Налоговые органы Украины добрались до испанских налогоплательщиков

Пресс-служба ГНАУ разослала украинским журналистам пресс-релиз о том, какая система налогообложения в Испании. Непонятно, при чем тут украинские налоговики к испанской фискальной системе и в чем их заслуга

Галина ПАНЧЕНКО, главный редактор "ДЕЛА"

На мой почтовый ящик сообщения от пресс-службы налоговой администрации приходят регулярно – минимум одно-два письма в день. Как правило, в них цитируются очередные достижения налоговой службы в борьбе с собиранием денег в казну, либо какие-то разъяснения о нововведениях в области собирания налогов.

Как правило, никаких интересных новостей сообщения эти не содержат, так что журналисты их в своей работе не используют.

Сегодняшний пресс-релиз – это безусловное ноу-хау от Налоговой. Две странички убористого текста о налогах и ставках, которые применяются в… Испании и никакого сопроводительного объяснения. Я даже не знаю, как его расценивать, это письмо.

Безусловно, такая информация иногда нужна нашим журналистам, когда они сравнивают налоги в разных странах с украинскими. Если ГНАУ взяла на себя благородную функцию просвещения украинских журналистов – я только "за". И уже сейчас делаю заказ на следующие темы и страны: хочу почитать об особенностях налоговой системы в Кот-д'Ивуар и узнать, какими налогами облагается недвижимость на Ямайке.

Далее – текст пресс-релиза в оригинале:

Іспанія: ставка податку на прибуток – від 20 до 50%

Ставка податку на прибуток в Іспанії прогресивна – від 20 до 50 відсотків. Податок справляється з фізичних осіб, резидентів і нерезидентів Іспанії. Об’єктом оподаткування резидентів є усі доходи, за винятком вихідної допомоги, виграшів за національними лотереями, артистичними, науковими преміями. Щоправда, дозволяються відрахування деяких витрат, пов’язаних з одержанням професійного і підприємницького доходу: передбачені знижки на родинний стан, для придбання житла тощо.

Щодо нерезидентів застосовуються особливі правила оподаткування. Зокрема, доходи, одержувані ними від постійних підприємств на іспанській території, оподатковуються за ставкою 35 відс., а в інших випадках застосовується ставка 25 відсотків.

Податок на прибуток корпорацій стягується з юридичних осіб: резидентів і нерезидентів Іспанії, що одержують доходи від капіталу чи від підприємства, що знаходиться на іспанській території.

Стандартна ставка податку на прибуток в Іспанії  складає 35 відсотків. Крім того, усі  іспанські  компанії повинні платити на користь місцевих торгівельних палат Іспанії спеціальний податок за ставкою, що складає 1,5 відс. суми нарахованого податку на прибуток.

Прибутки, одержувані іноземною юридичною особою через постійне ділове представництво в Іспанії, обкладаються податком по звичайній ставці – 35 відсотків. Для доходів, одержаних із джерел в Іспанії, таких як дивіденди, відсотки, роялті, доходи від здачі в оренду нерухомості, передбачене оподаткування за ставкою 25 відсотків.

Законодавством Іспанії також визначено низку пільг, з яких податок не утримується, незважаючи на те, що дохід отримано в Іспанії. Такі пільги діють у наступних випадках: для нерезидентів Іспанії, що одержують доходи від вкладень в іспанські державні облігації, за умови, що одержувач не має постійного офісу в Іспанії. Також для доходів, одержаних від здачі в оренду контейнерів і чартерних морських і повітряних судів, які використовуються в міжнародних перевезеннях. Крім того, відповідна пільга передбачена для резидентів країн-членів ЄС, які одержують доходи від їхніх вкладень в іспанські підприємства, за умови, що одержувач не має істотної частки в капіталі іспанського підприємства і це підприємство не займається, в основному, інвестуванням у нерухомість в Іспанії.

Для нафтовидобувних і нафтопереробних компаній ставка податку збільшена до 40 відсотків, але вони при цьому мають істотні пільги у вигляді вільного визначення норм амортизаційних відрахувань, застосування широких знижок на виснаження надр та інші. Компанії взаємного страхування і кредитні кооперативи Іспанії платять податок на прибуток за ставкою 26 відс., виробничі кооперативи – за ставкою 20 відсотків.

Податок на майно в Іспанії стягується щорічно органами місцевого самоврядування. Базою оподаткування є кадастрова вартість. Вона переоцінюється кожні 8 років з посиланням на ринкову вартість майна, включаючи вартість землі та споруд.

Податок на додану вартість в Іспанії має стандартну ставку – 16 відсотків. Звільняються від податку фінансові та страхові операції, поштові послуги, радіомовлення.

Акцизи сплачуються з нафтопродуктів, спирту і міцних спиртних напоїв, пива, тютюнових виробів, автомобілів.

Іспанська система обслуговування платників податків складається зі служби інформування та служби допомоги.

Служба інформування – це телефонні центри, які надають платникам податків, як фізичним так і юридичним особам, консультації щодо норм законодавства з оподаткування. Центри розташовано в Мадриді та Барселоні.

Служба допомоги надає платникам податків – фізичним особам консультативні послуги щодо заповнення податкових декларацій, інформує про стан розрахунків з бюджетом, оформлює розстрочення податкових зобов’язань. Послуги надаються телефоном та при особистому відвідуванні центру обслуговування.

Прес-служба ДПА України
за матеріалами Департаменту розвитку та
модернізації державної податкової служби