В Україні з’явиться Уповноважений з міжнародного гуманітарного права

В Україні з’явиться  Уповноважений з міжнародного гуманітарного права
Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій ініціює створення інституту Уповноваженого з міжнародного гуманітарного права. Відповідний законопроєкт вже найближчими днями буде зареєстровано у Верховній Раді.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це розповіла очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук.

Зазначається, що відомство презентувало проєкт Закону України "Про застосування та дотримання норм міжнародного гуманітарного права в Україні".

Одним із ключових завдань законодавчої ініціативи є запровадження нових інститутів контролю за дотриманням норм міжнародного гуманітарного права (МГП) в Україні на рівні як виконавчої, так і законодавчої гілок влади.

Так, у законопроєкті передбачається запровадження інституту Уповноваженого з питань застосування МГП як посадової особи виконавчої гілки влади. Уповноважений буде відповідати за реалізацію міжнародно-правових зобов’язань України у галузі МГП. Зокрема, на нього буде покладено завдання з контролю за дотриманням прав осіб, які мають статус військовополонених.

Також уточнено завдання та статус Національного інформаційного бюро, яке створене відповідно до міжнародних зобов’язань. Наразі воно діє на базі державного підприємства при Мінреінтеграції.

Втім, для належного функціонування бюро мають бути інший статус і гарантії фінансування, наголосила Верещук.

Проєктом пропонується надати НІБу статус державної установи. Це дозволить забезпечити стабільність роботи бюро та сприятиме більш ефективній взаємодії з державними органами влади та Міжнародним Комітетом Червоного Хреста.

Крім того, законодавчою новацією буде запроваджено постійний парламентський контроль за дотриманням норм МГП в Україні. Його здійснюватиме тимчасова спеціальна комісія, яка діятиме на час збройного конфлікту. Вона буде розглядати питання дотримання прав і свобод людей в умовах війни, а також опікуватиметься поверненням наших героїв, які перебувають у ворожому полоні.

Законопроєкт вже найближчими днями буде зареєстровано в парламенті.