Напрямок руху важливіший за відправну точку

Дмитро Шимків розповів, що Україна визначила чіткий вектор розвитку — європейський. На його думку, для України є дві ключові реформи. Перша — це верховенство права: боротьба з корупцією, суди, правоохоронні органи. Друга — дерегуляція
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Дмитро Шимків, екс-генеральний директор Microsoft в Україні, радник Президента України, у своєму блозі для "Кієвстрар-Бізнес" Дайджеста розповів про своє бачення того, як має розвиватися Україна.

Добре, що зараз ми йдемо від популістських дискусій і намагаємося говорити фахово про те, і що як робити. Країна знаходиться в досить складному стані. Ми весь час сперечались, як робити і що змінювати, але мало говорили про те, куди рухатися. Роками ми змінювали вектори, але не визначали цілі. Тут багато українців, які займаються бізнесом, а бізнес починається з того, що бізнес визначає мету та результат. І є чіткі показники, яких хочуть досягнути. Країна повинна робити те ж саме, що робили всі країни, які мали зростання. Якщо ми говоримо про будь-яку країну, будь-який проект, який ми цитуємо та пишаємося, як члени світового співтовариства, то згадаємо, що були дуже конкретні результати з дуже конкретним баченням. Президент запропонував бачення європейських цінностей, європейських стандартів життя, гідне місце України у світі.

Ми визначаємо чіткий вектор — це європейський рівень. Зараз визначено 21 показник, яких ми повинні досягнути. Ці показники складні, але я хотів би процитувати Джона Кеннеді. Коли Джон Кеннеді виступав і говорив, що "ми будемо на Місяці … notbecauseit"seasy, butbecauseit"shard". Тому Україна повинна зрозуміти, що нас чекає дуже складний рух. Нам потрібно досягти рівня економічного зростання Європи. Це наше завдання, завдання кожної людини. Ми повинні сьогодні говорити про те, як ми рухаємось, складати конкретний перелік реформ, які треба зробити. Але кожна реформа має багато версій, різні точки зору. Саме тому ми не повинні чекати, що хтось спустить зверху вказівку, а починати пропонувати різні варіанти, обговорювати та робити конкретні кроки.

Коли ми говоримо про зростання ВВП, коли ми фахово аналізуємо, звідки може відбуватися зростання ВВП, звичайно ми бачимо наступні варіанти: внутрішнє споживання внутрішньої продукції. Це інвестиції, які повинні бути в країні. І варто пам"ятати про необхідність переваги експорту над імпортом. Ми повинні дивитися як ми споживаємо відсоток державного бюджету до ВВП. Але в той же час ми повинні аналізувати, як бюджет може використовуватися для перерозподілу державних замовлень, як це робиться в світі.

Ми можемо розглядати це як варіант стимулу для військово-промислового комплексу, оскільки ми повинні збільшувати свій рівень захисту, розвивати інноваційні технології. ВПК — це не лише танки та гармати — це високі технології, це патенти, це знання, це експорт того інтелектуального потенціалу, який на сьогодні є. В нас експортно-орієнтована індустрія практично замкнута і перетворена на сировинну. Треба шукати, як забезпечити зростання експортно-орієнтованої індустрії.

Тому найголовніші для нас дві дуже ключові реформи. Перша — це верховенство права: боротьба з корупцією, суди, правоохоронні органи — тоді в нас з"явиться довіра інвестора. Друга — дерегуляція. Коли є обмеження, інвестори не йдуть, бо є альтернативні країни, які створюють умови кращі за наші. Тому верховенство права та дерегуляція.

Також потрібне просування країни в світі. Дуже часто по всіх програмах іде мова про загальні речі, але просування країни в світі не відбувається. Нас сьогодні знають по шпальтах газет про більш кризові явища, ніж про досягнення, які зроблені українськими розробниками, інженерами, хіміками. Українське машинобудування є конкурентним, але ми не шукаємо ринки, ми сфокусувалися, як завжди, на Росії. Є ринки Азії, Африки, Латинської Америки, але ж ми не спілкуємось іспанською. В нас навіть рівень англійської мови низький. А для цього теж потрібні фахівці, які будуть з цим працювати. Є великий комплекс проблем. Але ми повинні сфокусуватися на тому, як всі разом ми розбудовуємо державу, конкретні програми, змагаючись не у конкуренції сил, а у конкуренції дій.