В Раді пропонують призначати пенсію мешканцям окупованих територій незалежно від дати звернення за нею

В Раді пропонують призначати пенсію мешканцям окупованих територій незалежно від дати звернення за нею
Фото: Depositphotos

Група депутатів Верховної Ради пропонує парламенту встановити, що пенсія за віком та по інвалідності особам, які проживають на окупованій території або на території, де ведуться бойові дії, призначатиметься з дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку або встановлення інвалідності органами медико-соціальної експертизи.

Таким чином, згідно з пропозицією, призначення пенсій не залежатиме від строку звернення за нею. Відповідний законопроект №8198 було внесено до Ради 10 листопада.

Таку норму пропонується прописати у перехідних положеннях закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. В разі прийняття вона діятиме на період дії воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування.

Як зазначається також у законопроекті, перелік територій, на яких ведуться чи велися бойові дії, та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями Росії, визначається Кабінетом міністрів.

Авторами документу є 24 нардепи, з яких абсолютна більшість є членами фракції "Слуга народу", двоє представляють групу "За майбутнє", а ще двоє - позафракційні, що балотувалися від "Опозиційного блоку". Серед авторів є й голова профільного парламентского комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Нагадаємо також, що наприкінці липня Рада заборонила на період воєнного стану примусове виконання рішень про стягнення боргів за житлово-комунальні послуги з мешканців районів бойових дій та районів, що були або знаходяться в окупації. Цей закон вступив в силу через місяць.

Джерело фото: ua.depositphotos.com