Законодавчі корективи: в якому випадку ви не зможете перереєструвати своє авто

Новими змінами врегульовано порядок перереєстрації транспортних засобів у процесі виконання судових рішень

Напередодні нового року Кабінет міністрів України Постановою від 16 грудня 2020 року №1273 уряд вніс зміни до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого Постановою КМУ №1388 ще від 7 вересня 1998 року.

Відтепер якщо відомості про власника містяться в Єдиному реєстрі боржників, перереєстрація транспортного засобу не проводиться, крім випадків, не пов’язаних з його відчуженням, або в разі звернення для перереєстрації транспортного засобу, придбаного на електронних торгах або отриманого в рахунок погашення боргу в порядку, установленому статтею 61 закону України "Про виконавче провадження" (у разі реалізації майна, на яке звернено стягнення).

Фактично даними змінами врегульовано порядок перереєстрації транспортних засобів в процесі виконання судових рішень, якщо такі ТЗ відчужені шляхом реалізації арештованого майна з електронних торгів або за фіксованою ціною. Крім того, особи, які потрапили до Єдиного реєстру боржників, матимуть можливість перереєстрації транспортних засобів у випадках, не пов'язаних з їх відчуженням, а саме:

• отримання свідоцтва про реєстрацію замість утраченого або не придатного для користування;

• зміни місця проживання або прізвища, імені чи по батькові фізичних осіб, які є власниками транспортних засобів;

• зміни кольору;

• переобладнання транспортного засобу чи заміни кузова, інших складових частин, що мають ідентифікаційні номери.

Раніше законодавцем були прийняті кардинальні зміни, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року №621 до Порядку державної реєстрації (перереєстрації) ТЗ, на який я посилалась вище, відповідно до яких, у разі наявності відомостей про особу в Єдиному реєстрі боржників, було заборонено перереєстрацію та зняття з обліку транспортних засобів.

На даний час при проведенні державної перереєстрації та знятті з обліку транспортного засобу уповноважені особи сервісного центру МВС перевірятимуть наявність даних про його власника в Єдиному реєстрі боржників і вноситимуть відповідну позначку на заяві власника. У разі наявності таких відомостей в реєстрі перереєстрація та зняття з обліку транспортного засобу буде можлива лише у випадках, передбачених законом. Тобто боржники фактично, як і раніше, не зможуть продати свій транспортний засіб.

Нагадаю, що Єдиний реєстр боржників — це база даних Міністерства Юстиції, яка містить інформацію, про осіб, що мають заборгованість по виконавчим провадженням. До реєстру боржників дані потрапляють з державної виконавчої служби або від приватних виконавців. Відомості про боржників є відкритими та розміщуються на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України. Перевірити, чи є фізична або юридична особа у даному реєстрі, можна вільно, адже доступ до нього мають всі. Достатньо зазначити анкетні дані або ідентифікаційний номер і отримати необхідну інформацію.

До реєстру легко потрапити, на підставі виконавчого документу маючи несплачені штрафи, заборгованість зі сплати періодичних платежів більш як 3 місяці, зокрема аліментів тощо.

Законодавець таким чином передбачив недопущення відчуження транспортних засобів у власників, стосовно яких містяться відомості у Державному реєстрі боржників, з метою виконання останніми боргових зобов'язань.

Щоб відомості про особу були видалені з реєстру боржників, слід погасити заборгованість та надати докази її сплати виконавцю. Також такі відомості видаляються з реєстру одночасно з винесенням постанови про закриття виконавчого провадження. У разі якщо боржник має підстави вважати, що дані про його особу були внесені до реєстру незаконно, питання можливо вирішити у судовому порядку.