Онлайн-конференция народного депутата Александра Бригинца

Сегодня на портале "Дело" состоялась онлайн-конференция писателя, композитора, искусствоведа, историка, культуролога, бизнесмена и народного депутата Александра Бригинца

Читатели "Дела" задали ему самые наболевшие вопросы, которые касаются не только культуры, но и политической ситуации в столице.

Справка

Александр Бригинец с 2008-го по 2012 год работал на посту главы постоянной комиссии по вопросам культуры и туризма Киевсовета. Боролся с незаконными застройками, выступал за сохранение архитектурного наследия столицы, привлекал внимание общественности к плачевному состоянию муниципальных библиотек, музеев, театров и кинотеатров. В прошлом году баллотировался от ВО "Батькивщина" по одномандатному округу №217 в Киеве. Член парламентского комитета по вопросам культуры и духовности

Театры Киева не имеют денег, чтобы покупать новые декорации и создавать новые постановки. Что вы как глава комиссии Киевсовета по вопросам культуры сделали, чтобы помочь театрам?

Це правда. Після пожежі в Театрі на Лівому березі я разом із керівництвом театру багато років воюємо за те, щоб місто виділило гроші хоча б нову завісу. На жаль, ці гроші вибити нам так і не вдалося. Раніше в бюджеті столиці закладалися гроші на нові вистави. Команда Попова-Януковича грошей не виділяє. Нам вдалося уникнути виселення муніципальних театрів, яке час від часу виникало в Києві. Вдалося підвищити заробітну плату в деяких театрах. Нагадаю, що кілька років спільної війни за підвищення зарплат Національному театру оперети призвели до того, що зарплату, як і передбачено законом, підвищили. Однак, щоб змінити ситуацію загалом, треба змінити підходи виконавчої влади.

К то должен нести ответственность за то, что дома в центре города втихаря переходят в частую собственность ? К ак общественность может повлиять на ситуацию?

Перше — закон дозволяє приватизувати навіть пам'ятки архітектури. Сказати, що приватний власник гірший, ніж комунальний — складно. Згадайте хоча б садибу Мурашко. Питання не в тому, кому належить цей будинок, але має дотримуватися законодавство відносно людей, які в ньому живуть, і статусу самого будинку. Наприклад, старий Стокгольм зберігається повністю в законсервованому стані. Вони не зручні для проживання і тому в них не живуть багатії. А в нас чомусь історичний центр став місцем проживання багатіїв, бо вони в старовинних будівлях знищують автентичність і будують сучасний комфорт. Цього немає ніде в світі! Такі нездорові амбіції перемагають місто. Тому в Києві історичний, бізнесовий, історичний та культурний центр намагаються об'єднати. В країнах Європи політичну і економічну частину виносять за межі історичного і культурного центру, щоб зберегти його.

К ак вы относитесь к творчеству Подеревянского?

Я ставлюсь позитивно до його творчості. Вважаю, що він видатний майстер і провокатор. Будь-яке мистецтво, яке викликає жвавий інтерес у слухачів/читачів, — це справжня знахідка. А те, що певним категоріям слухачів/читачів не можна вивчати творчість шанованого Леся, то я не бачу в цьому нічого страшного. Головне, що на книжках чи на фільмах такого жанру завжди ставляться відповідні символи. Наприклад, "червоні квадратики".

На последней сессии в Раде 25 депутатов от "Батькивщины" не про голосовали за декриминализацию 365-й статьи Крим инального кодекса. Как вы можете объяснить этот саботаж?

Це не демарш і не саботаж. Я знаю точно, що відбулося щось не зрозуміле із системою Рада, бо я був у залі і голосував, а система показала, що не голосував. Те саме було з Катеринчуком. Тому можна сказати, що це був навмисний збій системи. Можливо, він відбувається завжди, але ніхто не перевіряє кожного разу! Ми написали заяву з проханням розслідувати цю історію, сподіваюся, голова Верховної Ради повідомить нас, що було насправді. Однак навіть із нашими 25 голосами набрати 226 неможливо. Потрібні голоси влади. Але зараз це — нереально.

К о гда будут выборы мера и будете ли вы лоббировать сво и х людей в Киевсовет?

