 3 мільярди штук і не проти розвивати цей «успіх» надалі.

Якщо розглянути події останніх місяців, то ще 21 липня Мінфін запропонував поступове підвищення ставок, яке вело до зростання середньої ціни лише на 25 копійок з 1 січня 2009 року. Проте, у зв’язку із повінню у Карпатах, вже з 1 вересня набрало чинності підвищення ставок у 2,5 рази, яке сьогодні призвело до підвищення середньої ціни сигарет майже у тричі більше пропозицій Мінфіну — на 70 копійок. При цьому, як ми бачимо на практиці, попри всі залякування обвалу ринку не відбулося і тютюнові надходження до бюджету зросли на 72%, досягли 392 мільйонів гривень за місяць. Це стільки ж, скільки всі інші акцизи разом узяті. 9 жовтня був зареєстрований «законопроект дванадцяти» №3281, який продовжує позитивний досвід 1 вересня і забезпечує перевищення цін над Росією у 1,5 рази, оскільки попередня ситуація перевищення цін Росії над Україною на таку ж величину до посилення контрабанди з України до Росії не призвела. Це суттєво урізує навар від масової контрабанди з України до Польщі та інших країн ЄС і, крім обмеження доступності, збільшує бюджет на 6 мільярдів гривень.

І ось наприкінці листопада зареєстровано законопроект №3409, підготовлений Мінфіном, у якому робиться спроба повернутися до політики відносного здешевлення сигарет і який виступає в якості противаги законопроекту №3281.

Не дивно, що проти «законопроекту дванадцяти» виступили і тютюнові корпорації зі стандартними брехливими залякуваннями контрабандою до України.

Володимир РЯБОШЛИК
економічний експерт, колишній заступник міністра економіки