Ми не згодні вести переговори під дулом пістолета

Пропозиція щодо мирного врегулювання конфлікту з компанією Vanco надійшла від уряду.
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

щодо мирного врегулювання конфлікту з компанією Vanco надійшла від уряду. Подібна пропозиція від компанії нам ніколи не надходила. Відкликання нашої пропозиції з приводу переговорiв не означає, що ми повністю відмовляємося від цієї ідеї. Мова надалі йтиме про те, що Vanco має відкликати чи призупинити свій позов до арбітражу на час ведення переговорів. Якщо це станеться, то ми позитивно будемо ставитися до можливості проведення переговорів. Я пояснюю нашу позицію тим, що звернення  Vanco до арбітражу є нічим іншим, ніж тиском по відношенню до держави. Ми це не можемо спокійно сприймати. Якщо говорити по аналогії, то фактично це переговори під дулом пістолета, на які ми не погоджуємося. Ми вважаємо, якщо вони обрали таку форму діалогу, то у нас є певні позиції в арбітражі і є всі можливості сподіватися на успішне вирішення цього конфлікту на користь держави Україна.

З проханням представляти інтереси України Міністерство юстиції в рамках своїх повноважень та тендерних процедур залучило компанію номер один у світі, яка має найбільший досвід представництва в комерційних арбітражах. Вона називається  Freshfields. Ця компанія має більше 20 офісів. На сьогодні з нами працює паризький і вашингтонський офіси компанії. Юридичні послуги для України обійдуться не дуже дорого, принаймні на цьому етапі. Але в нас на сьогодні є сума збитків, на які готується подати позов Vanco — це 9 мільярдів доларів. Я вважаю помилкою те, що договір про розподіл продукції з  Vanco затверджувався без залучення міжнародного юридичного експерта з боку держави, який би зміг забезпечити захист прав України під час погодження і підписання угоди. Що стосується, власне, вартості послуг, то можу сказати, що вони будуть сплачуватися в рамках того кошторису, який затверджений. До речі, на сьогодні Міністерство юстиції представляє уряд в більш ніж 15 великих справах за кордоном. На судові справи щорічно виділяється близько 20 мільйонів гривень на рік.

Євген Корнійчук
заступник міністра юстиції України.