Коли будуть вибори, залежатиме тепер від рішення Верховної Ради. Хоча по закону треба було б на початку червня. Чи буду я лобіювати своїх людей? Так, безумовно. В першу чергу таких, як Ігор Луценко, Єгор Соболів, Кулінич — директор Київської Фортеці. Я зроблю все можливе, щоб ці люди перемогли. Із цих людей потрібно було б сформувати комісію з культури в Київраді, бо вони є захисниками культурного середовища столиці. Сьогодні комісія Київради складається з випадкових людей, які не попали в бюджетну чи земельну комісію. Ну і звісно, я пропонуватиму людей, в яких я впевнений. І які допомагали б мені, як депутату ВР, виконувати свою роботу. Це, перш за все, Галина Зенько, Вадим Медяник, Володимир Старовойт — це люди, які знають мій округ, знають Оболонь.

Скажите почему вас не пропусти ли в Качан о вску ю колонию?

Існує закон про статус народного депутата, який передбачає, що народний депутат може потрапити в будь-який об'єкт, крім приватного житла. Однак в наших реаліях виявляється, що в колоніях є інструкція, яка визначає кого можна пускати, а кого ні. Наприклад, можна пускати тільки тих, хто займається лікуванням. Тобто інструкція стала вище закону. Я з моїм колегою Павловським звернувся до Мінюсту привести цю інструкцію відповідно до закону. Опозиційні депутати не можуть використовувати інструмент свої повноважень в боротьбі з владою, бо влада робить так, щоб опозиція не могла ним скористатись.

Пане Олександре, розкажіть як закінчилася історія із пошкодженням вашого авто біля Гостиного двору?

Міліція не відкрила кримінальну справу по факту злочину. Це підтверджує те, що недоторканність депутата не працює. В помаранчевий період "регіоналів" не чіпали (приклад із блокуванням магазину "Сяйво" двома Камазами) в аналогічній ситуації, а в "голубий період" права опозиції порушуються.
Я вважаю, що історію з Гостиним двором створив Янукович. Всі розпорядження ідуть зверху, а правоохоронні органи і чиновники беззаперечно їх виконують. Риба гниє з голови. Я зі своїми колегами вніс зміни до закону про захист Гостиного двору. Є проект рішення про внесення в список об'єктів, які не підлягають приватизації. До того ж ми не знаємо, що саме охороняється на Гостиному дворі: стіни, дах чи просто фасад. Влада застосовує усілякі хитрості — приклад з ЦУМом. Коли ми підняли питання, то з'ясувалось, що заднім числом внесена поправка, що охороняється тільки фасад ЦУМу. Взагалі може охоронятись сама табличка на будинку. Та, не дивлячись не це, ми доб'ємося повернення статусу Гостиного двору.

Как вы думаете, что нужно сделать, чтобы на улицах столиц ы стало так же чисто, как в Вене или Мюнхене?

Не обов'язково говорити про такі далекі міста, як Відень і Мюнхен. Я буваю в багатьох українських містах і можу сказати вам, що Київ найбрудніше місто. Найбагатше місто не може подолати ожеледицю. Тільки вчора звернулося до травмпунктів 600 людей! А керівництво міста невидно. Всі поїхали кудись відпочивати. Тобто ця команда виявилася ще бездарнішою в господарюванні, ніж команда Черновецького. В чому проблема? Влада ніяким чинок не залежить від киян. Керівник ЖЕКу залишиться на своєму місці, керівник району — керівником району. Посунути їх може тільки президент. До того ж — двірникам суттєво зменшили зарплати. Вони зараз отримують менше, ніж влітку. Так що те, що відбувається зараз, можна назвати акцією непокори двірників.

Мене турбує п итання показу на українських телеканалах іноземних фільмів з російським дубляжем та українськими субтитрами. На мою думку, м ає бути повноційний український дубляж таких фільмів, або показ в оригіналі плюс субтитри українською. В епоху ц и фрового формату телебачення вибір мови має існувати .

Я згоден. Так і має бути. Але в цьому випадку ми повинні виходити з інтересів медіа-магнатів. А вони не хочуть витрачати гроші на дубляж. Щоб спростити роботу телеканалів та зменшити витрати магнатів і далі русифікувати простір, існує та система, яка існує.

