У кого газ – у того й правда

На думку багатьох фахівців міжнародного публічного права, де-факто практичної галузі міжнародного права не існує.
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

думку багатьох фахівців міжнародного публічного права, де-факто практичної галузі міжнародного права не існує. Вона викладена лише як наукова дисципліна на сторінках підручників, і джерелом її є конвенції, угоди, договори тощо. При цьому обходити, ігнорувати та заперечувати норми цієї галузі є прерогативою дипломатів, що часто трактують їх як їм вигідно.

З 8 по 10 вересня цього року відбудеться слухання в Міжнародному суді ООН за позовом Грузії до Російської Федерації. У позові Грузія просить суд вжити тимчасових заходів, спрямованих на захист грузинських громадян.

Грузини звинувачують Росію в порушенні міжнародної Конвенції про усунення всіх форм расової дискримінації, стверджуючи, що Росія «порушила свої зобов’язання з Конвенції в певні періоди свого втручання в Південній Осетії та Абхазії» з 1990 року по серпень 2008-го.

Виникає правомірне запитання — чи зможе суд ООН безпристрасно, поза політикою розглянути цей позов?

Чи зможе ООН зобов’язати Росію виконати це рішення?

Скоріше ні, ніж так. Адже Європі потрібен російський газ, а тому позиція міжнародного права в даному випадку не буде оригінальною: Грузія — винна, Росія — винна, але у кого газ — той і правий!