Як Україна та Індія можуть співпрацювати на світовому ІТ-ринку

ІТ-галузь України показує стабільне зростання — як в об'ємах грошових надходжень, так і в кількості нових робочих місць. Україна має всі шанси стати для європейських замовників близькою територією, де висококваліфіковані спеціалісти можуть створити ІТ-рішення різної складності. Проте, Україною цікавляться не тільки в Європі. Нещодавно Київ відвідав старший консультант індійської компанії Zinnov Акшат Ваїд. Delo.UA розпитало його про можливості співпраці між українською та індійської ІТ-сферами

Чому багато іноземних компаній відкривають в Індії R&D-центри?

Сценарій дуже схожий з тим, що відбувається в Україні. Індія має імідж дешевого напрямку для аутсорсінгу, однак існують більш масштабні глобальні тренди для аутсорсінгу в Індію. Окрім різниці у вартості, Індія також глобально відома своїм "морем талантів" в ІТ-галузі. Наші інженери здатні виконувати надскладні задачі. Іншим важливим чинником, який добре працює на користь Індії, є великий прошарок англомовного населення. Більшість провідних міжнародних організацій, наприклад такі гіганти в ІТ-галузі як Google, Microsoft, Adobe, Facebook, оперують в Індії.

Індія є батьківщиною для великої кількості компаній, що надають ІТ-послуги. За останні кілька десятиліть такі компанії стали глобальними. Підприємства з усього світу, включаючи Європу і США, обирають індійських постачальників для своїх ІТ-проектів.

Ми в Zinnov працюємо з багатьма з цих організацій, включаючи гігантів ІТ-галузі, постачальників послуг та кінцевих клієнтів.

Яка мета вашого візиту в Україну?

Є кілька причин. Одна з них — дослідити та зрозуміти український ІТ-ринок більш детально і визначити можливості для синергії з нашими клієнтами.

По-друге, Zinnov проводить "Глобальний рейтинг сервіс провайдерів" (GSPR). За відповідними параметрами ми оцінюємо провідних постачальників послуг у різних галузях технологій, таких як інжинірингові і інтернет-послуги. Цей рейтинг має перспективу стати важливим інструментом для підприємств всього світу, які можуть обрати собі партнерів-постачальників ІТ-послуг, виходячи із різних параметрів. Під час цієї подорожі в Україну я планую відвідати кілька постачальників з цього рейтингу, щоб краще зрозуміти їх можливості та оцінити їх для GSPR.

Україна є одним з ключових напрямків для побудови цього рейтингу, але ми також плануємо відвідати інші східноєвропейські, західноєвропейські країни та США.

З якими компаніями в Україні вже вдалось ознайомитись?

Я ознайомився із дільністю компанії Luxoft Україна, яка є однією із найбільших компаній в країні, а глобально входить в двадцятку лідерів світу. Цікаво, що Luxoft Україна має грунтовний досвід у спеціалізаціях Hi-tech та автопромисловості. Також я відвідав офіс компанії Global Logic, яка входить до п'ятірки найбільших ІТ-компаній України.

Багато цікавої інформації про ринок, стосунки із владними органами та бізнес-асоціаціями я дізнався на зустрічі із керівниками ІТ-комітету Європейської бізнес асоціації та об"єднання "Інформаційні технології України".

Які відмінності та в чому унікальність України?

Унікальність в тому, що саме в Україні знаходяться головні офіси міжнародних ІТ-компаній, послугами яких користуються глобальні клієнти. Україна є батьківщиною великої бази ІТ-талантів, яких високо оцінюють за межами самої країни. Ці кваліфіковані фахівці працюють над найскладнішими та комплексними задачами, і роблять це дуже успішно.

А в чому відрізняються ринки ІТ-спеціалістів в Україні та Індії?

В Україні є багато спеціалістів рівня senior, але мало спеціалістів рівня junior. Senior — це досвідченіші професіонали, які розробляють складні рішення, керують командами. Наприклад, приходить клієнт і просить розробити йому для банку програму. Досвідчений спеціаліст проектує можливе рішення. Керівник проекту виконує проект разом із командою спеціалістів середнього та молодшого рівнів, розробляють код, тестують його та створюють програми. Мені казали, що Україні бракує ресурсів на найнижчому рівні цієї піраміди.

Однак в Індії ситуація дещо інша. Хоча ми маємо багато ІТ-спеціалістів, але валову кількість складають спеціалісти початкового рівня. У результаті цього популярними є BPO (business process outsourcing) — компанії, які надають послуги підбору персоналу, бухгалтерського обліку, правової підтримки, маркетингу та багато іншого.

