Вузи приховують інформацію про пільговиків

Вузи приховують інформацію про пільговиків

вступну кампанію, у порівнянні з тим, що було в минулі роки, я оцінюю позитивно. Цього року все-таки вдалося мінімізувати особистий фактор, який впливав при вступі в минулі роки. Я маю на увазі безпосередньо екзамени чи спів-бесіди, які проводилися в минулі роки та за результатами яких вирішувалося чи буде абітурієнт навчатися у вищому навчальному закладі, чи не буде.

Секретні дані

Але є і негатив. Зокрема інформація щодо кількості пільговиків у вузах фактично недоступна. Зараз ми маємо інформацію тільки щодо Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького. Так, на лікувальній справі 36% місць там належать пільговикам та цільовикам; на стоматологіi — 48%; педіатріi — 15% державних місць; на медико-профілактичнiй справi — 9%; на фармаціi — 13%. За словами ректора ВНЗ Бориса Зіменковського, у порівнянні з минулим та позаминулим роками кількість студентів, зарахованих без чи поза конкурсом, збільшилася у чотири рази. У той час як Рівненський університет водного господарства відмовив нам у наданні інформації, посилаючись на те, що ми не маємо права доступу до подібних даних. Взагалі ж, зведену інформацію щодо пільговиків повинно мати Міністерство освіти.

Пільговики — це корупція

Це все не випадково. Збільшення кількості пільговиків — це перетік коруп-ційних схем, які раніше існували між абітурієнтами і приймальними комісіями університету чи відповідальними особами вузу. Тобто ми можемо говорити, що деяка частина цих пільговиків має підроблені документи та довідки щодо пільг. Але сто-відсотково говорити важко, бо немає якихось підтверджень чи документів. Стопроцентово говорити можуть органи, що видають відповідні довідки. В минулі роки піль-говиків можна було від-сікти на етапі іспитів, поставивши їм нижчий бал. Зараз неможливо проігнорувати цю категорію, оскільки вони мають право на навчання за результатами зовнішнього тестування. Ще треба згадати пункт 15 особливих умов.

Це категорія осіб, які є слухачами довузівської підготовки. Це була одна зі схем, як поступити до вузу, маючи низь-кі результати незалежного оцінювання знань. Нерідко ми бачимо, що загальний бал у тих, хто був слухачами курсів довузівської підготовки, є нижчим, ніж у тих, хто йшов по загальному конкурсу.

Хто контролюватиме

Контроль за махінаціями з підробленими довідками щодо пільг має здійснювати Міністерство охорони здоров’я та його управління на місцях — ті органи, які безпосередньо видають ці довідки. Повинна бути тісна співпраця всіх органів, що видають довідки щодо пільг. Ми знаємо, що департамент вищої освіти при МОЗ надсилав запит, щоб їм надіслали інформацію щодо пільговиків, які подаються в медичні університети. Таку ж саму перевірку вони мали зініціювати разом з Міністерством освіти по іншим вузам України. Чи вони це зроблять? Велике питання.

Андрій ГЕВКО
координатор освітніх програм громадської мережі «Опора».