Освітня програма IT-nation: як ми безкоштовно навчали IT сотні людей на Донбасі

Проєкт створили з метою надання онлайн-освіти, а він став історією змін, проривів, вибору, подолання перешкод та особистих викликів

Освітні проєкти створюють для загалу, але їхній ефект вимірюється реальними змінами в житті. Так, проєкт ІТ-nation створили з метою надання онлайн-освіти, а він став історією змін, проривів, вибору, подолання перешкод та особистих викликів.

З чого все почалося

У відповідь на несприятливі умови економічного розвитку в Донецькій та Луганській областях Глобальний договір ООН в Україні розробив ідею освітнього проєкту. Він мав забезпечити доступ до сучасних знань, сприяти покращенню наявної ситуації з роботою та комунікаціями, створити можливості для працевлаштування. Для досягнення цілі обрали чотири напрями ІТ-навичок і курс загальної цифрової грамотності. Ідею підтримав Проєкт USAID "Економічна підтримка Східної України".

Школярі, дорослі та пенсіонери, працівники та тимчасово безробітні, вчителі, підприємці, прості робітники та цілі сім’ї долучились до проєкту. Мотивація: розвиток, нові знання, бажання змін та прагнення визначати власну долю. Кількість одержаних заявок перевищила дві з половиною тисячі замість очікуваної тисячі, і це стало першим викликом для організаторів. Далі — карантинні обмеження і необхідність перевести абсолютно всі заплановані активності в онлайн. Ми знайомились одне з одним через чати та листи, без шансу побачитись наживо.

Шквал повідомлень від учасників супроводжував кожен етап проєкту, кожен крок. І не завжди фідбек був приємним. Але він свідчив про те, що учасникам не байдуже, а отже — в організаторів було ще більше мотивації рухатись вперед. Найприємніше, звісно, було отримувати слова подяки і чути, що проєкт дозволив змінити життя, покращити його, дав стимул до розвитку.

Кульмінацією для всіх стали хакатони — можливість проявити навички та заявити про власні амбіції. Вони подарували неймовірні емоції та натхнення, і ще більше об'єднали всіх причетних до проєкту. Такої віддачі, енергійності, активності, справжнього командного, а десь і родинного духу, ніхто й не мріяв відчути.

Хакатон IT-nation YouthHack дозволив учасникам віком 15-18 років не лише спробувати себе в роботі з реальними кейсами ІТ-компаній, а й отримати приз — додаткове навчання в ІТ-академії. Так, шестеро підлітків продовжують рух до омріяної роботи в ІТ. Наприклад, Каріна й Артем освоюють спеціалізацію FullStack, що високо цінується на ринку праці. Брат і сестра прийшли на проєкт, бо виш, у якому вони навчаються, дає застарілі знання. Можливість навчання, яку вони отримали в подарунок, дасть реальні навички і хороший шанс на працевлаштування. Адже світ ІТ невпинно рухається.

Хакатон для дорослих IT-nation AdultHack розривав шаблони. Судді — представники успішних ІТ-компаній України — були глибоко вражені рівнем рішень, які представили випускники ІТ-nation. А команда-переможець довела, що для успіху немає жодних обмежень. Команда "Best App" сформувалась напередодні події, тому учасники не знали ані можливостей одне одного, ані характерів. До слова, їхній вік — 31-49 років, тож не варто називати ІТ сферою юних).

Команда розробила рішення для моніторингу появи лелечих гнізд на лініях електропередач, що допоможе врятувати життя птахів та вберегти населені пункти від втрати електропостачання. Кожна така історія викликів та перемог над собою дала зрозуміти, що всі витрачені зусилля, кожна недоспана ніч, кожна секунда втоми команди на проєкті була того варта.

Розв’язка історії IT-nation

Каріна й Артем завершують навчання в ІТ-академії та готуються до співбесід. Анна, студентка з Краматорська, здобувши ІТ-знання, отримала посаду розробниці. Тепер вона мріє не лише шліфувати навички, а й спробувати себе колись і в ролі викладачки ІТ. Звісно, не всі випускники проєкту стали ІТ-фахівцями. Для багатьох курс Digital Skills просто покращив якість онлайн-спілкування з близькими або оптимізував рутинну роботу. Для когось — відкрив можливості просування власних сторінок у соцмережах та розкрив секрети онлайн-безпеки, чим, сподіваємось, посприяв розвитку бізнесу.

Напрями для розробників та тестувальників дали учасникам змогу здобути нові знання, підтягнути вже наявні навички або навіть зрозуміти, що ІТ — "не їхнє". Так, Анастасія, дівчина з Краматорська, пройшовши курс для розробників, вирішила не "йти в ІТ", а зайнятись продажем реклами у соцмережах. Вона обрала не ринковий тренд, а те, що її надихає.

А от Неля прийшовши на проєкт, відповідально брала участь у всіх активностях та "прокачувалась" по максимуму. Неля вже розробила сайт для масштабного соціального проєкту, який дозволив поєднати обидві її пристрасті — розробку та краєзнавство. Долучившись до проєкту, дівчина кинула собі виклик і впоралась. Саме заради таких історій і було створено IT-nation. Вони мотивують рухатися далі, долати будь-які перешкоди та вірити у важливість освіти.

До 2020 року кожен ставиться по-своєму. Але для тих, хто провів цей рік з проєктом IT-nation, це був рік тисяч реєстрацій, повідомлень, дзвінків, онлайн-зустрічей, сліз від втоми та від радощів. Рік, коли в учасників опускалися руки, а потім, завдяки підтримці одне одного, рідних, менторів, організаторів та партнерів, вони повертались до навчання з новими силами. Рік, коли самі ж учасники давали організаторам сили не зупинятися та набирати обертів, вчитися і прокачуватися. Це був рік, за який сформувалась родина IT-nation. Рік спільно прожитих емоцій та неймовірних історій життя.

Безперечно, IT-nation змінив життя і команди проєкту. Люди, які до цього майже нічого не знали одне про одного, не лише створили сильну і творчу команду, що працює 24/7, а й стали друзями на все життя. У родині IT-nation всі готові й далі підставляти плече одне одному та, незважаючи ні на що, йти обраним шляхом разом.

Джерело фото: Depositphotos