Ще одна відмінність — для європейців Україна є найближчим та найдешевшим місцем для аутсорсингу, що крім того знаходиться у дуже близькому часовому поясі. Якими б сильними не були спеціалісти зі Сполучених Штатів Америки, навіть якщо компанії готові платити, для них існує проблема часових поясів. Між США та Європою різниця 7-8 годин. Тому для європейських підприємств зручніше звертатися до українських, польських та румунських компаній.

Наскільки вирішальним фактором для звернення саме до українських експортноорієнтованих ІТ-компаній є невисока вартість їхньої праці?

Це досить важливий фактор. Якщо якась американська компанія шукає собі підрядника, вона, звісно ж, може звернутися до американських ІТ-спеціалістів у США. Вони надають висококваліфіковані, але разом з тим досить дорогі послуги. Наприклад ,Україна, Польща та Румунія можуть запропонувати не лише релевантно кваліфікованих професіоналів, але й нижчі ціни. Це стає одним з головних драйверів для аутсорсингу в цих країнах. Крім того, в порівнянні з деякими іншими країнами, які є постачальниками дешевих ІТ послуг, Україна ближча до США з точки зору часових поясів — це, безумовно, робить співпрацю більш комфортною.

Моя думка — Україна може бути достойним партнером для компаній-клієнтів Zinnov. В аеропорту у Стамбулі до мене підійшов один чоловік і порадив не їхати в Україну, бо там багато грабіжників і небезпечно для життя. Це свідчить про те, що між тим, що ти бачиш і знаєш про країну із засобів масової інформації, і тим, як є насправді, — велика різниця.

Як суспільно-політичне становище в Україні може вплинути на залучення міжнародних ІТ-проектів?

Соціально-політична ситуація є одним з факторів гігієни для більшості аутсорсерів. Клієнти звертають дуже велику увагу на те, наскільки безпечно в країні та місті, де працюватиме їх аутсорс.

В усьому світі багато пишуть про Україну та конфлікт на Сході, і це має великий вплив на ставлення людей до країни в цілому. Однак Київ — безпечне місто, розташоване далеко від місць бойових дій і це дуже важливо. Крім бойових дій, глобально розповсюджується інформація про корупцію, що має негативний вплив на ІТ-індустрію. Промисловість завжди несе на собі основний тягар в таких ситуаціях. Однак, здається, що ситуація поліпшується і росте стабільність в Україні.

Ви згадували про корупцію. Як цю проблему подолали в Індії?

Тривалий час Індія страждала від корупції та бюрократії. Протягом останнього десятиліття в країні відбувалось багато публічних протестів проти корупції, і це допомогло знизити її рівень.

Хто це зробив?

Єдиний голос народу. Сформувалася ціла партія, єдиною метою якої була боротьба проти корупції. Люди виступили за те, щоб знищити корупцію на всіх рівнях індійського суспільства, від найнижчого до найвищого.

Для подолання корупції важливо, щоб з"явилася певна спільнота людей, яка є голосом народу, що представляє його інтереси в тому числі і в таких антикорупційних програмах.

Як інформаційні технології допомогли в цій справі?

ІТ-технології допомагають робити інформацію прозорішою та доступнішою. Великий вплив на боротьбу з корупцією справили соціальні медіа. Вони дозволяють висловитися, долучитися до загального процесу, який пізніше може вплинути чи змінити певні рішення. За допомогою таких сервісів як Twitter потрібно лише кілька секунд, аби всі дізналися про певну подію. Щоб вона набула розголосу, то є простий спосіб звернути на неї увагу чиновників і політиків — їх можна "затегати" в соціальних мережах, і тоді ці чиновники будуть змушені відреагувати.

Як ще технології допомогли такій країні як Індія?

Дуже багато моїх співвітчизників живуть в селах, де немає, наприклад, навіть банків. Але з появою та поширенням смартфонів, мешканці можуть створити собі банківський рахунок і користуватися ним, розраховуватись за товари або послуги.

Ще однією сферою впливу технології є освіта. Раніше у віддалених куточках країни не було доступу до високоякісного навчання. Розвиток ІТ дає можливість робити це дистанційно, за допомогою інтернет-доступу і відео-уроків. В Індії смартфони більш поширені, ніж комп"ютери — смартфони дають доступ до банківського рахунку, освіти і спілкування. Все можна зробити через Інтернет за хвилину.