НАБУ викрило сімох осіб на спробі заволодіти за безцінь Нацкінематекою: серед них ексзаступниця міністра

НАБУ викрило сімох осіб на спробі заволодіти за безцінь Нацкінематекою: серед них ексзаступниця міністра

Національне антикорупційне бюро 1 січня повідомило сімом особам про підозру у заволодінні нерухомістю держпідприємства "Національна кінематека України" (колишня Київська студія науково-популярних фільмів), повідомляють у відомстві.

Йдеться про 14 будівель та споруд на околиці Києва орієнтовною вартістю майже 42 мільйона гривень. Зазначається, що завдяки зусиллям антикорупційних органів ці активи наразі вже повернуто державі.

Серед підозрюваних - заступниця міністра культури (2014-2019), начальник управління Міністерства культури (2017-2020), перший заступник генерального директора ДП "НКУ" (2016-2019), арбітражний керуючий – керуючий санацією ДП "НКУ" (2019-2020), два організатори злочинної схеми – бенефіціарні власники низки ТОВ, а також керівник ТОВ – покупець майнового комплексу НКУ.

Дії учасників злочину кваліфіковані за частиною 5 статті 191 (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою) та частиною 1 статті 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу з урахуванням їхнього ступеня співучасті.

За версією слідства, упродовж 2016-2019 років організатори злочинної схеми розробили план, за яким під виглядом оздоровлення ДП "НКУ", яке перебувало в скрутному фінансовому становищі, планували заволодіти майном підприємства за безцінь.

Для цього вони залучили посадовців Мінкультури й самого держпідприємства, які, відповідно, погодили незаконний план санації, і забезпечили перемогу в аукціоні з продажу майна наперед визначеній компанії, яка придбала будівлі за заниженою ціною.

Зібрані матеріали стали підґрунтям для невизнання та скасування Господарським судом Києва результатів аукціону з продажу майна ДП. Законність цього рішення було підтверджено Верховним судом, завдяки чому держпідприємство отримало можливість повернути у власність втрачену нерухомість, що й зробило.