Ч то происходит с финансированием музеев в Киеве? Слышал, что часть музеев на грани закрытия из-за недофинансирования — это правда?

Якщо говорити про заробітну плату співробітника музею — вона невелика, але виплачується. Для функціонування музеїв дуже важливо, щоб там з'являлися нові експонати, але багато років цього не відбувається. Таким чином, музеї перетворюються на кунсткамери. Вони сьогодні не живі і не мертві. Києву, як столиці, потрібно безліч музеїв. Наприклад, ми маємо видатного киянина Малєвіча, та чи є в Києві музей Малєвіча, де б туристи могли ознайомитися, як він жив? Немає. Те саме стосується Сікорскього. Створити музей Сікорського було б дуже цікаво. Але цього теж немає. До речі, в Києві є декілька прекрасних колекцій платівок. Могли б вони стати частинами невеликих музеїв. Це все могло би перетворити Київ в музейне, туристичне місто. Такі музеї довали б киянам робочі місця і і притягували б інвестиції в місто, в туристичну інфраструктуру.

Каким образом можно защитить зеленые зоны Киева от застройки? Кажется, что киевляне вообще не имеют права голоса .

Захистити можна, для цього треба зібрати групи громадян, звертатись до Київради і вимагати надати статусу сквера зеленій зоні. Я, як депутат ВР, готовий допомогти, але коли немає ініціативної групи, я не можу допомогти. Ще краще створювати сквер імені когось. Наприклад, сквер ім. Стуса. Коли сквер має назву, тоді кожна дія навколо цього скверу набуває більшого розголосу. Іншого кращого способу немає. Якщо у вас там почались якісь дії, будівництво, то там треба вже боротись.

Как-то были слухи о разделении Киева на исторические зоны. Дальше слов это дошло?

Є закон, який забороняє виділення землі без дозволу Верховної Ради. Я пропонував сформувати один історичний район з частини Шевченківського, Печерського, Подільського і частини Голосіївського районів. Ідея передбачала спеціальні правила забудови та іншу систему видання дозволів, ніж в інших районах. Але влада, певно, хоче забудувати центр Києва, а потім вже вирішувати проблеми. Деякі будівлі радянської доби в цій зоні варто було б знести. Наприклад, будинок біля садиби Мурашко, частину бізнес-центру "Леонардо", будинок навпроти оперного театру по вулиці Володимирській, щоб відтворити історичну цілісність площі… Я абсолютно впевнений, що ми повернемось до того, що історичні знищені будинки будуть відновлюватись на своїх місцях, де зараз стоять новобудови.

Не легче ли один раз на законодательном уровне сформировать четкое разделение в вопросах культурных ценностей, архитектурных ансамблей и памятников архитектуры, чем каждый раз бросаться на амбразуру очередной застройки?

Існує законодавство, яке більш-менш чітко захищає пам'ятки. Але коли влада хоче забрати об'єкт — вона вносить зміни у закон і робить з ним усе, що хоче. Наприклад, коли владний олігарх хоче отримати якийсь об'єкт, то закони припиняють діяти. Так сталося із художнім музеем. Він був виведений зі списку об'єктів, які не підлягають приватизації. Це була помилка? В таких ситуаціях можна сподіватися тільки на опір громадськості.

Пан Бригинец, р асскажите, кто Вам позволил оскорблять ПРЕЗИДЕНТА. Гражданина Януковича Вы можете оскорблять , если он Вам позволит и не даст по физиономии. Кто позволил ОО "Батькивщина" травить его семью, унижать его семью. Кто оппозиции позволил растаптывать честь и достоинство УКРАИНЫ в Европе?

Ображає Януковича в першу чергу сам Янукович і його родина. Більшої шкоди Януковичу, ніж його власні дії, ніхто не завдавав. Мені здається, що Янукович і його команда вже давно роблять не те, що їм потрібно, а просто те, що вони хочуть, незалежно від того, чи принесе це їм користь. Вам я порадив би, захищаючи одного громадянина, не ображати інших. Мені здається, що ваша мета — вигородити пана президента. Але якщо щиро, то адвокат президента з вас виявися ніякий.

Как в ы можете г оворит ь про культуру п ри таком внешнем виде?

Я розумію, що з точки зору багатьох, депутат — це людина, яка носить костюми Бріоні, їздить на Ролс-Ройсі та має інші олігархічно-бізнесові атрибути. Я людина, яка є митцем вже багато десятиліть, пишу книжки, проводжу виставки своїх творів тощо, і у мене вигляд, який я маю завжди. В культурному середовищі мій зовнішній вигляд нікого не дратує. Змінювати свій стиль на стиль, який нам нав'язують провладні депутати, я не буду, і не тому, що не маю Ролс-Ройса і костюма від Бріоні.

Пане Олександре, останніми роками в Києві зявилось церковне рейдерство ("ракушка" МП на фундаменті Десятинної церкви, будівництво КП у Десятинному провулку). Як ви вважаєте церковники діють у правовому полі? Що мають робити громадськість і чиновники в таких ситуаціях?

В Києві та інших містах України багато десятиліть не будувались церкви, бо не передбачалося їх будівництво генпланом. Київ передбачає будівництво великої кількості храмів, але воно має відповідати закону. Не можна будувати нові храми в історичному центрі. Вони необхідні на масивах, де сотні тисяч людей шукають, в яку церкву піти і не мають куди. Наприклад, на Оболоні живе 320 тисяч осіб, і діють лише три православних храми, біля яких в свята не проштовхнутися.

З іншого боку будівництво храму, як ніякий інший об'єкт, повинно бути узгодженим із громадою, і спочатку повинна виникати релігійна громада, яка хоче будувати церкву. А вже потім може починатись будівництво. У православній ієрархії є чудовий приклад — святий Димитрій Прилуцький своїм прикладом показав, що треба відмовлятися від будівництва храму там, де не хоче громада, а будувати його там, де хочуть мешканці.

Александр, как вы намерены развивать культуру в Киеве? Что конкретно намерены сделать? И откуда брать деньги?

Є дуже багато різноманітних ідей, але щоб якось розвивати культуру в Києві, треба змінити київську владу, бо від неї наївно чекати розвитку. Сподіваюсь, що після перемоги опозиції на виборах в Києві ці проекти оживуть. Стосовно грошей, то ці гроші можна знайти після зміни керівництва країни, бо проблема не тільки в тому, що не виділяють гроші, а й в погіршенні інвестиційного клімату. Сьогодні знайти інвестора важче, ніж будь-коли.

Почему Ющ енко до сих пор не посадили за проданные в Грузию зенитные установки с мобилизационного запаса страны или за то, что использовал СБУ в личных целях , вывозя государственным самолетом антиквариат в несколько рейсов ?

Ющенко — це один з інструментів Януковича. Нагадаю вам, що саме Янукович був одним з прем'єр-мінстрів, коли Ющенко був президентом. Таким чином, помаранчевий прем'єр Янукович один із тих, хто протягом п'яти років влаштовував безкарне свавілля. Чому прокуратура і суди, які безвідмовно виконують всі вказівки Януковича, не чіпають Ющенка — запитайте у самого Януковича. Моя версія проста — Ющенко один із тих, хто виконує доручення Януковича, і тому Янукович покриває його.

Нужны ли Киеву детские библиотеки? На пополнение их фондов и на оцифровку денег не выделяют. Возможно нам нужна глобальная реформа?

Києву безумовно потрібні бібліотеки, але вони повинні діяти не як архіви застарілих книжок, які не поповнюються, що, на жаль, є реалією для Києва. А як певні центри, де можна не лише взяти книжку напрокат, а й отримати достатньо інтернет-інформації, отримати доступ до певних файлів з інших бібліотек. Така модернізація поступово проводиться. Але не за рахунок бюджету, а за рахунок європейських грантів і донорів. Гроші виділяються переважно периферійним бібліотекам, а не столичним. Адже столиця — багате місто, і якби в нас був гарний мер і правильно заточена Київрада, то гроші на модернізацію міста, і в тому числі й бібліотек, цілком вистачило б.

Фото: Алексей ФУРМАН